Comorbid GERD berbahaya apabila penghidapnya dijangkiti COVID-19

Comorbid GERD berpotensi berbahaya jika penghidapnya dijangkiti COVID-19. Terdapat dua punca, iaitu kekurangan pengambilan nutrien dan kecederaan pada kerongkong / kerongkongan. Ini berkaitan dengan sakit perut yang dirasakan kerana dikaitkan dengan gejala anosmia atau kehilangan deria bau dan rasa pada orang dengan COVID-19. Inilah ulasannya. "

Jakarta - Halaman COVID-19 belum menunjukkan titik akhir, termasuk di Indonesia. Penyakit ini boleh menjangkiti sesiapa sahaja, bahkan orang yang telah divaksinasi juga dapat tetap dijangkiti. Orang dengan keadaan kesihatan tertentu lebih mudah terkena komplikasi teruk dari COVID-19. Mereka yang mempunyai penyakit yang sudah ada atau komorbid berisiko tinggi mengalami komplikasi yang ketara.

Menurut data kesihatan dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), mereka yang mempunyai masalah perubatan yang mendasari seperti penyakit kardiovaskular, diabetes, penyakit pernafasan kronik, dan barah cenderung menghidap penyakit serius. Baru-baru ini juga disebutkan bahawa komorbid GERD berpotensi berbahaya apabila penghidapnya dijangkiti COVID-19. Adakah betul? Ketahui fakta di sini!

Baca juga: 5 Komorbiditi yang Perlu Diperhatikan semasa Pandemik

Menurunkan Kekebalan kerana Makan Tidak Teratur

Dipetik dari halaman CNN IndonesiaTelah dinyatakan bahawa GERD adalah penyakit komorbid yang meningkatkan risiko komplikasi ketika dijangkiti COVID-19, kerana masalah anosmia. Anosmia menyebabkan kita kehilangan deria bau dan rasa.

Kadang-kadang keadaan ini membuat mangsa yang selamat atau orang dengan COVID-19 tidak mempunyai selera makan sehingga mereka melewatkan makan. Sebenarnya, orang yang mengalami gangguan GERD tidak boleh melewatkan makan.

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Promosi Kesihatan UNCW, dinyatakan bahawa orang dengan GERD tidak boleh melewatkan makan kerana boleh menyebabkan kambuh. Beberapa gejala yang muncul ketika GERD berulang, iaitu:

1. Kesukaran menelan.

2. Gangguan pernafasan.

3. Mual dan muntah.

4. Gangguan tidur.

5. Kerosakan gigi kerana asid perut.

Tidak hanya makan secara teratur, orang dengan GERD disarankan untuk makan bahagian kecil 3-4 jam pada selang waktu yang tetap. Makan secara tidak teratur dan melangkau makanan kerana anda tidak mempunyai selera makan boleh memberi kesan kepada sistem imun anda.

Baca juga: Kesan Negatif COVID-19 pada Kanak-kanak dengan Komorbiditi

Sementara itu, penghidap jangkitan COVID-19 perlu mengekalkan sistem imun mereka sebaik mungkin. Kekebalan tubuh adalah sumber pertahanan tubuh terhadap sebarang jangkitan, termasuk COVID-19. Itulah sebabnya orang dengan sistem kekebalan tubuh yang terjejas juga rentan terhadap COVID-19.

Kesakitan pada Esofagus Meningkatkan Jangkitan

Makanan adalah salah satu sumber untuk meningkatkan dan mengekalkan ketahanan badan. Dari makanan juga, kita mendapat vitamin A, C, E, dan D yang baik untuk imuniti. Nah, GERD mampu membatasi keinginan untuk makan yang seterusnya menghalang kemasukan nutrien penting untuk sistem imun.

Akibatnya, badan menjadi lesu, lesu, dan kehilangan keupayaannya untuk melawan jangkitan dan pulih dari penyakit. Itulah yang menjadikan komorbid GERD berbahaya apabila penghidapnya dijangkiti COVID-19.

Selain imuniti, GERD berpotensi berbahaya kerana risiko kerosakan pada esofagus dari asid gastrik yang menyebabkan peningkatan ekspresi ACE2. ACE2 adalah reseptor enzim yang mengikat COVID-19 untuk menembusi sel manusia. Asid perut yang naik ke kerongkongan menjadikan kita lebih mudah terkena jangkitan virus.

Baca: 4 Rawatan untuk Membantu Melegakan GERD

Terdapat peningkatan ekspresi protein ACE2 pada pasien dengan esofagus yang mengalami peningkatan asam lambung. Ini membuat pasukan penyelidik dari Sao Paulo Research Foundation bersetuju bahawa asid perut boleh menjadi faktor risiko COVID-19 yang lebih teruk. Walaupun begitu, masih ada keperluan untuk penyelidikan lebih lanjut untuk menjelaskan kaitan antara komorbid GERD dan komplikasi COVID-19.

Buat masa ini, jika anda menghidap GERD atau gangguan pencernaan lain, ada baiknya anda memberi perhatian lebih kepada kesihatan anda dan menguruskan gejala anda dengan lebih susah payah. Periksa dengan doktor anda dan dapatkan vaksin untuk mencegah COVID-19. Maklumat lanjut mengenai COVID-19 dan komorbiditi yang berpotensi meningkatkan komplikasi berjangkit boleh diminta kepada doktor secara langsung melalui aplikasi .

Rujukan:
CNN Indonesia.com. Diakses pada tahun 2021. Doktor mengatakan mengenai GERD menjadi komorbid Covid-19
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2021. Coronavirus
Ugm.ac.id. Diperoleh pada tahun 2021. Cara Meningkatkan Sistem Imun Anda semasa Pandemik Covid-19
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. 10 Perkara Yang Berhenti Dilakukan Sekiranya Anda Mempunyai GERD
Promosi Kesihatan UNCW. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Sekiranya Saya Mempunyai Refluks Asid
Yayasan Penyelidikan Sao Paulo. Diakses pada tahun 2021. Refluks gastroesofagus dapat meningkatkan risiko kematian akibat COVID-19, kajian menunjukkan