Mirip dengan Cacar tetapi di Mulut, Selsema Singapura Lebih Sering Menyerang Kanak-kanak

, Jakarta - Berhati-hati dengan selesema Singapura. Kerana keadaan ini adalah jangkitan berjangkit yang disebabkan oleh virus dan umumnya dialami oleh kanak-kanak. Penyakit ini dicirikan oleh ruam pada mulut, tangan, dan kaki.

Selsema Singapura adalah jangkitan yang disebabkan oleh virus coxsackievirus . Virus ini hidup di saluran pencernaan dan disebarkan melalui tangan dan permukaan kotor yang tercemar kotoran. Cara penularan penyakit ini adalah melalui air liur, ruam cairan pada kulit, tinja, batuk dan bersin orang yang dijangkiti.

Orang dengan selesema Singapura biasanya mengalami ruam berair dan sariawan di mulut, tangan dan kaki. Pesakit juga kadang-kadang mengalami kecederaan pada punggung, siku, lutut, atau pangkal paha. Keadaan ini adalah penyakit yang tidak berbahaya, tidak memerlukan rawatan khusus, dan boleh hilang dalam dua minggu. Walau bagaimanapun, jika gejala dibiarkan dan tidak dirawat dengan baik, penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi serius, seperti meningitis dan polio.

Penyakit ini biasanya bermula dengan munculnya demam. Beberapa hari selepas itu, sariawan atau luka akan muncul di sekitar gusi, pipi dalaman, dan lidah. Keadaan ini menyebabkan penghidap selesema Singapura merasa sakit di bahagian dalam mulut, jadi sukar untuk makan, minum, dan menelan.

Beberapa hari selepas itu ruam akan muncul di telapak tangan dan kaki, kadang-kadang ruam sampai ke punggung. Gejala biasa yang boleh berlaku dalam keadaan ini termasuk:

 1. Sakit tekak.

 2. Demam.

 3. Sakit kepala.

 4. Tiada selera.

 5. Ruam pada tapak tangan dan tapak kaki.

 6. Sakit di lidah, gusi, dan bahagian dalam pipi setelah beberapa hari mengalami demam.

 7. Batuk.

 8. Sakit di bahagian perut.

Hingga kini, belum ada vaksin untuk mencegah selesema Singapura. Orang yang menghidap selesema Singapura dapat dengan mudah menyebarkan virus ini kepada orang lain dalam tujuh hari pertama. Setelah simptom mereda, virus ini masih dapat bertahan di dalam tubuh penderita selama beberapa hari hingga beberapa minggu, dan menyebar melalui air liur dan tinja.

Terdapat beberapa cara untuk mencegah penyebaran selesema Singapura, termasuk:

 1. Sekiranya keadaan ini berlaku pada anak kecil anda, rehatkan anak di rumah sebentar, sehingga keadaannya pulih sepenuhnya.

 2. Biasakan mencuci tangan dengan bersih, terutama setelah membuang air besar, menyediakan makanan, menukar lampin, atau sebelum makan.

 3. Bersihkan kawasan yang tercemar virus dengan menggunakan air dan sabun.

 4. Jaga kebersihan bilik mandi dan persekitaran rumah untuk mengelakkan virus.

 5. Ajar anak anda bagaimana menjaga kebersihan anggota badan mereka sendiri. Perkara ini penting dilakukan, kerana kanak-kanak di bawah usia sepuluh tahun cenderung untuk dijangkiti selesema Singapura.

 6. Ajar anak kecil anda untuk tidak berkongsi peralatan makan dan minum semasa di sekolah. Kerana perlu diingat bahawa selesema Singapura dapat dijangkiti melalui air liur penghidapnya.

 7. Basuh dan sterilkan mainan dan benda lain yang mungkin mempunyai kuman di atasnya.

 8. Basuh dan sterilkan pakaian, cadar, dan selimut yang tercemar dengan sabun dan air panas.

Keadaan ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak. Walaupun begitu, remaja dan orang dewasa masih boleh dijangkiti virus ini. Hadkan peluang mendapat penyakit ini dengan menjaga kebersihan diri dan persekitaran tempat anda tinggal.

Sekiranya anda mengalami gejala ini, segera berbincang dengan pakar. Dalam anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat dan menghantarnya secara langsung dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun Aplikasi ini akan segera hadir di App Store dan Google Play!

Baca juga:

 • Hati-hati, ini adalah bahaya selesema Australia
 • Bukan Demam Biasa, Ibu Perlu Tahu Mengenai Selesema Singapura
 • Ketahui 7 Cara Mudah untuk Mengelakkan Selesema