Cara Mengatasi Thrush pada Orang dengan HIV

, Jakarta - Thrush adalah penyakit yang biasa terjadi pada kebanyakan orang, terutama pada musim panas. Walau bagaimanapun, ini boleh menyebabkan bahaya serius bagi orang yang hidup dengan HIV dan AIDS, jika tidak segera dirawat. Oleh itu, setiap orang yang mengalami masalah ini, perlu menjaga kesihatan mulut agar gangguan ini tidak berlaku. Berikut adalah beberapa cara untuk merawat sariawan pada orang dengan HIV dan AIDS!

Atasi Thrush pada Orang dengan HIV dan AIDS

Candida adalah kumpulan kulat yang boleh hidup di kulit dan mulut. Kulat ini biasanya dikendalikan oleh sistem imun sehingga tidak mudah diserang. Namun, pada seseorang yang mempunyai HIV dan AIDS, sistem kekebalan tubuh agak lemah. Ini membolehkan kulat tumbuh pada membran mukus atau lokasi lain di badan. Salah satu kesan yang boleh berlaku adalah sariawan.

Baca juga: Luka canker menjengkelkan, ini adalah pertolongan cemas yang boleh dilakukan

Sesungguhnya, penyakit ini paling sering terjadi pada seseorang yang mempunyai sistem imun yang lebih kuat, seperti mereka yang menghidap HIV dan AIDS. Gangguan ini juga dapat menjadi tanda peringatan mengenai perkembangan penyakit yang sudah dalam tahap serius. Thrush berisiko tinggi bagi orang yang mengalami gangguan sistem imun yang tidak mendapat rawatan. Sebenarnya, ia boleh menyebabkan masalah paru-paru.

Oleh itu, setiap orang yang menderita HIV dan AIDS, mesti mengetahui cara yang kuat untuk mengatasi sariawan supaya mereka tidak menjadi lebih teruk. Berikut adalah beberapa kaedah yang berkesan untuk menyembuhkan lebih cepat:

1. Meningkatkan Sistem Imun

Langkah pertama yang paling penting diambil untuk merawat atau mencegah serangan kulat Candida, yang boleh menyebabkan sariawan adalah untuk mengembalikan fungsi imun. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan memulakan terapi antiretroviral. Ia berkesan untuk mengurangkan risiko jangkitan kulat. Tidak berguna untuk merawat sariawan, tetapi sistem ketahanan badan masih lemah.

Baca juga: Bebas Sakit dengan Ubat Thrush Semula jadi

2. Mendapatkan Rawatan

Orang dengan HIV dan AIDS juga boleh mendapatkan rawatan anti-kulat untuk merawat penyakit berjangkit dari Candida . Beberapa ubat yang berkesan untuk mengatasinya adalah: flukonazol , clotrimazole topikal , nystatin topikal , dan ketoconazole topikal . Ubat itu dalam bentuk topikal atau oral. Pastikan mendapatkan ubat pada peringkat awal serangan gangguan, agar tidak menyebabkan gangguan yang teruk.

Di samping itu, gangguan yang disebabkan oleh kulat Candida Penyakit ini boleh merebak ke bahagian tubuh yang lain, seperti tulang, sistem saraf pusat, mata, ginjal, hati, otot, hingga ke limpa. Sekiranya ini berlaku, rawatan yang diberikan oleh doktor mungkin lebih agresif daripada ubat yang hanya merawat sariawan. Oleh itu, setiap orang yang hidup dengan HIV dan AIDS mesti benar-benar memperhatikan kesihatan dan kebersihan persekitaran mereka.

Dengan mengetahui beberapa kaedah yang berkesan untuk mengatasi gangguan ini pada seseorang yang mempunyai masalah yang berkaitan dengan imuniti, diharapkan masalah tersebut dapat diselesaikan dengan cepat. Jangan sekali-kali memandang rendah masalah kecil kerana boleh menjadi besar kerana pertahanan badan sukar mengatasi jangkitan yang menyerang.

Baca juga: Cara merawat sariawan tanpa terbakar

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai sebarang masalah yang mungkin berlaku ketika sistem kekebalan tubuh terganggu, doktor dari dapat menerangkannya dengan betul. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dalam telefon pintar digunakan dan nikmati kemudahan yang berkaitan dengan akses kepada kesihatan hanya dengan telapak tangan anda.

Rujukan:

Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Fakta Mengenai HIV dan Thrush.
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Rawatan kandidiasis orofaring pada pesakit positif HIV.