Tetap dalam keadaan sihat, ini adalah latihan yang tepat untuk penghidap kifosis

, Jakarta - Kyphosis umumnya hanya menyebabkan beberapa masalah tanpa memerlukan rawatan perubatan khusus. Walau bagaimanapun, dalam kes yang teruk, kyphosis boleh menyebabkan rasa sakit dan sukar bernafas. Sekiranya keadaan ini akhirnya berlaku, menjalani prosedur pembedahan adalah kaedah yang paling tepat untuk menyembuhkan penyakit kifosis. Sebelum kyphosis berjalan ke tahap yang lebih berbahaya, anda boleh mendapatkan penyembuhan dengan mengikuti sukan khas untuk orang yang menghidap kyphosis dengan beberapa latihan di bawah.

Baca juga: Ketahui 6 Gejala Seseorang Yang Terkena Kyphosis

Kyphosis, Gangguan Tunjang

Kyphosis adalah gangguan tulang belakang, apabila tulang belakang membongkok ke hadapan sehingga badan kelihatan membungkuk. Gangguan ini boleh disebabkan oleh postur yang tidak normal, atau boleh disebabkan oleh penyakit tulang belakang. Kyphosis juga boleh berlaku secara kongenital, iaitu kelainan pertumbuhan tulang belakang yang berlaku semasa kehamilan. Kyphosis perlu mendapatkan rawatan yang tepat, kerana gangguan ini berkaitan dengan saraf dan tulang belakang yang berfungsi sebagai sokongan untuk tubuh.

Ini adalah Gejala Kelainan Tunjang

Orang yang mengalami gangguan ini akan menunjukkan gejala yang berbeza. Kyphosis yang masih diklasifikasikan sebagai keadaan ringan tidak menunjukkan sebarang gejala. Sekiranya kelainan tulang belakang ini telah memasuki tahap yang lebih maju, ia akan ditunjukkan oleh gejala-gejala umum rasa sakit dan kekakuan di bahagian belakang, perbezaan ketinggian di bahu kanan dan kiri, kepala kelihatan condong ke depan berbanding dengan bahagian badan yang lain, otot di belakang paha terasa sesak, dan apabila orang yang mengalami gangguan ini membongkok, ketinggian punggung atas tidak seperti orang normal yang lain.

Baca juga: Ini adalah sebab orang yang menghidap barah boleh menghidap kifosis

Ini adalah latihan yang tepat untuk penghidap kifosis

Anda boleh melakukan pergerakan gimnastik di bawah untuk menyembuhkan kifosis yang masih agak ringan. Di samping itu, anda boleh melakukan pergerakan ini untuk melegakan gejala kyphosis yang anda alami pada tahap lanjut. Pergerakan ini merangkumi:

  1. Pergerakan imej cermin . Langkah pertama yang mesti dilakukan ialah meletakkan badan agar berdiri lurus dengan tangan anda di hadapan paha anda. Kemudian, bengkokkan dagu sedikit ke bawah dan dagu kembali ke atas. Rasakan tarikan pada bahu semasa die diturunkan dan dinaikkan. Pegang kedudukan ini selama 30-60 saat.

  2. Pergerakan jangka hayat . Langkah pertama yang harus anda lakukan ialah meletakkan badan dengan tegak. Kemudian, picit keempat jari, kecuali ibu jari. Kemudian, angkat kedua penumbuk di hadapan dada hingga ke bahagian atas kepala. Setiap kali anda menukar posisi tangan anda, atur nafas anda. Lakukan 3 nafas dalam setiap pergeseran kedudukan tangan.

  3. Pergerakan superman. Langkah pertama yang harus anda lakukan ialah meletakkan badan anda untuk tidur di perut dan meregangkan lengan ke hadapan dengan wajah anda menghadap ke lantai. Kemudian angkat kedua kaki dan lengan ke atas dan tahan selama 3 saat dalam setiap pergerakan. Ulangi pergerakan ini 10 kali.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Tabiat Duduk Menyebabkan Kyphosis

Pergerakan senaman di atas dapat membantu penghidap kifosis untuk memperbaiki postur badan dan membantu meningkatkan kelenturan tulang belakang yang bengkok. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai kyphosis, anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi . Dengan aplikasi tersebut , anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar di mana sahaja dan bila-bila masa melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun aplikasinya kini di Google Play atau App Store!