Cyst Idap Baker, Berhati-hatilah dengan Komplikasi ini

, Jakarta - Tidak hanya di rahim, kista atau benjolan yang berisi cecair juga dapat tumbuh di berbagai bahagian badan. Salah satunya adalah di bahagian belakang lutut. Keadaan ini dipanggil sista Baker atau kista popliteal. Semasa mengalaminya, penghidap sista Baker akan merasa sakit ketika menggerakkan lutut, dan pergerakannya menjadi terhad.

Walaupun tidak berbahaya, rawatan diperlukan apabila ukuran kista telah tumbuh dan sangat menyakitkan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, akan ada komplikasi yang mengintai, seperti pecahnya kista, yang menyebabkan radang pada anak lembu. Selain itu, sista Baker juga berisiko menyebabkan kecederaan pada sendi lutut, seperti air mata tulang rawan.

Baca juga: Ketahui Pelbagai Langkah Menangani Kista Baker

Oleh itu, anda perlu berjumpa doktor sekiranya terdapat benjolan di badan, termasuk bahagian belakang lutut. Kerana, mungkin benjolan itu disebabkan oleh penyakit berbahaya yang lain. Sekarang, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan juga boleh dilakukan di aplikasi , kamu tahu. Melalui ciri Bercakap dengan Doktor , anda boleh membincangkan gejala anda secara langsung Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Punca dan Cara Mengesan Cyst Baker

Kista Baker boleh terjadi kerana terlalu banyak pengeluaran cecair sendi (sinovial) sehingga terkumpul di bahagian belakang lutut. Pengeluaran cecair sendi yang berlebihan boleh berlaku kerana:

 • Keradangan sendi lutut, misalnya kerana osteoartritis.

 • Kecederaan pada lutut, seperti air mata di tulang rawan.

Untuk mengetahui sama ada seseorang mempunyai kista Baker atau tidak, doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan fizikal. Pertama sekali, pesakit diminta berbaring dalam keadaan rawan, kemudian doktor akan memeriksa lutut pesakit dalam keadaan lutut yang diluruskan atau bengkok.

Baca juga: 3 Rawatan untuk Merawat Kista Baker

Untuk mengesahkan adanya sista, doktor juga boleh melakukan imbasan, yang merangkumi:

 • Ultrasound lutut. Pemeriksaan ini bertujuan untuk menentukan sama ada benjolan itu mengandungi bahan cair atau pepejal, serta untuk menentukan lokasi dan ukuran kista.

 • MRI. Bertujuan untuk memeriksa kecederaan yang berkaitan dengan sista Baker.

 • X-ray lutut. Pemeriksaan ini digunakan untuk melihat keadaan tulang pada sendi lutut.

Sekiranya anda mengesyaki simptom sista Baker, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan diagnosis. Untuk melakukan pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan , kamu tahu. Oleh itu, pastikan anda mempunyai muat turun aplikasi di telefon anda, ya.

Rawatan untuk Bakter Cyst

Dalam kes ringan, kista Baker dapat dirawat dengan perawatan diri di rumah, dengan tujuan untuk menghilangkan bengkak dan kesakitan, dan membuat penderitanya merasa lebih nyaman. Berikut adalah beberapa rawatan rumah yang boleh anda lakukan:

 • Kompres kawasan yang menyakitkan dengan air sejuk.

 • Kurangkan aktiviti berdiri dan berjalan.

 • Posisikan kaki anda agar tidak tergantung dengan menggunakan sokongan.

 • Semasa berehat, letakkan kaki anda agar tidak tergantung dengan menggunakan sokongan.

 • Gunakan tongkat semasa berjalan.

 • Ambil ubat penghilang rasa sakit di kaunter.

Untuk mendapatkan ubat penghilang rasa sakit di kaunter, anda boleh memesannya melalui aplikasi , kamu tahu. Bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam.

Baca juga: Osteoartritis Menyebabkan Kista Baker, Inilah Sebabnya

Sekiranya rawatan di rumah masih tidak mengurangkan simptom anda, berbincanglah dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut. Rawatan untuk sista Baker yang biasanya diberikan adalah:

 • Suntikan kortikosteroid. Doktor boleh menyuntik ubat kortikosteroid terus ke sendi lutut untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak, tetapi tidak menjamin bahawa kista tidak akan berulang. Suntikan kortikosteroid ini mungkin memerlukan beberapa hari atau beberapa minggu untuk melegakan gejala.

 • Pembuangan cecair di dalam sista. Usaha ini dilakukan oleh doktor menggunakan jarum yang dibantu oleh ultrasound untuk menentukan lokasi kista dan di mana ia menusuk.

 • Fisioterapi. Terapi fizikal atau fisioterapi dilakukan untuk meningkatkan jarak pergerakan lutut, iaitu dengan melatih kekuatan dan kelenturan otot di sekitar lutut.

 • Pembedahan pembuangan sista. Prosedur ini dilakukan oleh doktor ortopedik sekiranya sista Baker menyukarkan pesakit untuk menggerakkan lutut dan untuk mengelakkan kista tumbuh kembali.

Rujukan:

Klinik Mayo (2019). Cyst Baker

NHS (2019). Cyst Baker

WebMD (2019). Baker Cyst (Popliteal Cyst)