Fobia lubang kecil, bilakah orang dengan trypophobia memerlukan terapi?

“Trypophobia adalah sejenis fobia perkara yang sebenarnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, penghidapnya akan melihat lubang kecil sebagai ancaman sebenar kepadanya. Sekiranya simptomnya teruk, maka dia perlu mendapatkan terapi untuk mengatasinya. "

, Jakarta - Adakah anda merasa takut atau sakit perut ketika melihat sarang lebah, span laut, atau gelembung sabun? Sekiranya demikian, anda boleh mengatakan bahawa anda menghidap trypophobia, iaitu ketakutan terhadap lubang.

Trypophobia pertama kali dilaporkan muncul di forum internet pada tahun 2005. Orang dengan gangguan fobik ini mempunyai reaksi fizikal dan emosi yang kuat setiap kali mereka melihat corak yang terdiri daripada lubang atau bintik. Semakin besar kumpulan bulatan, semakin tidak selesa. Terapi perlu diberikan apabila seseorang mengalami gejala yang cukup teruk.

Baca juga: Kenali dan Cara Mengatasi Trypophobia

Gejala Trypophobia

Gejala trypophobia sangat serupa dengan serangan panik. Semasa mengalaminya, anda boleh mengalami beberapa gejala seperti:

 • Mual;
 • Bergegar;
 • Sukar bernafas;
 • degupan jantung yang cepat;
 • Berpeluh;
 • Menggigil.

Orang dengan trypophobia mungkin mengalami gejala ini beberapa kali seminggu atau setiap hari. Kadang kala, rasa takut akan lubang kecil tidak akan hilang. Oleh itu, mereka harus menghindari beberapa pencetus kerana takut berlubang, iaitu:

 • Lubang atau kerikil di konkrit.
 • Lubang udara di sebuku roti.
 • corak mendalam pembekuan kek atau pai.
 • Kepala bunga teratai.
 • Masalah kulit, seperti luka, parut, dan bintik-bintik.
 • Haiwan berbintik.
 • Kepala pancuran.
 • LED di lampu isyarat.

Baca juga: Langkah Mudah Mengatasi Trypophobia

Pilihan Rawatan dan Rawatan untuk Trypophobia

Ramai orang dengan fobia ini berjaya mengawal ketakutan mereka dan melakukan aktiviti harian mereka tanpa gejala hanya dengan mengelakkan pencetus dan meminta rakan dan keluarga untuk membantu mengelakkan pencetus. Di samping itu, terdapat beberapa jenis terapi yang dapat dilakukan untuk merawat trypophobia yang telah menyebabkan gejala yang mengganggu aktiviti harian:

Terapi Pendedahan

Sekiranya lubang kecil menakutkan seseorang, maka ini juga akan menimbulkan kegelisahan. Oleh kerana itu, mereka dapat menerima teknik yang paling banyak diterima untuk menjinakkan fobia, iaitu proses desensitisasi yang disebut terapi pendedahan.

Dalam langkah progresif sendiri atau dengan bantuan ahli terapi, dia akan bermula dengan melihat gambar pemicu yang tidak menakutkan sambil menerapkan teknik relaksasi. Ini termasuk bernafas dalam-dalam, dan mengingatkan diri anda bahawa dia tidak berada dalam bahaya. Kemudian, dengan perlahan, dia akan terus menatap gambar-gambar yang sebelumnya terasa paling mengancam sehingga dia menyedari bahawa tidak ada perkara buruk yang berlaku.

Teknik Kebebasan Emosi

Sekiranya terapi pendedahan tidak berfungsi, atau terlalu menakutkan untuk dicuba, maka terapi Teknik Kebebasan Emosi (EFT) boleh dilakukan. Ini adalah kaedah mind-body untuk mengurangkan tekanan dan kegelisahan, ia dapat membantu mengurangkan, atau menghilangkan trypophobia. EFT melibatkan mengetuk titik akupunktur tertentu pada badan dengan hujung jari sambil memfokuskan pada fobia dan mengulangi penegasan positif.

Langkah pertama adalah mengenal pasti objek yang ditakuti. Teknik ini berfungsi dengan baik apabila seseorang mula berada dalam keadaan ketakutan, jadi dia akan memvisualisasikan objek yang ditakuti itu sehingga dia menjadi semakin marah. Anda kemudian akan mengetuk titik yang berbeza di wajah, badan atas atau tangan anda, dengan menyatakan penegasan positif.

Teknik ini mengalihkan sistem saraf dari pertarungan atau penerbangan dan membolehkan seseorang menghadapi fobia dengan berani kerana ia membolehkan anda menerima diri sendiri. Walaupun sains belum menemui bagaimana EFT berfungsi secara fisiologi, penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 2019 di Jurnal Perubatan Integratif Berasaskan Bukti, telah mendapati bahawa ia dapat mengurangkan intensiti fobia.

Terapi Komuniti

Berjumpa dan berkongsi cerita dan berkongsi pengalaman untuk mengatasi fobia ini dengan orang lain boleh sangat membantu. Dengan berkongsi, seseorang tidak merasakan bahawa dia berbeza. Ingat, sangat menyedihkan apabila mengetahui bahawa banyak orang mengalami keadaan ini.

Baca juga: Trypophobia, Apa yang Perlu Dibincangkan dengan Pakar Psikologi?

Itulah beberapa jenis terapi yang boleh dilakukan. Walau bagaimanapun, anda juga boleh berbincang terlebih dahulu dengan ahli psikologi di mengenai terapi untuk fobia ini. Pakar psikologi akan memberi anda nasihat yang tepat untuk membantu anda menghadapinya. Apa tunggu lagi, mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diperoleh pada tahun 2021. Trypophobia.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Trypophobia.
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Trypophobia.