5 Tabiat Yang Boleh Mencetuskan Asid Perut

, Jakarta - Asid perut yang meningkat boleh menjadi tanda penyakit ulser atau bahkan GERD. Apabila keadaan berlaku, penghidap mengalami gejala seperti terbakar di dada, loya, pedih ulu hati, dan rasa masam di mulut. Penyakit ini sering dihidapi oleh seseorang yang makan lewat, berlebihan berat badan, dan hamil.

Selama ini anda mungkin berfikir bahawa kenaikan asid perut mesti disebabkan oleh makan lewat. Walaupun peningkatan asid perut bukan hanya kerana itu. Terdapat beberapa tabiat yang boleh menyebabkan asid perut naik. Anda mungkin pernah melakukan tabiat berikut. Ada apa-apa? Dipetik dari Perunding gastroenterologi, Berikut adalah beberapa tabiat yang dapat memicu kenaikan asid perut, iaitu:

Baca juga: 4 Jenis Gangguan Perut

  1. Pengambilan Pengganti Gula

Jangan tertipu dengan label "bebas gula" dalam makanan dan minuman. Sebabnya, makanan dan minuman ini boleh menyebabkan reaksi gas semasa mencerna. Alkohol gula, seperti xylitol, sorbitol, dan manitol, adalah pemanis rendah kalori yang sering digunakan untuk membuat makanan bebas gula tertentu. Walaupun rendah kalori, pengganti ini boleh menyebabkan kesan sampingan. Bahan ini cenderung menyebabkan gas kerana usus besar tidak menyerapnya dengan mudah.

  1. Pengambilan Minuman Berkarbonat

Adakah anda tahu bahawa gelembung yang dihasilkan oleh soda atau bir mengandungi karbon dioksida? Itulah sebabnya anda mudah bersendawa setelah minum minuman berkarbonat. Nah, sebarang gas yang tidak anda keluarkan ketika anda bersendawa akan berakhir di usus anda, memicu asid perut naik.

  1. Makanan dalam jumlah besar

Makanan dalam jumlah yang banyak menjadikan perut menjadi kencang. Ia memenuhi anda. Namun, selepas itu anda merasa kembung kerana makanan menekan sfingter esofagus bawah. Spinkter esofagus adalah otot yang terbuka dan ditutup untuk membolehkan makanan bergerak turun ke perut.

Terlalu banyak tekanan pada otot ini menyebabkannya terbuka, sehingga kandungan perut bocor kembali ke esofagus. Kesannya, anda mengalami pedih ulu hati kerana asid perut naik ke kerongkongan.

Baca juga: Sembuhkan Asid Perut dengan 5 Makanan Ini

  1. Berbaring selepas makan

Adakah anda sering makan lewat malam? Atau adakah anda suka berbaring selepas makan? Sekiranya demikian, mungkin inilah yang menyebabkan asid perut anda naik. Semasa anda berbaring, badan anda tidak lagi mempunyai kelebihan daya tarikan untuk membantu menjaga kandungan perut anda di dalam perut anda. Apabila anda berbaring, makanan yang anda makan berisiko bocor melalui sfingter esofagus.

Oleh itu, elakkan makan sebelum tidur apatah lagi berbaring sebaik sahaja makan. Sekiranya anda terpaksa berbaring, cubalah berbaring di sebelah kiri anda atau angkat bahagian atas badan anda untuk membantu menjaga usus anda.

  1. Pengambilan Makanan Berlemak atau Goreng

Makanan berlemak akan dicerna lebih perlahan dan diambil lebih lama daripada makanan lain. Ini mencetuskan perut untuk membuat lebih banyak asid. Makanan berlemak juga memberi kesan santai pada sfingter esofagus, yang membolehkan otot ini terbuka dan beberapa asid tambahan boleh bocor ke dalam esofagus.

Baca juga: Jangan Meremehkan 3 Bahaya Kerana Asid Perut

Sekiranya anda sering mengalami peningkatan asid perut, ini mungkin disebabkan oleh kebiasaan di atas. Sekiranya anda menderita asid perut dan keadaannya tidak bertambah baik, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Sebelum berkunjung ke hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rujukan:
Perunding Gastroenterologi. Diakses pada tahun 2020. 7 Tabiat Makan Buruk Yang Menyebabkan Pencernaan, Refluks Asid dan Kembung Perut.
Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 7 Tabiat Harian yang Boleh Menghentikan Pedih ulu hati.