3 Cara Merawat Rambut Yang Tumbuh

, Jakarta - Dalam keadaan normal, rambut atau rambut di badan akan tumbuh di luar lapisan kulit. Namun, terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan rambut mengalami pertumbuhan yang tidak normal, iaitu rambut yang tumbuh ke dalam. Apa yang menyebabkannya?

Rambut yang tumbuh sering terjadi setelah rambut atau rambut pada kulit dicukur atau ditarik. Keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, lelaki dan wanita. Rambut tumbuh yang dialami oleh wanita sering terjadi pada bahagian badan tertentu seperti pangkal paha. Manakala pada lelaki, rambut yang tumbuh ke dalam sering muncul di sekitar wajah yang ditutup dengan ikatan simpul.

Pada asasnya, keadaan ini boleh menjadi lebih baik sendiri tanpa memerlukan rawatan khas. Walau bagaimanapun, seseorang yang mengalami keadaan ini sering mengadu gatal, yang mencetuskan keradangan pada kulit sekitarnya. Terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan rambut yang tumbuh kembali, mulai dari struktur dan arah pertumbuhan rambut. Ini biasanya berlaku pada pemilik jenis rambut kerinting atau kerinting. Ini kerana folikel rambut yang melengkung dapat menyebabkan rambut tidak tumbuh di luar permukaan kulit.

Selain itu, rambut yang tumbuh ke dalam juga boleh terjadi kerana adanya sel kulit mati yang menyumbat folikel. Keadaan ini boleh mencetuskan pertumbuhan rambut secara bersamping di bawah permukaan kulit. Sebenarnya, rambut harus tumbuh lurus hingga menembusi permukaan kulit.

Gejala dan Cara Mengatasi Rambut Tumbuh

Keadaan rambut yang tumbuh boleh berlaku di bahagian yang berlainan dan sering menunjukkan gejala yang berbeza dari satu orang ke orang lain. Pada wanita, rambut yang tumbuh ke dalam sering terjadi di ketiak, organ seks, atau kaki. Manakala lelaki yang sering mencukur janggutnya dikatakan lebih terdedah kepada keadaan ini, terutama di kawasan sekitar pipi. dagu, leher dan kulit kepala.

Rambut yang tumbuh sering muncul seperti benjolan kecil dan bulat yang kelihatan seperti jerawat. Sakit dan gatal-gatal juga sering dialami di kawasan dengan rambut yang tumbuh ke dalam, mengakibatkan perubahan warna kulit yang lebih gelap. Rambut yang tumbuh ke dalam juga boleh menyebabkan luka kecil bernanah yang kelihatan seperti bisul.

Terdapat beberapa cara untuk merawat kulit dengan rambut yang tumbuh ke dalam. Bagaimana untuk?

1. Bersih Rutin

Salah satu kaedah terbaik untuk merawat keadaan ini adalah membersihkan kawasan rambut yang tumbuh ke dalam. Anda boleh menggunakan berus gigi yang mempunyai hujung lembut, kain lap, atau gosok . Bersihkan bahagian kulit yang mempunyai rambut yang tumbuh ke dalam gerakan membulat. Sekiranya hujung rambut mula kelihatan maka anda boleh mencabut atau mencukurnya.

2. Menindik dengan Jarum

Anda juga boleh merawat rambut yang tumbuh ke dalam dengan mencucuk kulit dengan jarum. Tetapi perlu diingat, pastikan jarum yang digunakan steril, dan tusukan kulit secara nipis dan perlahan. Tujuannya adalah untuk mengangkat hujung rambut yang tumbuh di bawah kulit.

3. Krim

Pada tahap yang lebih teruk, rambut yang tumbuh ke dalam boleh menyebabkan keradangan. Sekiranya demikian, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan terbaik. Biasanya doktor akan menetapkan krim atau ubat khas untuk merawat jangkitan dan membuang sel kulit mati.

Ketahui lebih lanjut mengenai rambut yang tumbuh ke dalam dengan meminta doktor di aplikasinya . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Anda juga boleh mengemukakan aduan mengenai masalah kesihatan kepada doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Ini adalah hormon yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan rambut di badan
  • 5 Fakta Unik mengenai Rambut yang Perlu Anda Ketahui
  • Fakta Mengenai Rambut Gugur Yang Anda Perlu Tahu