Tangan Goyang? Inilah Cara Mengatasinya

Jakarta - Pengumpulan lemak menjadi masalah serius di kalangan wanita. Sudah tentu, semua wanita ingin memiliki badan yang langsing dan ideal. Namun, yang sering berlaku ialah penampilan watt pada beberapa bahagian badan, salah satunya adalah lengan. Sudah tentu, penampilan ini akan sangat mengganggu dan mengurangkan keyakinan diri, terutamanya jika anda memakai pakaian tanpa lengan.

Sukan adalah kaedah terbaik yang boleh anda lakukan mengecilkan lengan . Jadi, apakah jenis sukan? Berikut adalah beberapa daripadanya:

Push-Up

Di kalangan lelaki, melakukan push-up akan membantu membentuk dan menguatkan otot lengan. Namun, ternyata sukan yang satu ini juga berkesan untuk lelaki mengecilkan lengan untuk para wanita. Bukan hanya itu, push-up juga akan membantu mengecilkan perut, anda tahu!

Mungkin, anda akan merasa agak sukar untuk mengekalkan keseimbangan anda ketika melakukan push-up untuk pertama kalinya. Oleh itu, anda boleh memulakan dengan merehatkan kedua lutut kaki, bukan pada jari kaki. Lakukan secara teratur, dan setelah anda terbiasa, anda boleh mulai dengan menukar alas.

(Baca juga: Adakah Berenang Betul Meningkatkan Ketinggian? )

Kerusi Dip

Kaedah mengecilkan lengan seterusnya adalah untuk dilakukan dip kerusi . Bukan sahaja menjadikan lengan anda kelihatan lebih kecil, dip kerusi Ia juga akan menguatkan otot punggung anda. Sukan ini memerlukan bantuan kerusi atau meja yang tidak mudah bergerak semasa anda membuat alas kaki dengan ketinggian maksimum 60 sentimeter.

Caranya, berjongkok di depan meja atau kerusi, dan letakkan tangan anda di atas kerusi atau meja. Pastikan tangan anda selebar bahu, okey? Kemudian, ambil tiga atau empat langkah ke depan, bengkokkan lutut sehingga badan anda selari dengan ketinggian kerusi. Bengkokkan siku dan turunkan badan anda perlahan-lahan ke lantai.

Pergerakan Gunting

Gunting adalah aktiviti ringan. Walaupun begitu, aktiviti ini membantu mengecilkan lengan anda cepat. Bukan hanya itu, pergerakan ini juga termasuk dalam latihan kardio yang baik untuk kesihatan jantung, anda tahu. Satu perkara yang perlu anda perhatikan ketika melakukan gerakan ini adalah jangan lemas semasa melakukannya. Pastikan anda merasakan semua otot anda menarik ketika anda membuka atau menutup tangan anda.

Caranya adalah, mulakan dengan kedudukan tegak. Kemudian, angkat tangan ke ketinggian bahu di hadapan anda. Seterusnya, rentangkan tangan anda ke sisi dan kembalikan ke posisi semula dengan tangan kanan di sebelah kiri anda. Ulangi pergerakan untuk menyebarkan lengan anda, dan letakkan tangan kiri anda di atas tangan kanan anda semasa anda kembali ke posisi permulaan.

(Baca juga: Lakukan Pergerakan Ini untuk Mengecilkan Lengan )

Latihan Angkat Berat

Kaedah mengecilkan lengan ini adalah salah satu yang paling popular. Bukan hanya mengurangkan lemak di tangan anda, otot tangan anda akan mengencangkan jika anda melakukannya dengan kerap. Pertama sekali, sediakan beban yang akan anda gunakan. Beban boleh berupa botol yang berisi 600 mililiter atau 1 liter air. Pegang kedua-dua berat, dan angkat perlahan di atas kepala anda. Pastikan tangan anda berada dalam kedudukan lurus, ya.

Seterusnya, bengkokkan lengan ke belakang semasa menurunkan berat badan. Ulangi pergerakan ini hingga 20 kali. Semakin kerap anda melakukannya, semakin cepat lengan anda akan mengecil.

Tekan dengan Jadual

Tolak ke atas ternyata anda juga boleh melakukannya dengan bantuan meja atau kerusi belakang. Namun, pastikan alas yang anda pilih tidak mudah dipindahkan, kerana akan menimbulkan risiko kecederaan. Caranya, mulakan dengan kedudukan berdiri menghadap meja, pastikan kedua kaki selari dengan bahagian bawah meja.

Seterusnya, letakkan tangan anda selebar bahu di atas meja atau kerusi di belakang. Gerakkan perlahan-lahan kaki anda sehingga badan anda condong ke depan dan gunakan jari kaki sebagai sokongan. Pastikan punggung anda lurus, kemudian mulailah membengkokkan siku dan turunkan badan anda.

Itulah lima cara mudah mengecilkan lengan yang boleh anda cuba. Namun, anda juga tidak boleh lupa menjaga pengambilan nutrien dan mengurangkan pengambilan makanan berlemak, sehingga lemak yang hilang tidak terkumpul di tangan anda lagi. Sekiranya anda memerlukan petua kesihatan lain, tanyakan kepada doktor pakar melalui aplikasi tersebut . Awak boleh muat turun permohonan di App Store atau Play Store.