Bagaimana Fisioterapi Dilakukan untuk Fraktur?

"Tulang patah boleh terjadi semasa kecederaan atau kemalangan. Salah satu kaedah rawatan untuk merawat patah tulang dengan berkesan adalah fisioterapi. Selain membantu proses penyembuhan, fisioterapi membantu mengenal pasti komplikasi akibat patah tulang. Kaedah rawatan ini dilakukan oleh ahli fisioterapi terlatih, dan terdapat beberapa teknik untuk menangani patah tulang. "

, Jakarta - Fraktur atau patah tulang berlaku apabila tulang patah atau patah, sehingga mengubah kedudukan atau bentuknya. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh kecederaan yang tiba-tiba memberi tekanan atau memberi beban yang lebih besar pada tulang daripada yang boleh ditoleransi.

Contoh kecederaan yang boleh menyebabkan patah tulang, seperti jatuh dari ketinggian, kemalangan jalan raya, pukulan langsung, benda jatuh, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, patah tulang juga boleh disebabkan oleh keadaan perubatan yang melemahkan tulang, seperti osteoporosis.

Sekiranya anda mengalami patah tulang, salah satu kaedah rawatan berkesan yang mungkin disarankan oleh doktor anda untuk merawatnya adalah fisioterapi. Jadi, apakah prosedur fisioterapi untuk merawat patah tulang?

Baca juga: Jangan hanya mengurut, keseleo memerlukan fisioterapi

Kelebihan Fisioterapi untuk Fraktur

Fraktur biasanya sembuh sepenuhnya. Walau bagaimanapun, terdapat juga risiko komplikasi, seperti pecah tendon, kerosakan saraf seperti sindrom karpal di pergelangan tangan, kekakuan sendi yang berterusan dan air mata tulang rawan. Keadaannya mungkin tidak dapat dikenalpasti oleh doktor kerana biasa merasa sakit setelah pemeran dikeluarkan.

Nah, seorang ahli fisioterapi dapat mengenal pasti dan memeriksa sebarang komplikasi, serta merawatnya dan membantu mengembalikan pergerakan, kekuatan dan fungsi normal bahagian tubuh anda secepat mungkin.

Berikut adalah faedah fisioterapi semasa penyembuhan patah tulang:

· Membantu penyembuhan.

· Menggalakkan keupayaan menanggung beban.

Mengekalkan kekuatan otot yang lemah.

Kekalkan jarak pergerakan sendi yang terjejas dan sekitarnya.

· Mengurangkan kesakitan.

· Mengurangkan bengkak.

Setelah patah tulang sembuh atau setelah pelakon dikeluarkan, fisioterapi masih perlu diteruskan selama 3-12 atau sehingga anda berjaya mendapatkan kembali fungsi anggota badan yang patah. Kelebihan fisioterapi selepas pemulihan adalah:

Meningkatkan aktiviti menanggung berat badan.

· Kembalikan fungsi sepenuhnya.

Mengembalikan kekuatan dan pergerakan sepenuhnya ke otot atau sendi.

Mengoptimumkan jarak gerakan pada sendi yang terjejas.

Baca juga: Tulang patah, inilah masa yang diperlukan untuk kembali normal

Ketahui Prosedurnya

Berikut adalah beberapa teknik fisioterapi yang boleh digunakan untuk merawat patah tulang:

  • Terapi Manual

Ini adalah teknik yang dilakukan oleh ahli fisioterapi menggunakan tangan mereka untuk memanipulasi, menggerakkan dan mengurut tisu badan.

  • Teknik Melancarkan Tisu Lembut atau Regangan

Teknik pelepasan atau peregangan tisu lembut adalah teknik terapi manual langsung yang digunakan untuk menilai dan merawat tisu badan. Dalam fisioterapi menggunakan teknik ini, ahli fisioterapi akan menggunakan satu tangan ke satu hujung otot untuk "mengunci" atau "memperbaiki" bahagian otot itu ke struktur yang mendasari.

Kemudian, ahli terapi memberi tekanan dalam menggunakan tangan yang lain atau tukang urut yang biasanya dioleskan dengan losyen atau minyak untuk mengurangkan geseran pergerakan. Otot diregangkan secara aktif atau pasif semasa teknik ini.

Pelepasan tisu lembut berfungsi dengan memecahkan lekatan otot dan meningkatkan aliran darah ke kawasan tersebut untuk mengembalikan jangkauan, daya tahan, dan fungsi otot yang optimum.

  • Pendakap / Pita

Teknik ini dilakukan dengan mengikat tali pada bahagian badan dengan cara tertentu untuk menstabilkan sendi yang cedera atau memudahkan tindakan otot. Sebagai contoh, pita yang kuat boleh digunakan pada pergelangan kaki setelah cedera untuk membantu menyokong penyembuhan ligamen dan untuk mencegah kerosakan selanjutnya.

Pendakapatau pita adalah rawatan tambahan yang bermanfaat untuk menyokong dan menghiburkan kawasan yang cedera dan membolehkan anda maju dengan selamat semasa program latihan anda.

  • Modaliti Kesakitan

Modaliti adalah teknik terapi khusus yang dilakukan oleh ahli terapi untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan, memudahkan penyembuhan, dan memulihkan fungsi. Teknik ini menggunakan gelombang bunyi, haba, mekanikal, elektrik, dan tenaga cahaya untuk membuat perubahan pada tisu untuk tujuan terapi.

  • Latihan Kekuatan Tambahan untuk Kestabilan

Otot bantu adalah otot yang membantu otot utama dalam tiga pergerakan mengangkat, iaitu semasa mencangkung, akhbar bangku dan deadlift. Otot utama yang berfungsi dalam pergerakan ini adalah quadriceps dan hamstrings semasa squat, dada semasa bench bench, dan hamstrings dan punggung semasa squat. deadlift. Nah, latihan otot tambahan harus mensasarkan otot lain yang membantu dalam mengangkat badan.

Baca juga: Fisioterapi untuk merawat sakit lutut, ini adalah prosedurnya

Itulah penjelasan bagaimana fisioterapi dilakukan untuk merawat patah tulang. Sekiranya anda mengalami kecederaan ringan semasa bersenam, anda boleh membeli gel penahan sakit otot menggunakan aplikasinya . Tidak perlu meninggalkan rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
Fisio. Diakses pada tahun 2021. Rawatan Fraktur.
terapi. Diakses pada tahun 2021. Fisioterapi untuk Fraktur dan Dislokasi.
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses pada tahun 2021. Fisioterapi.
Propel Fisioterapi. Diakses pada tahun 2021. Pelepasan Tisu Lembut.
Tempat Fisioterapi. Diakses pada tahun 2021. Mengetuk dan Mengikat.
Penjagaan Ortopedik Langsung. Diakses pada tahun 2021. Modaliti untuk Menghilangkan Sakit.
Sukan Rek. Diakses pada tahun 2021. Latihan untuk Otot Ancillary