Mengambil Perubatan yang Salah, Puluhan Bayi Yang Terkena Sindrom Wolf

, Jakarta - Baru-baru ini, berita beredar bahawa terdapat puluhan bayi di Sepanyol yang menderita sindrom werewolf sindrom werewolf . Lancarkan Matahari , ini berlaku kerana kesalahan penggunaan ubat. Pada mulanya, bayi akan diberi ubat untuk mengatasi masalah gastrik. Namun, ubat-ubatan yang diberikan ternyata telah berubah label dan bukan jenis ubat untuk penyakit gastrik.

Selepas itu, bayi mula mengalami pertumbuhan rambut atau rambut yang tidak normal. Dalam dunia perubatan, keadaan ini dikenali sebagai hipertrikosis . Keadaan ini agak jarang berlaku, tetapi boleh menyebabkan penderita mengalami pertumbuhan rambut yang sangat tebal. Rambut yang tumbuh, bahkan boleh menutup seluruh badan, termasuk wajah.

Baca juga: Sindrom Marfan Meningkatkan Risiko Kyphosis Kanak-kanak

Mengakui Sindrom Werewolf

Terdapat masalah kesihatan yang boleh menyebabkan penderita mengalami pertumbuhan rambut yang berlebihan. Rambut yang tumbuh boleh menjadi sangat tebal dan merangkumi hampir seluruh badan hingga wajah yang menjadikan orang itu kelihatan seperti serigala. Itulah yang menyebabkan penyakit hipertrikosis dikenali sebagai sindrom werewolf atau sindrom werewolf .

Keadaan ini boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, baik sejak lahir dan muncul sebagai orang dewasa. Tidak seperti hirsutisme, yang menyebabkan pertumbuhan rambut berlebihan pada wanita, sindrom werewolf boleh mempengaruhi wanita dan lelaki. Secara umum, masih belum diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan gangguan ini berlaku.

Terdapat sebilangan pakar yang mempercayai hal itu hipertrikosis mungkin berlaku kerana mutasi genetik yang merangsang pertumbuhan rambut yang berlebihan. Selain itu, ada berbagai faktor yang dikatakan dapat meningkatkan risiko serangan penyakit ini, termasuk kekurangan zat makanan, gangguan makan, hingga peningkatan suplai darah ke kulit.

Sindrom Wolf juga boleh berlaku kerana penyakit tertentu, seperti barah, HIV / AIDS, akromegali, dermatomiositis, dan lichen simplex (neurodermatitis). Penggunaan ubat-ubatan tertentu juga dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit ini. Gejala khas hipertrikosis adalah pertumbuhan rambut yang berlebihan, boleh di seluruh badan atau di beberapa kawasan.

Baca juga: Bergerak Secara Spontan, Kenali Tanda-tanda Sindrom Tourette

Terdapat tiga jenis rambut yang sering muncul sebagai tanda penyakit ini, iaitu:

  • Lanugo

Sindrom Werewolf boleh mencetuskan pertumbuhan rambut berwarna sangat halus yang dikenali sebagai lanugo. Umumnya, jenis rambut ini terdapat pada bayi baru lahir, tetapi akan hilang dengan sendirinya setelah beberapa minggu.

  • Vellus

Jenis rambut yang juga boleh muncul akibat penyakit ini adalah: vellus . Rambut ini nipis tetapi mempunyai warna yang lebih gelap dan saiznya lebih pendek. Rambut vellus boleh tumbuh di hampir semua bahagian badan, kecuali telapak kaki, di belakang telinga, bibir, tapak tangan, atau parut.

  • Terminal

Tidak seperti dua jenis rambut yang lain, rambut terminal panjang dan tebal. Selain itu, rambut jenis ini biasanya akan berwarna lebih gelap. Contoh rambut terminal pada badan adalah rambut kepala.

Sebenarnya, sindrom serigala bukanlah keadaan berbahaya. Namun, pertumbuhan rambut yang tidak terkawal dapat menyebabkan seseorang merasa tidak selesa dan kurang percaya diri. Hati-hati dengan hipertrikosis yang baru terjadi pada orang dewasa, kerana pertumbuhan rambut yang tidak normal dapat menjadi tanda penyakit tertentu.

Baca juga: Keabnormalan Kromosom Dapat Menyebabkan Wanita Mendapatkan Sindrom Turner

Ketahui lebih lanjut mengenai sindrom serigala atau penyakit lain dengan meminta doktor di aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Matahari. Diakses pada tahun 2020. Lebih banyak kanak-kanak yang didiagnosis dengan 'sindrom werewolf' - setelah diberi ubat yang salah label, bos kesihatan mendedahkan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Hypertrichosis (Werewolf Syndrome).
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Gambaran Keseluruhan Hypertrichosis.