Bolehkah Anda Bersenam Semasa Anda Sakit?

, Jakarta - Ketika orang sakit, umumnya orang akan berehat. Namun, sebilangan orang yang sangat gemar bersukan atau yang menjalani program penurunan berat badan, terpaksa terus bersenam walaupun mereka sakit. Sebenarnya, menurut pakar kesihatan, senaman dapat menjadikan sistem kekebalan tubuh lebih kuat, sehingga tubuh dapat melawan penyakit yang anda alami. Walau bagaimanapun, bersenam ketika sakit tidak boleh sewenang-wenangnya. Perhatikan peraturan berikut agar keadaannya tidak bertambah buruk.

  • Bilakah anda boleh bersenam ketika anda sakit?

Sekiranya anda mengalami penyakit yang masih agak ringan dan gejalanya timbul di leher dan ke atas, seperti hidung berair, hidung tersumbat, bersin, sakit tekak, dan sakit kepala, anda masih boleh bersenam. Walau bagaimanapun, anda harus melakukan senaman intensiti rendah.

Pakar penyakit berjangkit di University of California, San Francisco mendedahkan bahawa bersenam semasa selesema atau selesema tidak akan menyebabkan komplikasi jika anda tidak menghadapi masalah perubatan lain. Senaman ringan semasa selesema sebenarnya boleh menjadi cara yang berkesan untuk membersihkan hidung yang tersumbat. Berolahraga juga bermanfaat untuk meningkatkan suhu badan dengan berpeluh, sehingga tubuh dapat membunuh virus penyakit yang Anda alami. Tetapi, ingatlah untuk minum banyak air ketika bersenam, kerana hidung tersumbat akan bertambah buruk jika anda mengalami dehidrasi.

Kunci untuk bersenam ketika anda sakit adalah tidak memaksakan diri. Orang yang paling mengenali badan anda adalah anda. Jadi, anda tidak boleh memaksa diri untuk bersenam ketika anda demam, sakit badan, batuk, dan gejala lain seperti muntah, cirit-birit, atau ruam muncul. Namun, jika anda mempunyai simptom ringan seperti demam tanpa demam, anda boleh bersenam untuk meningkatkan daya tahan tubuh.

  • Bilakah anda tidak boleh bersenam ketika anda sakit?

Doktor secara amnya akan menasihatkan untuk tidak bersenam jika anda mengalami kesakitan dengan gejala di bahagian bawah leher, seperti demam, batuk atau sesak nafas, keletihan, sakit otot, muntah, sakit perut, dan kekejangan. Apa pun gejala yang anda rasakan, sekiranya badan anda tidak dapat bersenam, anda tidak boleh memaksanya.

Kesan Memaksa Diri Anda untuk Bersenam

Sekiranya anda mengabaikan isyarat rehat dari badan anda dan terus bersenam, inilah kesan yang dapat anda alami:

  • Kekeringan

Apabila anda demam tinggi, anda akan mudah mengalami dehidrasi. Nah, dengan memaksa diri anda bersenam, anda akan memperburuk keadaan dehidrasi, kerana bersenam membuat anda banyak berpeluh. Terutama jika anda tidak kerap minum air. Oleh itu, apabila anda demam, berikan masa untuk badan anda pulih dengan berehat.

  • Pening

Sekiranya anda mengalami masalah perut seperti sakit perut dan cirit-birit, anda tidak boleh bersenam sebentar. Selain itu, anda tidak dapat melakukan senaman secara optimum (kerana anda sering berulang-alik ke tandas), bersenam juga boleh menyebabkan anda menjadi lembab dan pening.

  • Mual

Mual boleh berlaku semasa badan mencari tenaga tetapi tidak ada. Bersenam ketika anda sakit akan menguras tenaga anda, yang boleh menyebabkan mual.

  • Menjadikan Hormon Tidak Seimbang

Anda harus mengelakkan senaman intensiti tinggi ketika anda sakit, kerana jenis senaman ini dapat meningkatkan pengeluaran kortisol (hormon stres). Semasa melakukan sukan lasak, jumlah sel darah putih dapat berkurang dan jumlah kortisol akan meningkat. Ini dapat menghalang kemampuan sel-sel imun untuk berfungsi dengan cekap.

Jadi, anda tidak boleh bersenam sebentar ketika anda sakit. Sekiranya kesakitan anda tidak hilang selepas beberapa hari, hubungi doktor melalui aplikasi . Anda boleh meminta nasihat doktor dan cadangan ubat anda melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.