Penyakit yang sering menyerang mengikut jenis darah

Jakarta - Saat ini ada empat kelompok darah yang diketahui, iaitu golongan darah A, B, O, dan AB. Pada dasarnya, setiap manusia mempunyai satu dan empat jenis darah. Perbezaan jenis darah seseorang ditentukan oleh zat-zat dalam darah yang terdapat di permukaan luar sel darah merah.

Bahan "membezakan" ini diwarisi dari kedua ibu bapa. Setakat ini, mengetahui jenis darah dianggap berguna jika suatu hari seseorang perlu memberi atau menerima penderma dari orang lain. Kerana ada peraturan keserasian ketika seseorang akan menerima darah dari orang lain. Tetapi baru-baru ini sejumlah kajian mengatakan bahawa golongan darah sebenarnya dapat mengetahui jenis penyakit yang boleh menyerang seseorang.

Ini berlaku kerana interaksi antara zat "membezakan" dengan sistem imun dalam badan. Dan interaksi itu kemudian mempengaruhi risiko seseorang untuk penyakit tertentu. Bagaimana untuk mengetahui?

1. Darah Jenis A

Menurut penyelidikan, orang yang mempunyai golongan darah A mempunyai risiko tinggi terkena barah perut. Berbanding dengan golongan darah B atau O, risiko penyakit ini pada orang dengan golongan darah A adalah 20 peratus lebih tinggi.

Kanser perut adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria yang disebut H. pylori yang disebarkan oleh hampir semua manusia. Walau bagaimanapun, bakteria ini mungkin menjadi lebih sensitif terhadap jenis darah tertentu, seperti A dan AB. Inilah yang kemudian menyebabkan barah perut bersembunyi dengan golongan darah A. Untuk mengurangkan risiko ini, mulakan had pengambilan daging yang diproses seperti daging kornet, sosej dan sebagainya.

2. Jenis Darah AB

Sama seperti A, golongan darah AB juga berisiko mendapat barah perut. Risiko lebih tinggi di AB, iaitu sekitar 26 peratus. Selain itu, jenis darah yang jarang berlaku ini juga berisiko untuk penyakit lain.

Menurut kajian dari University of Vermont, orang dengan golongan darah AB sangat berisiko mengalami gangguan kognitif dan masalah ingatan. Ini bermaksud bahawa golongan darah AB mungkin mengalami masalah dengan belajar dan mengingat.

Keupayaan otak yang menurun juga boleh berlaku dari masa ke masa. Untuk mengelakkan atau mengurangkan kesannya, biasakanlah melatih otak sejak usia dini. Seperti membaca buku, bermain teka-teki untuk belajar pelbagai bahasa secara berkala. Senaman yang kerap juga dapat membantu menjaga kesihatan otak, anda tahu.

3. Jenis Darah B

Menurut penyelidikan, diabetes jenis 2 adalah penyakit yang akan menghantui golongan darah B. Jika dibandingkan dengan golongan darah O, risiko diabetes jenis 2 pada golongan darah B adalah hingga 20 persen lebih besar. Untuk mengurangkan potensi penyakit ini, hadkan pengambilan gula dan jaga berat badan yang ideal dengan bersenam.

Selain diabetes, darah jenis B juga dikaitkan dengan hipertensi, tekanan darah tinggi dan penyakit jantung. Malah orang dengan golongan darah B dikatakan berisiko terkena penyakit arteri koronari. Untuk mengelakkan penyakit yang tidak diingini, cubalah menguruskan faktor-faktor yang dapat meningkatkan risiko dengan melaksanakan gaya hidup sihat dan pemeriksaan kesihatan rutin.

4. Darah Jenis O

Berita baik untuk golongan darah O. Sebabnya ialah kajian dari Harvard School of Public Health mengatakan bahawa orang dengan golongan darah O mempunyai kekebalan terhadap penyakit jantung hingga 23 peratus lebih tinggi daripada mereka yang mempunyai jenis darah lain.

Jangan berhenti di situ, golongan darah O juga dikatakan mempunyai kekebalan terhadap barah pankreas hingga 37 peratus. Walau bagaimanapun, O lebih mudah diserang penyakit di sekitar perut.

Orang dengan golongan darah O berisiko terkena penyakit ulser peptik yang disebabkan oleh bakteria H pylori. Risiko lebih tinggi kerana orang dengan golongan darah O mempunyai pengeluaran telur yang lebih rendah berbanding dengan jenis darah yang lain. Atas sebab ini, golongan darah O mesti memastikan bahawa keperluan pemakanan dipenuhi dengan makan buah-buahan dan sayur-sayuran secara berkala. Di samping itu, mengelakkan faktor risiko penyakit seperti merokok, alkohol dan kegemukan adalah cara yang dapat menyelamatkan anda.

Walaupun ini tidak semestinya benar, mengingat setiap orang mempunyai gaya hidup dan kebiasaan yang berbeza, tidak ada salahnya mengenali risikonya. Oleh itu, anda mungkin dapat mencegahnya dengan mengelakkan pencetus penyakit.

Yang pasti ialah gaya hidup yang sihat dan pemeriksaan keadaan badan secara rutin tentu dapat membantu mengesan penyakit seawal mungkin. Salah satu cara yang boleh dilakukan adalah dengan berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Dalam Anda boleh membincangkan masalah kesihatan dengan doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang. Muat turun di App Store dan Google bermain dan segera beli ubat di sana. Pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam.