7 Punca Rambut Beruban

, Jakarta - Seiring bertambahnya usia, rambut putih biasanya muncul atau yang kita kenal sebagai uban. Biasanya, uban muncul pada pertengahan usia 50 tahun. Tidak jarang masih muda tetapi rambut putih satu persatu mula kelihatan. Apa yang anda fikir adalah penyebab uban pramatang ini, ya? Untuk mengetahui lebih lanjut, penjelasannya ada di bawah.

  1. Penuaan adalah Punca Utama Rambut Beruban

Dr. Anthony Oro, profesor dermatologi di Universiti Stanford, mengatakan bahawa pada umumnya rambut putih, atau rambut beruban, muncul pada pertengahan tahun 50-an dan ini adalah keadaan normal. Seperti kulit, rambut mengubah teksturnya seiring bertambahnya usia. Jadi, jika kulit menjadi berkedut, maka perkara yang berlaku pada rambut adalah perubahan warna menjadi putih.

  1. Etnik Membuat Perbezaan

Keadaan etnik membuat perbezaan ketika beruban. Di Kaukasia, rambut beruban dapat tumbuh dengan lebih cepat. Selepas Kaukasia, diikuti oleh Asia, yang paling baru adalah Afrika-Amerika.

  1. Faktor Tekanan

Faktor tekanan boleh menjadi penyebab uban. Walaupun tidak dapat dilihat dengan segera, tekanan memberi kesan yang jelas terhadap perubahan pada kulit dan rambut. Situasi penting yang dapat dilihat dengan jelas adalah bahawa keguguran rambut adalah perkara biasa di kalangan orang yang terdedah kepada tekanan.

Kepala yang "panas" secara tidak langsung memberi tekanan pada kulit kepala, melemahkan akar rambut sehingga menjadikannya gugur dengan cepat dan juga memberikan perubahan warna. Bukan hanya kelihatan kusam, tetapi juga bertambah tua.

  1. Perubahan Gaya Hidup

Gaya hidup yang menjadi kebiasaan ternyata menjadi pemicu uban. Merokok, misalnya, dapat mengikis Vitamin B12 dalam badan. Sebenarnya, vitamin B12 adalah vitamin yang berperanan mengatur kekuatan rambut dan menjaga pigmen rambut. Makan makanan yang tinggi antioksidan seperti wortel atau kacang hijau dapat membantu melindungi tubuh dari racun dan mencegah penyakit, termasuk uban pramatang.

  1. Rambut Mesti Putih

Perlu diketahui, folikel rambut mengandungi hidrogen peroksida yang dapat menyekat pengeluaran melanin yang merupakan pigmen warna dalam badan, termasuk rambut. Seiring bertambahnya usia, terdapat peningkatan jumlah hidrogen peroksida yang akhirnya menumpuk, mengakibatkan pigmen warna rambut menjadi perlahan dan uban secara semula jadi.

  1. Rambut kelabu boleh disebabkan oleh gen

Seseorang boleh mendapatkan uban pada usia berapa pun dan ternyata ini juga berkaitan dengan gen. Oleh itu, jika ibu bapa anda beruban pada pertengahan usia 40-an, ada kemungkinan rambut anda akan beruban pada usia yang sama. Di samping itu, orang yang mempunyai rambut hitam ringan atau kurang cenderung menjadi kelabu lebih cepat daripada mereka yang mempunyai rambut gelap, seperti hitam.

  1. Tidak boleh dihindari

Rambut kelabu tidak dapat dielakkan, tetapi anda boleh memperlahankannya atau menjadikannya kelihatan lebih sihat dan berkilau. Cara yang boleh anda lakukan selain memakan makanan yang sihat adalah dengan mengurut kulit kepala setiap kali mencuci rambut. Menggunakan perapi secara berkala, serta memberi vitamin dapat mengekalkan folikel rambut yang sihat, meningkatkan peredaran darah di sekitar kulit kepala, sehingga menjadikan rambut dan kulit kepala lebih sihat.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai punca uban, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .