Inilah Tujuan Peperiksaan MSCT yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Sebilangan daripada anda pernah mendengar CT Scan, yang merupakan prosedur pemeriksaan perubatan yang menggunakan sinar-X untuk menghasilkan gambar rentas badan. Walau bagaimanapun, terima kasih kepada perkembangan teknologi, yang kini dikenali MSCT ( Tomografi Berkomputer Multislice ) yang mempunyai keupayaan untuk menghasilkan maklumat dengan ketepatan tinggi yang berkaitan dengan pemeriksaan organ yang bergerak.

Salah satu organ yang boleh diperiksa menggunakan teknologi ini adalah jantung. Bukan hanya itu, kaedah pemeriksaan ini diketahui lebih baik dalam memenuhi gambaran diagnostik walaupun waktu peperiksaannya pendek. Gambar yang dihasilkan mempunyai resolusi yang lebih baik dan tepat.

Tujuan Peperiksaan MSCT

Teknologi yang lebih canggih ini disarankan oleh beberapa pakar perubatan. Tujuan utamanya adalah untuk mengetahui dengan pasti punca gangguan pada organ badan seperti jantung yang bergerak aktif. Pemeriksaan MSCT jantung dilakukan untuk menilai fungsi jantung dan arteri koronari menggunakan sinar-X dan pewarna. Kaedah ini dilakukan untuk mendapatkan gambaran tiga dimensi jantung dan saluran darah di sekitarnya.

Berkat pemeriksaan jantung MSCT, pengerasan disebabkan oleh penumpukan kalsium di arteri koronari, injap jantung, otot jantung, dan dinding jantung secara umum dilihat. Keadaan lain juga dapat dikenal pasti berkat MSCT, seperti gangguan fungsi dan kelainan ruang jantung, risiko penyakit jantung koronari, pemeriksaan pra-operasi, dan sebagainya.

Baca juga: 7 Jenis Penyakit Yang Boleh Dikesan dari MSCT

Selain itu, MSCT juga sangat berguna sekiranya terdapat tanda-tanda penyakit tertentu pada organ tubuh, misalnya:

  • Petunjuk penyakit jantung koronari di jantung

  • Petunjuk malformasi dan penyempitan vaskular (angiografi)

  • Petunjuk penyumbatan vaskular, pendarahan, tumor, dan jangkitan di otak

  • Petunjuk tumor, jangkitan, dan kelainan mediastinal pada rongga dada

  • Petunjuk gangguan usus, hati, limpa, pankreas, saluran empedu, dan ginjal melalui pemeriksaan rongga perut.

Mahu Melakukan MSCT? Perhatikan Yang Pertama

Walaupun berkesan dalam memproses diagnosis penyakit dalam waktu yang singkat, itu tidak bermakna MST bebas risiko. Kesan sampingan radiasi dalam proses MSCT adalah sesuatu yang masih perlu dipertimbangkan. Oleh itu, pesakit perlu berbincang lebih lanjut dengan doktor mengenai sejarah perubatannya atau keadaan perubatannya sebelum akhirnya menjalani prosedur ujian. Ini bertujuan untuk mengurangkan kesan negatif atau komplikasi yang timbul akibat MSCT.

Sekiranya doktor mengatakan bahawa anda cukup cergas untuk menjalani pemeriksaan MST, lebih baik lakukannya ketika masih mengikuti nasihat doktor. Penggunaan prosedur ini diketahui dapat memendekkan masa pemprosesan.

Akibatnya, waktu rawatan yang diperlukan lebih cepat, kerana diagnosis dapat diperoleh dalam waktu yang singkat. Selain itu, kawasan pengimbasan dalam ujian ini cukup besar, sehingga sangat membantu proses diagnosis.

Seperti ujian imbasan lain, pesakit diminta untuk berpuasa sebentar dan menukar pakaian khas. Pesakit diminta untuk membuang semua benda logam seperti perhiasan, gigi palsu, atau alat bantu pendengaran. Bagi mereka yang hamil, ujian ini perlu ditangguhkan kerana berisiko mengganggu perkembangan janin.

Baca juga: Ini adalah keadaan seseorang yang boleh menjalani MSCT

Itu sedikit penjelasan mengenai tujuan peperiksaan MSCT. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda di aplikasi . Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!