Keibubapaan Timur dan Barat, Apa Perbezaannya?

, Jakarta - Tingkah laku setiap anak pasti dipengaruhi oleh gaya keibubapaan ibu bapa mereka. Kaedah mendidik yang berbeza menghasilkan watak yang berbeza. Nah, gaya keibubapaan ini juga dipengaruhi oleh latar belakang budaya tempat tinggal. Sekiranya anda memberi perhatian, gaya keibubapaan orang Asia pasti berbeza dengan gaya orang tua di Eropah atau Amerika.

Indonesia termasuk di wilayah Asia, jadi rata-rata orang tua di Indonesia menerapkan gaya keibubapaan gaya timur daripada gaya keibubapaan gaya barat. Jadi, apa perbezaan antara keibubapaan timur dan barat? Inilah penjelasannya.

Baca juga: Mencegah Berbaring pada Kanak-kanak Melalui Pendekatan Emosi

Perbezaan Keibubapaan Timur dan Barat

Melancarkan dari halaman Rakan Keluarga Kemendikbud, Berikut adalah perbezaan antara gaya keibubapaan barat dan timur.

1. Keibubapaan Timur

Menurut Pakar Psikologi Heidi Keller dari University of Osnabruck, keibubapaan di Asia dikenali sebagai pengasuhan proksimal. Ciri keibubapaan proksimal adalah kedekatan dan hubungan fizikal antara ibu dan anak yang dibina dalam jangka masa yang panjang. Sekiranya anda memperhatikan, rata-rata ibu bapa di Asia, terutama di Indonesia, masih sering tidur dengan anak-anak mereka bahkan hingga usia enam tahun.

Selain itu, ibu bapa di Asia juga masih memandikan anak-anak mereka dan membawa bayinya ketika dalam perjalanan atau hanya memberi mereka makanan. Walau bagaimanapun, ibu bapa Asia cenderung lebih berdisiplin daripada ibu bapa Eropah atau Amerika. Mereka selalu memantau perkembangan anak-anak mereka hingga dewasa. Ibu bapa sering mengambil bahagian dan memberi arahan semasa anak memutuskan sesuatu.

Kanak-kanak yang dididik dengan cara timur umumnya dapat mengawal emosi, tingkah laku dan perhatian. Mereka juga lebih patuh dan boleh mengikuti arahan dari orang dewasa. Anak-anak dengan orang tua timur juga mempunyai perwatakan yang cenderung tenang kerana ibu bapa mereka selalu berada di sisi mereka dan sangat memahami keperluan anak-anak mereka.

Walaupun mereka mempunyai watak yang lebih tenang dan lebih patuh, anak-anak yang dibesarkan dengan cara timur umumnya kurang pandai menyampaikan emosi, jadi mereka sering mengekspresikannya dengan cara yang salah. Mereka juga cenderung kurang yakin, pasif, dan kurang dapat membuat keputusan kerana setiap keputusan yang dibuat bergantung kepada ibu bapa mereka.

Baca juga: Kepentingan Mengajar Nilai Moral Membantu Kanak-kanak

2. Keibubapaan Barat (Distal)

Sekiranya keibubapaan timur dikenali sebagai proksimal, maka keibubapaan barat sering disebut sebagai distal. Keibubapaan gaya barat ini menekankan hubungan mata, menggunakan kata-kata dan ekspresi wajah. Ibu bapa yang menerapkan keibubapaan gaya barat lebih bebas untuk anak-anak mereka, jadi anak-anak barat cenderung lebih berdikari.

Semasa menonton filem barat, ibu mesti sering melihat ibu bapa di Amerika atau Eropah membiarkan anak-anak mereka tidur di bilik mereka sendiri sejak kecil. Orang Barat juga sering memberi pujian dan jarang mengkritik anak untuk melindungi harga diri anak. Pada hakikatnya, ibu bapa barat memperlakukan kanak-kanak seperti orang dewasa,

Kelebihan gaya keibubapaan ini ialah ia mendorong anak-anak mengenali diri mereka sejak usia dini. Dengan cara ini, kanak-kanak menyedari bahawa mereka berpengaruh dan mempunyai kawalan terhadap persekitaran di sekeliling mereka. Ini menjadikan anak-anak yang dibesarkan dengan cara barat mempunyai keyakinan diri yang lebih tinggi, lebih ekspresif, berdikari, dan berani mengatur dan berdebat.

Malangnya, kerana kanak-kanak merasa mereka mempunyai kawalan, mereka mungkin merasa seperti "tuan" di persekitaran mereka. Anak-anak juga akan melakukan apa sahaja untuk memenuhi kehendak mereka, termasuk menangis atau melanggar peraturan.

Jadi, gaya keibubapaan mana yang lebih baik? Kedua-dua gaya keibubapaan ini sebenarnya sama baiknya. Semuanya bergantung pada ayah dan ibu. Sebagai ibu bapa, bapa dan ibu tentunya mesti terus belajar membentuk watak anak yang sempurna. Ibu bapa boleh menggabungkan dua jenis keibubapaan di atas untuk saling melengkapi kekuatan dan kelemahan masing-masing.

Baca juga:Ibu bapa Perlu Tahu Tahap Tantrum pada Anak

Sekiranya ibu dan ayah menghadapi masalah dalam pengasuhan ibu bapa, ibu boleh bercakap dengan doktor atau psikologi melalui aplikasi . Melalui aplikasi tersebut, ibu dapat menghubungi mereka bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Rakan Keluarga Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan. Diakses pada tahun 2020. Tahukah Anda, Corak Keibubapaan yang berbeza di Asia dan Barat?