Anyang-anyang Ketika Berpuasa? Inilah 5 Cara Mengatasi

, Jakarta - Kebanyakan orang memahami bahawa puasa adalah aktiviti yang baik untuk badan. Puasa dapat membantu tubuh membuang pelbagai toksin yang terkumpul di dalam badan kita. Namun, itu tidak bermakna anda akan bebas dari pelbagai jenis penyakit. Terutama ketika anda berpuasa, anda terhad untuk minum ubat. Oleh itu, jika anda tidak mahu puasa anda terganggu, anda harus bijak menangani gejala penyakit yang muncul. Salah satu jenis penyakit yang cukup menyusahkan dan mungkin berlaku semasa berpuasa adalah anyang-anyangan.

Anyang-anyang semasa berpuasa adalah aduan yang paling biasa dijumpai dalam kes jangkitan saluran kencing (UTI) atau keadaan lain yang menyebabkan kerengsaan pundi kencing. Keadaan ini menyebabkan rasa tidak selesa, rasa ingin membuang air kecil tetapi tidak sepenuhnya. Hasilnya sering berulang-alik ke tandas. Sudah tentu ini boleh mengganggu aktiviti. Terutama ketika berpuasa, anda tidak boleh minum pada waktu siang, jika anyang-anyangan berlaku semasa berpuasa, timbul kegelisahan dan takut akan dehidrasi.

Baca juga: Bolehkah Anyang-Anyang menjadi tanda jangkitan saluran kencing?

Punca anyang-anyang semasa berpuasa kerana kekurangan cecair di dalam badan. Sebaik-baiknya badan memerlukan 8-10 gelas sehari, semasa berpuasa keperluan ini mungkin tidak dapat dipenuhi. Tetapi anda perlu berhati-hati kerana gejala yang anda rasakan adalah gejala jangkitan saluran kencing (UTI) yang disebabkan oleh bakteria E coli . Wanita lebih mudah terkena penyakit ini kerana uretra atau saluran kencing pada wanita terletak dekat dengan dubur yang merupakan habitatnya E coli . Oleh itu, disarankan untuk membilas dari arah yang betul, iaitu dari depan ke belakang, setelah setiap buang air besar atau buang air kecil.

Di samping itu, untuk mengatasi anyang-anyang-anyang semasa berpuasa yang cukup mengganggu, ikuti petua berikut:

  • Minum Banyak Air

Memenuhi pengambilan air setiap hari adalah kaedah mudah untuk mengatasi anyang-anyangan. Namun, kerana semasa berpuasa anda hanya boleh minum pada waktu-waktu tertentu, anda harus bijak mengenainya. Sebaiknya minum dua gelas air ketika berbuka puasa, empat gelas selepas makan malam dan tidur, dan dua gelas lagi pada waktu subuh. Institut Diabetes Nasional dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal (NIDDK) mengatakan bahawa air minum membantu mengusir bakteria penyebab jangkitan melalui air kencing.

  • Pengambilan vitamin C

Selain minum air, anda dapat mengatasi anyang-anyang semasa berpuasa dengan memakan banyak makanan yang mengandungi vitamin C. Ini kerana vitamin C dapat menjadikan air kencing lebih berasid sehingga pertumbuhan bakteria terhambat. Sekiranya anda mengalami jangkitan saluran kencing, pengambilan suplemen vitamin C juga dapat membantu.

  • Memampatkan Menggunakan Air Panas

Apabila anyang-anyangan, biasanya keradangan dan kerengsaan jangkitan saluran kencing akan menyebabkan rasa terbakar dan sakit di sekitar kawasan kemaluan. Dengan menggunakan kompres panas, ini dapat membantu mengurangkan aduan ini. Tetapkan suhu supaya tidak terlalu panas dan jangan sapukan terus ke kulit. Juga, hadkan penggunaan maksimum 15 minit untuk mengelakkan luka bakar.

Baca juga: 5 Tabiat Tidak Sihat Semasa Berpuasa

  • Elakkan Faktor Pencetus Gejala

Apabila anda mengalami jangkitan, kafein, alkohol, makanan yang terlalu berpengalaman, nikotin, dan minuman berkarbonat dan pemanis tiruan dapat menjengkelkan pundi kencing anda lebih banyak lagi. Ini menjadikan jangkitan lebih sukar untuk disembuhkan. Makan makanan sihat yang kaya dengan serat kerana serat diperlukan oleh pencernaan untuk tetap sihat.

  • Terus membuang air kecil

Setiap kali anda membuang air kecil, ada bakteria yang keluar bersama air kencing. Jadi, terus buang air kecil sehingga semakin banyak bakteria keluar sehingga anyang-anyangan dapat sembuh dengan cepat.

Baca juga: Ketahui Ubat-ubatan untuk Merawat Jangkitan Saluran Kencing

Itulah petua untuk mengatasi anyang-anyangan semasa berpuasa. Sekiranya anda mengalami gangguan penyakit lain semasa berpuasa, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonannya . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!