Petua Memilih Kasut untuk Mencegah Sakit Tumit

, Jakarta - Hampir semua orang pasti merasa sakit di tumit. Keadaan ini dapat dialami sekurang-kurangnya sekali seumur hidup. Sakit tumit ini dapat membuat penderita berjalan tidak normal untuk mengurangkan rasa sakit yang dirasakan. Kadang-kadang, berjalan kaki dapat mengurangkan rasa sakit yang anda rasakan, tetapi juga dapat memperburuk rasa sakit, terutama jika anda berjalan lama. Untuk mengelakkannya, berikut adalah petua memilih kasut untuk mengelakkan sakit tumit.

Baca juga: 6 Rawatan Sakit Tumit Yang Anda Perlu Tahu

Petua Memilih Kasut untuk Mencegah Sakit Tumit

Sakit tumit adalah keadaan apabila seseorang merasa sakit ketika berat badan terletak pada satu atau kedua tumit untuk berdiri atau berjalan. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, berikut adalah langkah memilih kasut untuk mengelakkan sakit tumit:

  • Pakai kasut yang menyokong kaki dengan pelindung tumit yang kukuh untuk sokongan yang baik.

  • Ganti tapak kasut yang nipis. Tapak yang nipis akan menyebabkan pelindung tumit kehilangan sokongan. Keadaan tersebut akan menyebabkan langkah menjadi tidak rata dan menyebabkan sakit tumit.

  • Sekiranya anda sudah mengalami sakit tumit, pakai kasut yang sesuai dengan ortotik untuk membantu mengelakkan sakit tumit menjadi semakin teruk. Orthotics adalah sains yang mengkaji pengukuran, pembuatan, dan pemasangan pendakap pada anggota badan.

  • Pilih kasut yang tebal dan fleksibel untuk mengelakkan objek kecil menembusi telapak dan memukul kawasan tumit.

Selain memperhatikan jenis kasut yang digunakan, pencegahan sakit tumit juga dapat dilakukan dengan menjaga berat badan yang ideal. Apabila seseorang berlebihan berat badan, akan ada tekanan tambahan pada kaki dan membuat tisu di kaki lebih mudah terkena kecederaan. Jangan lupa untuk selalu memakai kasut yang sesuai dengan aktiviti yang anda lakukan!

Baca juga: 3 Latihan Yang Dapat Meringankan Sakit Tumit Plantar Fasciitis

Sekiranya ia berlaku, berikut adalah langkah-langkah untuk merawat sakit tumit

Kes sakit tumit biasanya bertambah baik selepas beberapa bulan. Sekiranya ia berlaku, rawatan sakit tumit boleh dilakukan dengan langkah-langkah berikut:

  • Sekiranya sakit, jangan lupa untuk merehatkan tumit anda.

  • Jangan memakai kasut dengan tapak kaki rata.

  • Mengambil ubat penghilang rasa sakit.

  • Lakukan fisioterapi untuk meningkatkan fleksibiliti pergerakan.

  • Terapi gelombang kejut ekstrakorporeal (EST), yang merupakan alat yang menghantar gelombang bunyi yang bertenaga ke tumit. Terapi ini dapat mempercepat proses pemulihan. Sebelum menjalani terapi, peserta akan diberi anestetik tempatan di tumit kerana terapi ini akan menyebabkan kesakitan.

Baca juga: Hati-hati, keadaan ini boleh menyebabkan sakit tumit

Sekiranya langkah-langkah ini tidak dapat mengatasi sakit tumit anda, doktor anda biasanya akan merujuk anda untuk menjalani prosedur pembedahan. Dalam proses pembedahan, doktor akan memotong tisu fasia plantar dan keluarkan dari tulang tumit. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai prosedur pembedahan yang dilakukan, anda boleh meminta doktor pakar secara langsung dalam permohonan .

Juga berbincang dengan doktor anda jika anda mengalami sakit tumit yang berlangsung selama beberapa minggu, kekejangan dan bengkak di tumit anda, kaki panas yang mencapai 38 darjah celcius, dan kesemutan di kaki anda. Kesemutan ini akan menjadi tanda kerosakan saraf pada tapak kaki dan betis. Jadi, sentiasa awasi keadaan kesihatan anda, ya! Jangan biarkan sakit tumit yang anda alami bertambah teruk kerana anda lalai dalam menjaga proses penyembuhan.