Inilah Cara Menjelaskan Penularan HIV kepada Remaja

, Jakarta - Seks biasanya merupakan topik perbualan tabu atau "memalukan" antara ibu bapa dan remaja. Namun, suka atau tidak, pendidikan seks penting untuk dibincangkan antara ibu bapa dan anak-anak sebagai pencegahan kehamilan awal dan mencegah berlakunya HIV / AIDS. Penting bagi belia untuk mengetahui fakta mengenai HIV / AIDS.

Jadi, bagaimana menjelaskan penularan HIV pada remaja? Sebilangan ibu bapa mungkin tidak belajar dari ibu bapa mereka sebelumnya atau tidak mempunyai pengetahuan tentang cara memulakan atau menjelaskan mengenai HIV. Perlu diingat, kejujuran mengenai hal ini membantu remaja untuk terbuka kepada ayah dan ibu mereka.

Cara Menerangkan Penularan HIV kepada Kanak-kanak

Walaupun mungkin mencabar, ayah dan ibu harus membincangkan seks, dadah, dan kemungkinan akibat serius dari penularan HIV dan AIDS. Ingatlah bahawa kanak-kanak dan orang muda boleh mendapat HIV ketika melakukan hubungan seks, didera secara seksual, atau berkongsi jarum dengan seseorang yang menghidap HIV. Sudah tentu, ibu bapa tidak mahu akibat ini menimpa anak kesayangan mereka.

Baca juga: Bukan Sekadar Hubungan intim, Ini Dapat Menularkan HIV dan AIDS

  1. Tentukan Perbincangan mengikut Zaman Kanak-kanak

Ibu bapa mungkin bimbang bahawa membicarakan seks, ubat-ubatan, dan HIV mungkin terlalu banyak, terlalu cepat, atau itu akan menyebabkan anak mereka bereksperimen dengan seks dan ubat-ubatan. Penyelidikan menunjukkan bahawa itu tidak benar. Umumnya, kanak-kanak banyak belajar dari rakan, televisyen, filem, media sosial, dan sekolah. Sebilangan besar kanak-kanak pernah mendengar tentang HIV / AIDS ketika mereka berada di kelas.

Jangan biarkan rasa malu menghalang anda memberitahu anak anda. Sebagai permulaan, ibu dan ayah dapat mengambil petunjuk dari iklan mengenai AIDS yang muncul semasa menonton TV bersama anak-anak mereka. Tanyakan kepada mereka jika mereka pernah mendengar mengenai penyakit ini, dan apa yang mereka tahu mengenainya.

Bagi anak kecil, ibu bapa boleh memulakan dengan membincangkan bahagian badan. Bagi kanak-kanak dari segala usia, dorong mereka untuk menghargai badan yang sihat. Menyokong harga diri anak-anak juga membantu mereka melawan tekanan rakan sebaya.

Contohnya, ajar anak anda untuk mengatakan "tidak" dengan hormat. Ajar anak anda bahawa tidak apa-apa untuk mengatakan "tidak," walaupun tidak popular atau keren. Perlu diingat, remaja belajar dari bagaimana reaksi ibu bapa dan dari apa yang ibu dan ayah katakan.

Baca juga: Sejak dilahirkan dijangkiti HIV-AIDS, dapatkah anak-anak tumbuh dengan normal?

2. Terangkan Maklumat Penting mengenai HIV

Ibu bapa perlu memberitahu anak-anak mereka, terutama remaja, bahawa risiko HIV dapat meningkat jika mereka mempunyai banyak pasangan seksual. Jelaskan bahawa penyakit ini dapat ditularkan melalui penggunaan jarum, seks santai, dan penggunaan tatu dan tindik yang tidak steril. Beritahu juga jika HIV boleh berkembang menjadi AIDS yang boleh membawa maut

AIDS boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Sebagai tambahan kepada risiko penularan, ibu bapa mesti mendidik mengenai mitos HIV dan pencegahannya. Langkah pencegahan HIV adalah untuk mengelakkan seks bebas dan perkahwinan luar dan mengelakkan penggunaan alkohol dan ubat-ubatan haram.

Mitos mengenai HIV juga mesti dijelaskan kepada kanak-kanak. Sejumlah mitos HIV yang perlu diketahui oleh kanak-kanak adalah bahawa HIV tidak dapat ditularkan melalui sentuhan, air liur, tempat duduk tandas, dan objek lain. Beritahu jika HIV hanya dapat menular melalui darah, air mani, cairan vagina, atau susu ibu. Kanak-kanak perlu mengetahui bahawa penghidap HIV tidak perlu dijauhi dan dikucilkan, kerana HIV bukanlah penyakit yang mudah menular.

Baca juga: Jarang Disedari, Inilah Punca & Gejala HIV

3. Mengawasi Tingkah Laku Kanak-kanak

Remaja harus diawasi oleh ibu bapa tambahan. Ini kerana remaja mudah terdedah kepada nilai negatif di sekeliling mereka. Terutama pada masa ini, kanak-kanak sudah mengetahui lawan jenis dan mula menanam minat dalam percintaan. Oleh itu, pendidikan mengenai seks mesti diberikan kepada remaja untuk mengelakkan tingkah laku seks bebas yang dapat meningkatkan risiko HIV.

Cuba menjadi pendengar yang baik dan terbuka kepada anak-anak remaja anda. Ibu bapa yang bersikap terbuka membuat anak-anak tidak teragak-agak untuk memberitahu apa yang sedang berlaku. Apabila ibu bapa dekat dengan anak-anak mereka, ibu bapa dapat memantau mereka dengan lebih mudah.

Itulah yang perlu diketahui oleh bapa dan ibu mengenai bagaimana menjelaskan penularan HIV pada remaja. Sekiranya ayah dan ibu tidak mempunyai cukup maklumat mengenai penularan HIV, ibu bapa boleh terlebih dahulu berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Bercakap Dengan Anak Anda Mengenai HIV dan AIDS
Bantuan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Pencegahan HIV Remaja