Terus Batuk? Makluman Kanser Paru-paru

Jakarta - Pernahkah anda mengalami batuk yang tidak hilang? Walaupun sudah berlangsung lama dan telah mencuba pelbagai rawatan, gejala ini tidak mereda. Apa yang sebenarnya berlaku?

Batuk adalah tindak balas semula jadi tubuh terhadap "gangguan" yang berlaku, terutama di saluran pernafasan. Batuk adalah salah satu cara tubuh mengekalkan saluran pernafasan dan berfungsi membersihkan bahan asing yang menyebabkan kerengsaan yang terkumpul di paru-paru.

Pada dasarnya batuk bukanlah gejala penyakit serius. Tetapi berbeza jika batuk berlaku untuk waktu yang lama, iaitu lebih dari 3 minggu. Anda perlu berhati-hati sekiranya batuk berlangsung lebih lama dari waktu itu. Kerana boleh batuk adalah gejala barah paru-paru.

Walaupun bukan satu-satunya, tidak dapat dinafikan bahawa batuk boleh menjadi gejala barah paru-paru. Satu kajian dalam jurnal Thorax mengatakan lebih daripada 65 peratus barah paru-paru dicirikan oleh gejala batuk. Sebabnya, batuk yang tidak berhenti dapat menjadi tanda tumor yang menyekat saluran udara, memicu batuk.

Terutama jika batuk disertai dengan pendarahan. Ini bermaksud bahawa anda harus meningkatkan kewaspadaan kerana batuk dengan darah dapat menjadi tanda bahawa sel barah telah menyerang tisu paru-paru yang sihat.

Biasanya beberapa gejala lain juga muncul sebagai tanda barah, seperti suara serak, keputihan lendir kemerahan, sakit ketika menelan hingga sakit dada. Kesakitan berlaku kerana terdapat banyak ujung saraf di dinding dada. Ia menjadikan sel barah paru-paru menyerang menyebabkan kesakitan yang tidak tertahankan. Rasa sakit biasanya bertambah teruk apabila anda menarik nafas panjang, batuk, atau ketawa.

Bukan Hanya Perokok Yang Perlu Diperhatikan

Kanser paru-paru sering dikaitkan dengan merokok atau penggunaan tembakau. Kerana merokok telah terbukti menyebabkan pelbagai masalah, terutama pada saluran pernafasan, iaitu paru-paru.

Selain itu, asap rokok juga sering disebut sebagai penyebab batuk yang tidak mereda. Namun, malangnya bukan sahaja perokok aktif yang harus mengetahui perkara ini. Kerana sebenarnya seseorang yang tidak merokok boleh menghadapi masalah dengan paru-paru.

Data dari Persatuan Kanser Amerika malah menyebutkan bahawa terdapat sekitar 20 peratus kes kematian akibat barah paru-paru malah berlaku pada orang yang tidak pernah merokok. Sejumlah kajian menyebutkan bahawa merokok termasuk sebagai faktor risiko terbesar tetapi bukan satu-satunya penyebab kanser paru-paru. Mungkin barah paru-paru terjadi kerana terkena bahan-bahan tertentu yang secara tidak sengaja dapat menyebabkan barah.

Berita buruknya, kebanyakan barah paru-paru yang berlaku tidak menunjukkan simptom sehingga memasuki tahap yang lebih teruk. Itulah yang menyebabkan barah paru-paru menjadi salah satu penyakit paling mematikan.

Jika anda ragu-ragu dan mengalami batuk yang tidak hilang, lakukan pemeriksaan kesihatan dengan segera. Atau anda boleh menggunakan aplikasinya untuk menghubungi doktor melalui Panggilan video / suara dan Berbual . Cuba ingat lagi ketika batuk mula menyerang. Sekiranya sudah lebih dari 3 minggu, anda tidak boleh menangguhkan peperiksaan lagi.

Tetapi jika batuk masih dalam tahap yang tidak terlalu parah, dan tidak terlalu lama, anda boleh mencubanya terlebih dahulu. juga boleh digunakan untuk membeli ubat-ubatan tanpa perlu melalui perkhidmatan penghantaran farmasi. Ubat yang anda perlukan akan dihantar dalam masa satu jam ke rumah anda. Sekiranya doktor mengesyorkan ujian makmal, pilih Makmal Perkhidmatan di aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.