3 nutrien yang hilang dari badan ketika berpuasa

, Jakarta - Menahan rasa lapar dan dahaga semasa berpuasa membawa banyak perubahan dalam tubuh, termasuk pemakanan. Kehilangan nutrien semasa berpuasa disebabkan oleh ketiadaan pengambilan makanan atau minuman selama beberapa jam. Apakah nutrien yang hilang dari badan ketika berpuasa? Inilah penjelasan penuh!

Baca juga: Nutrien apa yang mesti dipenuhi semasa berpuasa?

1. Karbohidrat

Ketika berpuasa, badan tidak mendapat karbohidrat (sakarida) dan sudah tentu pengeluaran glukosa (monosakarida) akan menurun. Agar tubuh tetap bertenaga, akhirnya tubuh "dipaksa" untuk menukar peluru ganti, iaitu glikogen (polisakarida). Glikogen adalah produk akhir pembentukan glukosa dalam tubuh yang disimpan dalam sel dan hati sebagai simpanan tenaga.

Proses menukar glikogen menjadi tenaga disebut glikogenolisis. Terdapat dua sumber glikogen dalam badan, iaitu otot dan hati. Proses glikogenolisis (proses pemecahan / penguraian) yang berlaku di kedua tempat ini mempunyai objektif tersendiri, iaitu:

  • Glikogen pada otot digunakan untuk penghasilan tenaga.
  • Glikogen di hati, dilakukan untuk menjaga kadar gula darah pada waktu makan.

Glikogen di hati akan menjalani proses glikogenolisis ketika berpuasa, sedangkan glikogen pada otot hanya akan mengalami glikogenolisis setelah melakukan senaman yang berat dan panjang. Oleh itu, apabila tiba masanya untuk berbuka puasa, jangan lupa makan karbohidrat yang mencukupi. Jika tidak, proses glikogenolisis akan berlaku secara berterusan. Ini berbahaya kerana boleh menyebabkan kerosakan pada hati.

2. Lemak

Nutrien lain yang hilang dari badan ketika berpuasa adalah lemak. Ketika berpuasa, selain mendapatkan tenaga melalui glikogenolisis, tubuh juga mendapat tenaga alternatif dari lemak. Pecahan atau katabolisme lemak bermula apabila lemak berada dalam sistem pencernaan makanan. Lemak akan dipecah menjadi asid lemak dan gliserol. Dari dua sebatian tersebut, asid lemak mengandungi tenaga paling banyak, sekitar 95 peratus dan gliserol 5 peratus.

Untuk dapat menghasilkan tenaga yang diperlukan oleh tubuh, asid lemak akan mengalami pengoksidaan yang berlaku di mitokondria, sementara gliserol dipecah oleh glikolisis. Setelah berada di dalam mitokondria, asid lemak akan mengalami pengoksidaan untuk menghasilkan tenaga.

3. Protein

Protein terdiri daripada beberapa asid amino. Nah, asid amino akan diproses menjadi tenaga apabila tubuh kekurangan karbohidrat atau mempunyai asid amino yang berlebihan. Jadi jelas, ketika berpuasa badan juga kekurangan protein.

Baca juga: 6 Pilihan Makanan Ini Tinggi Protein

Berbuka puasa dengan yang manis

Sumber tenaga terbesar dalam tubuh adalah dalam makanan yang berasal dari karbohidrat dan mengandungi kadar gula yang mencukupi. Oleh itu, lebih baik semasa berbuka puasa, nikmati makanan manis terlebih dahulu. Tetapi ingat, bahagian itu mesti tetap sesuai dengan keperluan dan tidak berlebihan. Jumlahnya hanya kira-kira lima peratus daripada jumlah pengambilan kalori yang masuk ke dalam badan.

Tidak ada salahnya untuk berbuka puasa dengan yang manis secara semula jadi. Contohnya dengan memakan buah. Kurma adalah salah satu buah yang disyorkan sebagai makanan iftar untuk orang yang berpuasa. Kurma mempunyai kandungan yang cukup lengkap jika dibandingkan dengan buah-buahan lain.

Baca juga: Inilah kelebihan makan makanan manis

Satu tarikh mengandungi gula, mineral, protein, lemak, dan pelbagai vitamin. Kurma juga mempunyai kandungan glukosa yang cukup tinggi, sehingga dapat mengembalikan tenaga yang hilang semasa berpuasa. Sekiranya anda sukar mencari tarikh, anda boleh mengganti kurma dengan buah-buahan lain seperti tembikai atau cantaloupe.

Itulah sedikit penjelasan mengenai beberapa jenis nutrien yang hilang dari badan ketika berpuasa. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Perlu membuat janji temu doktor di hospital tanpa perlu meninggalkan rumah? Sekarang semua boleh dilakukan melalui !

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2021. Mitos atau Kebenaran Diet: Puasa Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Membuka Puasa? Makanan, Minuman, dan Makanan Tambahan.

Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2021. Puasa Berselang 16/8: Panduan Pemula.

Sudah tentu, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!