Inilah Corak Makan Sihat di Suhoor

, Jakarta - Selama lebih kurang 13 jam anda akan merasa lapar dan dahaga untuk berpuasa. Agar anda dapat menjalani ibadah puasa dengan optimum, anda perlu mengikuti pola yang sihat. Walaupun berpuasa, anda masih harus menjalankan aktiviti seperti biasa. Sudah tentu ini akan menjadi cabaran ketika menahan makan dan minum berjam-jam.

Penting bagi anda yang berpuasa untuk tidak melewatkan suhoor jika anda tidak mahu merasa lapar pada siang hari. Corak makan sahur yang boleh anda jalani adalah dengan makan bahagian yang wajar pada waktu subuh. Makan berlebihan pada waktu sahur sebenarnya menjadikan badan anda kurang bertenaga dan lemah semasa berpuasa. Ini sebenarnya membuatkan anda mudah mengantuk kerana anda banyak makan.

Semasa sahur, anda harus memilih makanan sihat yang mudah dicerna. Makanan harus tinggi protein dan vitamin. Susu, telur, keju, timun, tomato, kacang, dan roti gandum boleh menjadi pilihan anda pada waktu subuh. Atau jika anda mahukan sesuatu yang praktikal dan cepat, anda boleh makan semangkuk sup dan sepotong roti gandum. Anda juga disarankan untuk makan kurma dan mengelakkan makanan goreng dan masin, sehingga anda tidak mengalami dehidrasi pada siang hari.

Baca juga : Kami Memberi Tindak Balas Kepada Anak-Anak Yang Malas Berpuasa

Cuba juga makan makanan dengan karbohidrat kompleks. Sebabnya, makanan dengan karbohidrat kompleks akan memakan masa lebih lama untuk dicerna oleh usus, sehingga mereka dapat menyimpan banyak simpanan tenaga di dalam badan. Makan juga lebih banyak protein, supaya badan tidak mudah lemas pada siang hari. Sementara itu, elakkan makanan berlemak dan pedas.

Anda mesti tahu bahawa mengunyah makanan dengan cepat dan tergesa-gesa juga mempengaruhi kualiti puasa anda, anda tahu. Ketika sahur, biasakan makan secara santai. Makan dengan cepat sebenarnya boleh menyebabkan kadar gula dalam darah terganggu, akibatnya perut menjadi kosong dengan cepat dan anda mudah lapar.

Perbanyakkan air, sayur-sayuran, dan buah-buahan berserat tinggi, untuk mengelakkan sembelit atau sembelit semasa berpuasa. Usahakan juga untuk tidak tidur selepas solat subuh, kerana makanan yang anda makan pada waktu subuh akan sia-sia. Selain itu, sediakan sekurang-kurangnya makanan di bawah setiap hidangan, ya!

Baca juga : Petua Untuk Menjaga Anak Kecil Anda Semasa Berpuasa

  1. Tarikh

Kurma tidak hanya disyorkan untuk dimakan ketika berbuka puasa, tetapi juga perlu dimakan semasa sahur. Kurma mengandungi tiga jenis gula, iaitu glukosa, sukrosa, dan fruktosa yang dapat mengekalkan kestabilan gula dalam darah. Kandungan gula bukan sahaja menakjubkan, kurma juga kaya akan serat. Dengan memakannya pada waktu subuh, anda tidak akan mudah merasa lapar semasa berpuasa.

  1. Protein

Kandungan protein tidak kurang pentingnya untuk tubuh. Kerana khasiatnya sebagai zat yang dapat mengatur proses metabolik yang kemudian menjadi tenaga. Walau bagaimanapun, terlalu banyak protein tidak dapat dimakan pada waktu subuh. Kerana kekurangan kandungan air boleh menyebabkan bau mulut sepanjang hari. Oleh itu, anda perlu memperhatikan jumlah protein yang masuk semasa berpuasa.

  1. Lemak Sihat

Tidak semua lemak baik boleh dimakan oleh badan. Namun, ada lemak sihat yang juga diperlukan oleh tubuh. Manfaatnya adalah menyokong pembebasan tenaga dari makanan yang telah dimakan semasa sahur, agar makanan anda tidak terbuang. Lemak sihat dijumpai dalam alpukat yang manis dan enak apabila dimakan.

Baca juga : Tanda-tanda bahawa Anak-anak Dapat Dilatih Berpuasa

Begitulah cara menyesuaikan diet anda pada waktu subuh agar anda kekal sihat dan bertenaga semasa berpuasa. Anda juga tidak perlu panik jika tiba-tiba mengalami kesakitan ketika berpuasa, kerana anda boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut mengenai aduan anda. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.