Bagaimana Mengatasi Kebimbangan Semasa Menstruasi?

Jakarta - Rasa cemas atau cemas adalah perkara semula jadi yang dialami oleh semua orang. Tetapi pada wanita, intensiti akan meningkat sebelum atau semasa haid. Keresahan ini berlaku kerana perbezaan kimia otak dan pengaruh hormon yang tidak seimbang semasa haid. Bukan hanya kegelisahan, beberapa orang boleh mengalami serangan panik.

Baca juga: Punca haid lewat untuk kanak-kanak

Petua Mengatasi Kegelisahan Semasa Menstruasi

Kegelisahan timbul kerana turun naik hormon yang mengganggu keseimbangan hormon dalam badan. Beberapa gejala yang dapat dilihat adalah perubahan mood, merasa tertekan, marah, menangis, dan bahkan merasa tidak berharga. Mengatasi kegelisahan tidak dapat dilakukan sepenuhnya. Namun, mengatasi kegelisahan semasa haid dengan mengubah diet yang lebih sihat dianggap berkesan dalam mengurangkan gejala yang timbul. Berikut adalah beberapa langkah:

  1. Minum 2-3 liter air setiap hari. Anda boleh menambahkan jahe ke air suam yang anda minum untuk membantu proses penyembuhan.
  2. Tetap terhidrasi dengan makan makanan berasaskan air, seperti strawberi, blueberry, saderi, timun, selada, dan tembikai.
  3. Makan makanan yang sihat, termasuk buah dan sayur segar, ikan, ayam, dan karbohidrat kompleks, seperti biji-bijian dan beras perang.
  4. Ambil makanan atau makanan tambahan yang mengandungi kalsium, seperti keju, yogurt, susu, biji bunga matahari, bayam, kacang kedelai, kangkung, buah ara, badam, biji wijen, dan tahu
  5. Makan makanan yang kaya dengan vitamin E dan D, tiamin, magnesium, dan minyak ikan omega-3.
  6. Konsumsi makanan dengan sifat diuretik semula jadi, seperti saderi, timun, semangka, tomato, asparagus, jus lemon, bawang putih, tembikai, dan selada.
  7. Minum teh hijau. Teh jenis ini berfungsi untuk merehatkan badan dan minda, dan bertindak sebagai diuretik semula jadi.
  8. Bersenam 4-6 kali seminggu selama 30 minit.
  9. Hadkan pengambilan alkohol.
  10. Minum air suam untuk mengendurkan otot rahim yang tegang.

Sekiranya sebilangan tanda yang disebutkan di atas hilang selepas haid, maka keadaannya normal. Namun, jika perubahan ini berterusan setelah tempoh anda, anda memerlukan bantuan profesional dengan segera. Bincangkan betapa cemasnya anda dengan psikologi atau psikiatri di aplikasi , ya.

Baca juga: Hati-hati, haid lewat dapat menandakan 8 penyakit ini

Punca Kebimbangan Berterusan

Sekiranya kegelisahan berterusan, walaupun selepas haid, anda mungkin mengalami gangguan dysphoric pramenstruasi (PMDD). Keadaan ini adalah gangguan yang serupa dengan sindrom pramenstruasi , tetapi jauh lebih teruk. Kedua-duanya menunjukkan sejumlah gejala fizikal dan emosi, tetapi PMDD akan menyebabkan gejala yang melampau sehingga penghidapnya tidak dapat melakukan aktiviti biasa mereka, bahkan berdampak pada gangguan interaksi sosial dengan orang di sekitar mereka.

Sehingga kini, tidak diketahui dengan tepat mengapa PMDD boleh berlaku. Tetapi kecurigaan yang paling kuat adalah bahawa tubuh bertindak balas secara berlebihan dan tidak normal terhadap perubahan hormon semasa kitaran haid. Terdapat kaitan antara PMDD dan tahap rendah serotonin, bahan di otak yang membawa isyarat saraf. Nah, sel-sel di otak bergantung pada serotonin juga untuk dapat mengawal mood, konsentrasi, tidur, dan kesakitan dengan baik.

Baca juga: Penjelasan Titik Selepas Menstruasi Dikelaskan sebagai Biasa

Beberapa faktor mencetuskan PMDD, iaitu mempunyai sejarah keluarga PMDD, mempunyai sejarah kemurungan, gangguan mood, dan mempunyai kebiasaan merokok. Sekiranya anda mengalaminya, anda perlu melakukan pemeriksaan lebih lanjut di hospital terdekat untuk mengambil langkah-langkah mengatasinya. Secara amnya, doktor akan mengatasi kegelisahan yang berlebihan dengan memberikan antidepresan, ubat hormon, suplemen atau multivitamin yang diperlukan, dan mencadangkan perubahan gaya hidup untuk menjadi lebih sihat.

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diperoleh pada tahun 2021. Mengapa Kegelisahan Melonjak Dengan Tempoh Anda.
Byrdie. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Kegelisahan Anda Melonjak Sepanjang Tempoh Anda, dan Petua Pakar untuk Melegakan.
Psikologi Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2021. Cara Mengatasi Kegelisahan Pramenstruasi.
mind.org.uk. Diakses pada tahun 2021. Gangguan dysphoric pramenstruasi (PMDD).
Kesihatan wanita. Diakses pada tahun 2021. Gangguan dysphoric pramenstruasi (PMDD).