Kanak-kanak sering mengalami mimisan, kapan mereka harus berjumpa dengan pakar THT?

, Jakarta - Mimisan adalah keadaan biasa pada kanak-kanak. Walaupun pendarahan dari hidung si kecil mungkin kelihatan membimbangkan, mimisan biasanya bukan masalah yang serius.

Mimisan pada kanak-kanak biasanya tidak bertahan lama dan tidak memerlukan rawatan perubatan. Walau bagaimanapun, jika anak anda terus mengalami mimisan atau mimisan cukup parah, rawatan perubatan mungkin diperlukan. Pakar telinga, hidung dan tekak (ENT) dapat membantu mencari penyebab mimisan pada kanak-kanak dan memberikan rawatan yang sesuai. Inilah ulasannya.

Baca juga: Kanak-kanak sering mengalami mimisan, berhati-hati melihat tanda-tanda keletihan

Punca Mimisan pada Kanak-kanak

Mimisan berdarah dari tisu di dalam hidung (membran mukus hidung) yang disebabkan oleh saluran darah yang pecah. Dalam dunia perubatan, mimisan disebut epistaksis.

Kebanyakan mimisan pada kanak-kanak adalah mimisan anterior, yang bermaksud pendarahan berlaku di bahagian depan hidung berhampiran lubang hidung. Di kawasan hidung ini, terdapat banyak saluran darah kecil yang dapat pecah dan berdarah ketika jengkel atau meradang.

Sementara mimisan posterior berlaku di bahagian belakang hidung dan jarang dialami oleh kanak-kanak. Mimisan jenis ini cenderung lebih berat dan pendarahan biasanya lebih sukar untuk dihentikan.

Kerengsaan saluran darah adalah penyebab biasa mimisan pada kanak-kanak. Terdapat beberapa perkara yang boleh merengsakan saluran darah di hidung, termasuk:

 • Udara kering.
 • Kebiasaan memilih hidung (memetik hidung).
 • Alahan hidung.
 • Telah mengalami kecederaan atau pukulan ke hidung atau muka, misalnya dari terkena bola atau jatuh.
 • Sinusitis, selsema, selesema, dan jangkitan lain yang mempengaruhi saluran hidung.
 • Polip hidung.
 • Penggunaan semburan hidung yang berlebihan.

Dalam kes yang jarang berlaku, perkara berikut boleh menjadi penyebab mimisan pada kanak-kanak:

 • Keadaan kesihatan yang mempengaruhi pendarahan atau pembekuan darah, seperti hemofilia.
 • Ubat-ubatan tertentu, termasuk pengencer darah.
 • Penyakit jantung.
 • Tekanan darah tinggi.
 • Kanser

Baca juga: Mimisan yang kerap, adakah ia berbahaya?

Bilakah Anda Perlu Berjumpa dengan Pakar THT?

Sebilangan besar kes mim pada kanak-kanak tidak memerlukan rawatan perubatan, kerana biasanya tidak bertahan lama dan dapat dirawat dengan rawatan diri di rumah.

Walau bagaimanapun, ibu bapa dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan perubatan dengan segera sekiranya mimisan:

 • Menyebabkan pendarahan berat atau menyukarkan anak untuk bernafas.
 • Menyebabkan si kecil pucat, letih dan keliru.
 • Ia tidak berhenti walaupun melakukan rawatan diri di rumah.
 • Berlaku selepas kecederaan, seperti terkena muka atau hidung.
 • Ia tidak berhenti dan kanak-kanak itu mengalami pendarahan di bahagian lain badan atau banyak lebam di seluruh tubuhnya.

Selain itu, jika anak dapat mengalami mimisan 4-5 kali sebulan, dia juga perlu diperiksa oleh pakar untuk menentukan penyebabnya.

Pakar ENT dapat memeriksa hidung untuk pertumbuhan atau pembentukan saluran darah yang tidak normal. Sekiranya mimisan hanya berlaku di satu sisi hidung atau pelepasan berbau busuk berasal dari hidung, penyebabnya biasanya adalah benda asing di hidung anak.

Semasa memeriksa kanak-kanak dengan mimisan yang tidak dapat dijelaskan, pakar ENT sering menemui manik, penghapus getah, atau mainan yang tersimpan jauh di hidung.

Baca juga: Jangan Panik, Ini adalah Tindakan Mudah untuk Mengatasi Anak yang Mimisan

Jadi, walaupun biasanya tidak membimbangkan, mimisan pada anak masih tidak boleh dipandang rendah. Dengan mengetahui kapan seorang anak yang mengalami mimisan perlu dibawa ke pakar THT, ibu dapat segera membawa anaknya untuk mendapatkan rawatan, sehingga dia dapat menghindari kesan yang tidak diinginkan.

Sekiranya si kecil anda sakit, ibu juga boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual Ibu boleh meminta nasihat kesihatan dari doktor yang dipercayai kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Bilakah berjumpa doktor sekiranya anak mengalami mimisan.
Nyanyikan Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Mimisan pada Kanak-kanak.