Kelebihan Susu Kambing yang Perlu Anda Ketahui

Jakarta - Selain susu sapi, Anda juga dapat mengkonsumsi susu kambing yang juga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Sebenarnya, kandungan nutrien dan pemakanan yang terdapat dalam susu kambing sangat mirip dengan susu ibu (susu ibu), jadi lebih mudah dicerna dalam tubuh manusia. Susu kambing mengandungi antioksidan dan asid lemak yang dapat memenuhi keperluan nutrisi badan.

Baca juga: Bilakah Masa yang Tepat untuk Kanak-kanak Minum Susu?

Kandungan Pemakanan dan Khasiat Susu Kambing

Berikut adalah pelbagai kandungan dan khasiat susu kambing untuk kesihatan yang perlu anda ketahui:

1. Lebih senang diserap oleh badan

Bahagian laktosa dalam susu kambing cenderung lebih rendah daripada susu lembu, sehingga lebih mudah diserap oleh tubuh. Gumpalan protein susu kambing yang terbentuk oleh aktiviti asid perut juga lebih lembut, menjadikannya lebih mudah dicerna di dalam badan.

2. Sumber Kalsium dan Nutrien Penting

Susu kambing mengandungi banyak kalsium dan fosforus yang bermanfaat untuk pembentukan tulang. Jika dibandingkan dengan susu lembu, susu kambing mengandungi lebih banyak kalium, vitamin A, dan niasin yang baik untuk kesihatan.

3. Tinggi Asid Lemak Penting dan Rendah Kolesterol

Susu kambing mengandungi banyak asid lemak penting, seperti linoleik (asid lemak tak jenuh sebatian) dan arakidonik (asid lemak omega-6 cair) yang berperanan menurunkan kadar kolesterol total dan mengekalkan kadar trigliserida di dalam badan. Kandungannya adalah sumber tenaga yang cepat terbakar, sehingga tidak akan terkumpul di dalam badan sebagai lemak. Itulah sebabnya susu kambing dianggap baik untuk mencegah penyakit jantung.

4. Kandungan Laktosa Kurang

Perlu diingat, gula dalam susu disebut laktosa. Seseorang yang tubuhnya tidak dapat menerima pengambilan laktosa, biasanya disarankan untuk mengambil susu kambing kerana dianggap lebih selamat untuk dimakan. Susu kambing cenderung mengandungi kurang laktosa daripada susu lembu. Jadi, bagi anda yang mempunyai kepekaan terhadap laktosa, pengambilan susu kambing boleh menjadi pilihan.

5. Membantu Merawat Kulit

Susu kambing juga baik untuk kulit. Ini kerana susu kambing mengandung vitamin A, asam lemak, dan trigliserida yang dapat menjaga kulit yang sihat, termasuk mencegah jerawat. Susu kambing juga mengandungi asid laktik yang dapat membersihkan tubuh sel kulit mati dan mencerahkan warna kulit.

Baca juga: Adakah benar Susu Kambing Boleh Membuat Kulit Cerah?

Petua Mengonsumsi Susu Kambing

Apa yang perlu dipertimbangkan sebelum memakan susu kambing adalah sama ada susu kambing yang anda makan mempunyai label 'Percuma' Hormon Pertumbuhan Bovine (BHG) dan antibiotik '. Susu kambing juga tidak digalakkan untuk bayi di bawah usia satu tahun. Ini kerana pemberian susu selain susu ibu kepada bayi mempunyai risiko menyebabkan kerengsaan usus dan anemia. Walaupun terdapat beberapa cadangan untuk memberi susu kambing sebagai pengambilan nutrisi lebih lanjut, anda harus meminta doktor terlebih dahulu sebelum memberikan susu kambing kepada anak-anak.

Baca juga: 7 jenis susu yang perlu anda ketahui dan kebaikannya

Itulah lima kebaikan susu kambing yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda masih ingin mengetahui apa lagi kelebihan susu kambing dan perkara lain yang berkaitan dengan susu kambing, tanyakan kepada doktor . Melalui aplikasi tersebut Anda boleh meminta doktor yang dipercayai bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video dalam ciri Hubungi Doktor . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!