Makanan yang Perlu Dimakan Sebelum dan Selepas Bersenam

, Jakarta - Sukan adalah aktiviti yang mempunyai banyak manfaat untuk tubuh. Terutama jika ia ditambah dengan nutrien yang dapat menyokong aktiviti sukan harian anda. Oleh itu, pengambilan makanan yang masuk ke dalam badan mesti dipertimbangkan, baik sebelum bersenam maupun selepas bersenam.

Makanan Sebelum Bersenam

Sebelum bersenam, anda harus makan makanan terlebih dahulu. Kerana, ketika bersenam badan akan memerlukan lebih banyak bahan bakar. Selain itu, gula dalam badan juga akan rendah dan boleh menyebabkan pengsan jika anda tidak mempunyai cukup tenaga untuk bersenam.

  • Pisang

Salah satu nutrien yang boleh anda konsumsi sebelum bersenam adalah karbohidrat. Karbohidrat adalah sumber tenaga yang penting untuk tubuh. Satu buah yang menyediakan karbohidrat yang sangat baik untuk tubuh adalah pisang. Makan pisang sebelum bersenam dapat membina dan memperbaiki sistem otot.

  • Putih telur

Sekiranya anda makan kuning telur sebelum bersenam, anda boleh menjadi kembung dan lesu semasa bersenam. Jadi, sebelum bersenam, anda harus mengonsumsi putih telur, kerana putih telur tidak mengandungi lemak dan dapat memberi anda kandungan protein sebelum anda mula bersenam.

  • Buah dan Yogurt

Gabungan buah dan yogurt dapat digunakan sebagai bahan bakar yang tepat sebelum anda bersenam. Dengan memakan buah dan yogurt, anda boleh mendapatkan nutrien dan karbohidrat. Selain itu, buah dan yogurt juga berguna untuk menguatkan sistem otot anda.

  • Dada ayam

Dada ayam adalah salah satu makanan yang sesuai dimakan semasa bersenam. Dada ayam mengandungi protein yang boleh menjadi sumber tenaga semasa anda bersenam.

(Baca juga: 5 Sukan Mengikut Bentuk Badan )

Makanan Selepas Bersenam

Semasa bersenam, otot menggunakan glikogen untuk bahan bakar dan selepas latihan sel otot rosak. Untuk memulihkan sistem otot, anda perlu makan makanan berkhasiat untuk membantu tubuh menyelesaikan proses dengan lebih cepat. Manuel Vilacorta, pakar pemakanan dan jurucakap Persatuan Dietetik Amerika , mengatakan bahawa karbohidrat dan protein adalah nutrien yang diperlukan oleh tubuh selepas bersenam. Berikut adalah beberapa menu makanan mudah untuk anda buat setelah anda bersenam.

  • Salad buah

Selain kaya dengan vitamin, buah-buahan ini mudah dicerna oleh tubuh, membantu memecahkan asid amino, dan mencegah keradangan yang terjadi pada otot. Di samping itu, anda juga boleh menambah buah-buahan yang mempunyai banyak air, seperti tembikai, agar badan anda sentiasa terhidrat.

  • Oatmeal

Oatmeal adalah makanan yang berasal dari biji-bijian. Oatmeal mengandungi serat makanan yang cukup tinggi, vitamin B kompleks, dan protein. Mengkonsumsi oatmeal selepas bersenam akan mengembalikan tenaga anda dengan cepat.

  • Sayur-sayuran

Sayur-sayuran diketahui mempunyai banyak khasiat dan kandungan nutrien dan mempunyai banyak faedah. Salah satunya adalah untuk mengembalikan sistem otot yang rosak setelah bersenam dan meningkatkan daya tahan tubuh. Kandungan nutrien sayur-sayuran cukup pelbagai, mulai dari protein, antioksidan, vitamin dan mineral.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai makanan yang enak dimakan sebelum dan selepas bersenam, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan menjawab soalan anda dengan penyelesaian terbaik. Ayuh, muat turun permohonan dalam Google Play atau Stor aplikasi sekarang.