3 Gejala Trichiasis yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Mata yang sihat adalah impian bagi kebanyakan orang. Bulu mata kerinting pasti didambakan oleh banyak orang. Sebabnya, bulu mata kerinting dapat menjadikan penampilan anda lebih menarik. Walaupun begitu, tidak semua orang dikurniakan bulu mata tebal dan kerinting. Oleh itu, sebilangan orang melakukan pemanjangan bulu mata untuk menjadikannya lebih menarik.

Nampaknya, ada gangguan yang berkaitan dengan bulu mata dan boleh membahayakan bola mata seseorang. Gangguan ini dikenali sebagai trichiasis. Gangguan ini boleh menyebabkan beberapa gejala yang perlu diperhatikan. Berikut adalah beberapa gejala yang harus anda perhatikan!

Baca juga: Ketahui Strategi SELAMAT untuk Mengubati Trachoma

Gejala Trichiasis yang Perlu Diperhatikan

Bulu mata pada setiap manusia berguna untuk melindungi mata. Namun, ia mungkin sebaliknya. Sekiranya ini berlaku, anda mungkin mengalami trichiasis. Gangguan ini boleh menjadikan bulu mata tumbuh ke dalam dan terus menyebabkan geseran pada mata.

Kelainan pada bulu mata boleh tumbuh ke dalam dan menggosok bahagian mata, seperti kornea, konjungtiva, dan bahagian lain. Ini boleh menyebabkan kerengsaan pada mata dan munculnya beberapa gejala akibat bulu mata yang masuk.

Kerengsaan yang berlaku pada mata yang disebabkan oleh trichiasis kadang-kadang juga boleh menyebabkan lelasan kornea. Keradangan dan kehilangan penglihatan juga boleh berlaku akibat keadaan menjadi kronik atau berterusan. Oleh itu, perhatikan gejala yang timbul di mata supaya rawatan awal dapat dilakukan.

Berikut adalah beberapa gejala trichiasis yang boleh timbul dan harus diperhatikan, iaitu:

  1. Fotofobia

Salah satu gejala yang perlu diperhatikan dan yang mungkin berkaitan dengan trichiasis adalah fotofobia. Ini boleh menyebabkan mata anda sangat sensitif terhadap cahaya. Sekiranya cahaya di sekitar anda terlalu terang, anda mungkin merasa tidak selesa atau mengalami kesakitan.

  1. mata merah

Trichiasis juga boleh menyebabkan mata anda sering berubah menjadi merah. Selain itu, ini juga tidak dapat diubati dengan titisan mata. Sekiranya anda terus mengalami mata merah, cubalah berjumpa doktor supaya rawatan awal dapat dilakukan jika disebabkan oleh bulu mata yang tumbuh ke dalam.

Baca juga: Pembedahan Keratoplasti Boleh Mengatasi Penyakit Mata Presbiopia, Benarkah?

  1. Penyumbatan di Mata

Seseorang yang mengalami trichiasis mungkin sering merasakan benjolan di matanya. Perasaan ini secara beransur-ansur berkembang menjadi gatal. Dalam kes yang teruk, anda mungkin merasa sakit di mata anda. Sekiranya anda mengalami kesakitan, lebih baik segera diperiksa.

Sekiranya anda ingin memastikan gangguan yang berlaku di mata anda adalah trichiasis, anda boleh meminta doktor dari . Kaedahnya agak mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak! Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat tanpa meninggalkan rumah dengan aplikasi.

Kaedah Merawat Trichiasis

Sebelum rawatan, doktor secara amnya akan memeriksa mata anda untuk sebarang masalah yang berlaku. Sekiranya disahkan disebabkan oleh bulu mata yang tumbuh ke dalam, doktor akan memutuskan pilihan rawatan terbaik. Beberapa rawatan yang boleh dilakukan, antara lain:

  1. Pembuangan Bulu Mata

Cara pertama untuk merawat trichiasis adalah mencukur bulu mata. Mencukur atau mencabut bulu mata yang memasuki mata akan dilakukan dengan alat khas. Walau bagaimanapun, bulu mata biasanya tumbuh semula dalam dua atau tiga bulan.

Baca juga: Tahap Perkembangan Penyakit Trachoma Yang Perlu Anda Ketahui

  1. Elektrolisis

Cara lain untuk mengatasi gangguan pada bulu mata adalah dengan elektrolisis. Ia melakukan ini dengan menggunakan arus elektrik untuk merosakkan folikel rambut, sehingga menghalangnya daripada tumbuh kembali. Walaupun begitu, kemungkinan rambut tumbuh kembali adalah sekitar 50 peratus.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses 2019. Bulu mata yang salah arah dan tumbuh
WebMD. Diakses 2019. Trichiasis: Ketika Bulu Mata Berkembang Ke Arah Mata

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found