6 Tabiat Yang Boleh Menggugurkan Vertigo

"Vertigo sebenarnya adalah gejala penyakit. Terdapat faktor risiko dan masalah perubatan tertentu yang menyebabkan vertigo pada seseorang. Ada juga kebiasaan yang dapat memperburuk episod vertigo, seperti minum minuman berkafein hingga dehidrasi. ”

, Jakarta - Vertigo adalah gejala penyakit tertentu. Banyak keadaan perubatan dikaitkan dengan vertigo. Umumnya, vertigo disebabkan oleh masalah telinga dalam yang dikenali sebagai vertigo periferal atau masalah di otak atau sistem saraf, juga dikenali sebagai vertigo pusat.

Faktor risiko tertentu dan masalah perubatan lain juga boleh menyebabkan vertigo. Penting untuk mengetahui penyebab vertigo, supaya anda dapat menentukan rawatan yang tepat. Mengelakkan tabiat yang boleh memburukkan vertigo juga penting, supaya gejala tidak bertambah buruk.

Baca juga: Berhati-hati, 7 Tabiat Ini Dapat Mencetuskan Vertigo

Tabiat Yang Boleh Menggugurkan Vertigo

Vertigo adalah sensasi berputar, seolah-olah ruangan atau persekitaran berputar di sekitar badan. Vertigo boleh berlaku ketika seseorang melihat ke bawah dari ketinggian, tetapi biasanya merujuk kepada pening sementara atau berterusan yang disebabkan oleh masalah di telinga dalam atau otak.

Sekiranya anda mempunyai faktor risiko untuk vertigo, tabiat berikut dapat memperburuk vertigo:

1. Mengambil Kafein

Apabila anda mengalami vertigo, hadkan pengambilan kafein anda. Kopi, teh, coklat, minuman bertenaga dan soda adalah minuman yang mengandungi kafein yang semestinya terhad. Ini kerana kafein dapat meningkatkan sensasi deringan di telinga.

2. Ambil Makanan Asin

Garam adalah penyebab utama yang boleh memburukkan vertigo. Pengambilan garam yang berlebihan boleh menyebabkan pengekalan air berlebihan di dalam badan, yang mempengaruhi keseimbangan dan tekanan bendalir.

Itulah sebabnya, seseorang yang berisiko mengalami vertigo harus menghindari makanan seperti kerepek, keju, popcorn, makanan dalam tin, dan makanan lain yang tinggi kandungan garamnya. Sebagai gantinya, makan buah dan sayur segar, daging yang belum diproses, ayam, ikan, dan biji-bijian.

3. Pengambilan alkohol

Seperti yang diketahui umum, minum alkohol berlebihan boleh membuat pening, rasa keseimbangan, dan loya menjadi lebih teruk. Walaupun pada orang yang sihat, alkohol mempunyai kesan negatif terhadap metabolisme tubuh yang mengakibatkan dehidrasi.

Kebiasaan minum alkohol ini akan menjadi lebih teruk jika anda mengalami vertigo. Ini kerana alkohol boleh menjadikan vertigo menjadi lebih teruk dengan mengubah isi padu dan komposisi cecair di telinga dalam.

Baca juga: Kenali Tanda dan Punca Vertigo Di Bawah

4. Makan Makanan Manis

Makanan manis yang tinggi gula dapat menyebabkan turun naiknya jumlah cecair di telinga, ini akan memburukkan lagi gejala vertigo. Untuk mengurangkan turun naik ini, anda harus memilih gula kompleks yang terdapat dalam kekacang, biji-bijian, kentang, dan sayur-sayuran. Lebih baik untuk mengelakkan gula meja, gula merah, madu, sirap maple, sirap jagung, soda, dan pastri manis mulai sekarang.

5. Makanan ringan Berkarbonat

Makanan bungkusan yang mengandungi MSG atau micin boleh menyebabkan pening dan migrain. Micin boleh didapati di mi segera, bebola daging, dan makanan ringan yang dibungkus.

6. Dehidrasi

Membiarkan badan mengalami dehidrasi juga boleh memburukkan lagi gejala vertigo. Semasa vertigo menyerang, cuba minum cecair agar tetap terhidrat untuk mengurangkan masalah pening dan mengimbangkan.

Sentiasa ingat bahawa badan memerlukan lapan hingga 12 gelas air setiap hari. Air adalah pilihan yang baik untuk memenuhi keperluan cecair badan.

Baca juga: Dengan Vertigo, Inilah Yang Dialami Badan Anda

Beberapa keadaan vertigo hilang tanpa rawatan, tetapi seseorang juga mungkin memerlukan rawatan untuk masalah yang mendasari. Bincangkan dengan doktor melalui aplikasi mengenai rawatan yang sesuai untuk keadaan tersebut.

Doktor anda mungkin menetapkan ubat yang dapat melegakan beberapa gejala. Anda boleh membeli ubat melalui aplikasi tanpa meninggalkan rumah.

Sebagai tambahan kepada ubat, doktor anda juga boleh mencadangkan untuk membuat perubahan gaya hidup. Antaranya, tentu saja, dengan mengelakkan tabiat yang boleh memburukkan vertigo yang disebutkan di atas.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Semua yang anda perlu ketahui mengenai vertigo
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Apakah Punca dan Faktor Risiko untuk Vertigo?