6 Jenis Pemeriksaan Gangguan Sistem Reproduktif

Sistem pembiakan adalah bahagian penting bagi seseorang yang ingin mendapatkan keturunan. Sekiranya anda ingin mendapatkan 'bayi' dengan segera, ada baiknya anda melakukan pemeriksaan sistem pembiakan untuk memastikan bahagian tersebut tidak terganggu. "

, Jakarta - Sistem pembiakan adalah bahagian tubuh manusia yang berguna untuk menghasilkan keturunan. Untuk mendapatkan kehamilan, organ pembiakan mesti berfungsi dengan normal tanpa gangguan. Oleh itu, setiap orang yang ingin mempunyai anak perlu melakukan pemeriksaan yang berkaitan dengan sistem pembiakan mereka untuk memastikan mereka tidak menghadapi masalah. Nah, berikut adalah beberapa jenis pemeriksaan yang boleh dilakukan!

Beberapa Pemeriksaan Mengenai Gangguan Sistem Reproduktif

Tidak sedikit pasangan yang mengalami kesukaran mendapatkan "bayi" walaupun telah melakukan semua program kehamilan. Program ini merangkumi makan makanan yang sihat, melakukan senaman secara teratur, dan melakukan hubungan seks tanpa perlindungan secara teratur, terutama dalam tempoh subur. Sekiranya ia terus berlaku, ada baiknya anda memeriksa gangguan sistem pembiakan.

Baca juga: Perhatikan Tanda-Tanda Masalah dalam Pembiakan

Adalah sangat penting untuk melakukan pemeriksaan terhadap organ yang berkaitan dengan tahap kesuburan, baik oleh lelaki dan wanita. Ada kemungkinan salah satu pasangan atau kedua-duanya ternyata mengalami gangguan sistem pembiakan yang memerlukan rawatan perubatan. Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa jenis pemeriksaan untuk gangguan sistem pembiakan, termasuk:

Pemeriksaan untuk Wanita:

1. Hysterosalpingogram

Hysterosalpingogram (HSG) adalah pemeriksaan sinar-X pada tiub fallopi dan rahim. X-ray akan dipancarkan setelah memberikan pewarna cecair ke organ seks wanita. Kaedah ini berkesan untuk mengetahui sama ada tiub fallopi tersumbat atau terdapat kecacatan pada rahim. Pemeriksaan ini biasanya dilakukan setelah haid selesai.

2. Ultrasound transvaginal

Kaedah memeriksa sistem pembiakan ini dilakukan dengan menggunakan alat ultrasound ke kawasan faraj dan pelvis. Dengan cara itu, profesional perubatan dapat melihat gambar ovari dan rahim untuk menentukan sama ada terdapat masalah.

3. Histeroskopi

Doktor akan menggunakan tiub nipis dan fleksibel dengan kamera di hujungnya. Peranti ini dimasukkan melalui serviks dan akhirnya ke dalamnya. Kamera dapat memberikan penglihatan di dalam rahim dan menentukan apakah ada masalah dan mengambil sampel tisu jika diperlukan.

Baca juga: 6 Gangguan Sistem Reproduktif Yang Umum Mempengaruhi Wanita

Pemeriksaan untuk Lelaki:

1. Ultrasound Scrotal

Ujian ini menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi untuk menghasilkan gambar bahagian dalam badan. Dengan cara itu, doktor dapat menentukan sama ada seseorang mempunyai masalah dengan testis dan struktur sokongannya.

2. Ultrasound Transrectal

Pemeriksaan yang berkaitan dengan gangguan sistem pembiakan dilakukan menggunakan tongkat kecil yang telah dilincirkan, kemudian dimasukkan ke dalam rektum. Ini dapat membantu doktor memeriksa prostat dan mencari penyumbatan pada saluran yang membawa air mani.

3. Ujian Hormon

Hormon yang dihasilkan oleh beberapa organ, seperti kelenjar pituitari, hipotalamus, dan testis, mempunyai peranan penting dalam pengembangan sistem pembiakan dan pengeluaran sperma. Sekiranya bahagian itu terganggu, kemandulan mungkin berlaku.

Baca juga: 7 Tabiat Ini Dilakukan untuk Kesihatan Reproduksi Wanita

Semua pemeriksaan ini juga dapat dilakukan di beberapa hospital yang telah bekerjasama . Hanya dengan muat turun permohonan , anda boleh membuat pesanan mengenai pemeriksaan sistem pembiakan di hospital terdekat dari rumah anda dan menentukan sendiri jam yang diinginkan. Nikmati kemudahan untuk mendapatkan kesihatan ini sekarang!

Sebelum pemeriksaan ini, doktor juga dapat melakukan pemeriksaan yang berkaitan dengan riwayat perubatan, termasuk penyakit yang Anda alami atau pernah menjalani pembedahan. Di samping itu, tabiat harian yang buruk seperti merokok, minum alkohol, terlalu banyak mengambil sesuatu yang mengandungi kafein, hingga menggunakan ubat-ubatan haram.

Anda juga dapat mengalami masalah yang berkaitan dengan kesuburan akibat ubat-ubatan yang selalu anda minum. Selain itu, bersentuhan dengan bahan kimia, racun, dengan radiasi yang terlalu kerap juga boleh mempengaruhi tahap kesuburan. Oleh itu, sangat penting untuk melakukan pemeriksaan sistem pembiakan untuk memastikan keadaan bahagian badan.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Ujian Kesuburan untuk Wanita.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kemandulan lelaki.