Bagaimana Menjalin Persahabatan yang Sihat?

Jakarta - Sebagai makhluk sosial, tidak ada manusia yang dapat hidup sendirian. Selain keluarga, kehadiran rakan dapat menjadi perkara yang bahagia, menjauhkan kesunyian, dan juga menjaga kesihatan mental. Namun, untuk mendapatkan faedah ini, anda perlu menjalin persahabatan yang sihat.

Apa itu persahabatan yang sihat? Sekiranya dijelaskan secara sederhana, adalah persahabatan yang dapat saling memberi kesan positif, kekuatan, dan ketenangan fikiran, antara satu sama lain. Jadi, bagaimana anda menjalin persahabatan yang sihat? Ayuh, lihat lagi!

Baca juga: Sudahkah Rakan, Mencegah Kemurungan?

Inilah Cara Mempunyai Persahabatan yang Sihat

Sahabat yang baik akan memberi anda ruang ketika anda memerlukannya, dan menyayangi anda pada masa baik dan buruk. Bukan kekerapan hubungan yang membuktikan kekuatan hubungan, tetapi kedalaman hubungan dan kedekatan dan rasa hormat bersama yang menjadi ciri utama hubungan.

Berikut adalah beberapa cara untuk menjalin persahabatan yang sihat:

1. Beri Sokongan, Kepercayaan, dan Jujur

Setiap orang memerlukan sokongan atau Sistem sokongan , dan persahabatan yang sihat adalah salah satu daripadanya. Apabila anda menganggap diri anda sebagai sahabat baik seseorang, anda secara tidak langsung menawarkan diri untuk menjadi sebahagian daripada sistem sokongan mereka.

Oleh itu, cubalah selalu berada di sana dan beri dia sokongan ketika dia memerlukannya. Sekiranya tidak, jangan terkejut jika dia tidak pernah berada di sana ketika anda juga memerlukannya. Persahabatan dibina berdasarkan kebersamaan dan timbal balik. Sekiranya anda ada untuknya, dia akan ada untuk anda.

Di samping itu, juga penting untuk mempercayainya dan selalu bersikap jujur ​​dengannya. Setelah anda berbohong kepadanya, kepercayaannya kepada anda akan jatuh. Sekiranya anda tidak dapat bersikap jujur ​​atau merasa perlu menyembunyikan sesuatu darinya, itu adalah tanda persahabatan yang tidak sihat.

2. Dengarkan Dia

Semasa rakan anda bercakap, dengarkan dia dengan teliti. Tidak perlu mengganggu, kemudian nyatakan pengalaman anda yang tidak kurang pahit. Anda tidak berada dalam perlumbaan, dan mungkin rakan baik anda mengalami sesuatu yang sangat sukar untuknya. Oleh itu, dengarkan dan pastikan dia merasa empati daripada anda, dan tawarkan untuk membantu.

Baca juga: Meningkat Umur tetapi Kurang Kawan, Apa Yang Salah?

3. Jangan menilai

Seorang rakan baik dapat mengakui bahawa setiap orang adalah manusia yang pasti melakukan kesilapan. Sekiranya rakan anda memilih sesuatu yang berbeza dari prinsip anda atau apa yang anda fikir baik, hormati pilihannya dan jangan menilai dia.

Seorang rakan tidak semestinya selalu menyukai atau menyetujui pilihan rakannya. Namun, rakan baik akan menerima pilihan rakannya, tidak kira apa pun.

4. Jangan bergosip di belakang punggung anda

Gosip adalah perkara berbahaya yang sering digunakan untuk mengukuhkan kedudukan seseorang dalam kalangan sosial. Pada mulanya, gosip digunakan sebagai alat untuk melindungi orang daripada melakukan kesalahan yang dilakukan orang lain sebelumnya.

Contohnya, untuk memberi amaran kepada rakan, "Tammy curang dalam ujian, dan pada akhirnya dia harus mengembalikan Aljabar sepenuhnya," Kemudian disertakan dengan mesej untuk tidak menjadi seperti itu. Gosip dilahirkan dari keinginan untuk melindungi orang lain, bukan melukai subjek gosip.

Tetapi sayangnya, gosip hari ini dirancang untuk merosakkan reputasi orang lain, yang merupakan perubahan 180 darjah dari tujuan asalnya. Jadi, jika anda ingin mempunyai persahabatan yang sihat, jangan pernah bergosip dengan sahabat anda di belakang mereka, kerana itu akan merosakkan reputasi mereka.

5. Hormati Batas

Sebilangan orang mungkin sukar untuk menjaga orang lain dekat mereka kerana takut terluka atau terlalu terlibat dalam urusan mereka. Oleh itu, jangan beri tekanan pada sahabat anda, beri dia ruang yang dia perlukan untuk merasa selesa, dan biarkan hubungan semakin erat seiring berjalannya waktu. Perkara yang indah tentang persahabatan yang kuat adalah mereka memberi kebebasan untuk berkomunikasi secara terbuka dan jujur.

Baca juga: Adakah perlu atau tidak untuk anak-anak mempunyai kawan rapat?

6. Menerima dan Mengampuni

Apabila anda mengharapkan lebih banyak daripada orang lain, hubungan tidak akan bertahan seperti yang anda harapkan. Tidak ada yang berjanji untuk menyempurnakan persahabatan, jadi bersedia menerima dan memaafkan kekurangan orang lain membuat anda lebih cenderung untuk membina persahabatan yang akan bertahan lama.

Di samping itu, juga penting bagi anda untuk mengetahui bila anda melakukan kesalahan. Sekiranya anda dapat mengakui ketika anda gagal di akhir hubungan, ada kemungkinan rakan akan dapat memaafkan dan meneruskannya.

Berikut adalah beberapa cara untuk menjalin persahabatan yang sihat. Selain mencuba cara ini, anda juga dapat memberi perhatian kepada rakan anda dengan menghantar vitamin dan makanan tambahan untuk menjaga kesihatan mereka. Gunakan aplikasinya untuk membeli vitamin dan makanan tambahan melalui aplikasi, kemudian masukkan alamat rakan anda supaya vitamin tersebut dihantar ke alamatnya.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. 6 Peraturan untuk Persahabatan yang Sihat.
Pusat Psik. Diakses pada tahun 2021. Pertumbuhan Persahabatan yang Sihat.