3 Makanan yang Disyorkan untuk Orang dengan Neurofibromatosis Jenis 1

, Jakarta - Pernah dengar masalah kesihatan yang disebut neurofibromatosis? Penyakit ini adalah gangguan genetik, keadaannya dalam bentuk pertumbuhan sel terganggu sehingga tumor tumbuh di jaringan saraf. Tumor ini secara amnya jinak dan boleh muncul di pelbagai bahagian sistem saraf. Contohnya, otak dan saraf tunjang ke saraf periferal.

Baca juga: Perbezaan Antara Neurofibromatosis Jenis 1 dan 2 Yang Anda Perlu Tahu

Dalam kebanyakan kes, keadaan ini dikesan pada zaman kanak-kanak atau di kalangan orang dewasa muda. Terdapat dua jenis neurofibromatosis, iaitu neurofibromatosis type 1 dan neurofibromatosis type 2. Nah, neurofibromatosis type 1 itu sendiri adalah jenis neurofibromatosis yang paling biasa.

Kemudian, makanan apa yang disyorkan untuk orang dengan neurofibromatosis jenis 1 untuk merawat penyakit ini?

Menanda Banyak Gejala

Sebelum mengetahui makanan yang disyorkan untuk orang dengan neurofibromatosis jenis satu, ada baiknya anda mengetahui terlebih dahulu gejala penyakit ini. Gejala yang dialami oleh penghidap akan muncul secara beransur-ansur. Jangka masa boleh bertahun-tahun dengan tahap keparahan yang berbeza-beza.

Kebanyakan orang dengan penyakit ini akan mengalami tanda-tanda yang mempengaruhi keadaan kulit, seperti:

 • Bintik coklat berkelompok, biasanya di ketiak, di sekitar organ seks, dan di bawah payudara.

 • Tompok coklat pada kulit. Tompok ini dialami oleh 9 daripada 10 orang dengan jenis neurofibromatosis 1. Gejala ini boleh muncul sejak lahir atau muncul pada awal kanak-kanak.

 • Benjolan kecil pada iris mata. Orang di bawah usia tujuh tahun dipercayai mempunyai risiko tinggi untuk mengalami gejala ini.

 • Benjolan benigna lembut (neurofibromas) pada kulit atau di bawah lapisan kulit. Bilangan benjolan yang dialami boleh berbeza-beza. Ada yang sedikit dan ada yang banyak.

 • Gangguan otak dan sistem saraf. Contohnya, migrain, epilepsi, atau tumor otak.

 • Hipertensi, tekanan darah tinggi dialami oleh beberapa kanak-kanak dengan neurofibromatosis jenis 1.

 • Masalah perkembangan fizikal, seperti tulang belakang melengkung, seperti huruf s (scoliosis), ukuran kepala besar, atau betis bengkok.

 • Gangguan pembelajaran. Kira-kira enam daripada 10 orang dengan neurofibromatosis jenis 1 mengalami gangguan pembelajaran yang diklasifikasikan sebagai ringan.

 • Gangguan tingkah laku, seperti ADHD dan kadang-kadang autisme.

 • Tumor sarung saraf periferal malignan (MPNST). MPNST adalah tumor malignan yang tumbuh di membran yang menutupi saraf. Beberapa orang dengan neurofibromatosis jenis 1 mungkin mengalami gejala ini. Tumor malignan ini adalah keadaan yang paling berbahaya akibat neurofibromatosis jenis 1.

Baca juga: Kenali Neurofibromatosis Jenis 1, Tumor yang Tumbuh di Saraf

Makanan yang Disyorkan

Menurut kajian yang diterbitkan di Perpustakaan Perubatan Nasional AS - Institut Kesihatan Nasional, kekurangan vitamin D, magnesium dan kalsium terdapat pada banyak orang dengan jenis neurofibromatosis 1. Oleh itu, makanan yang mengandungi nutrien ini disyorkan untuk orang dengan neurofibromatosis. jenis 1.

 • Vitamin D, dapat diperoleh dari ikan berlemak, seperti salmon, telur, tahu dan tempe, susu kedelai, hati, daging sapi, udang, hingga tiram.

 • Magnesium, dapat diperoleh dari alpukat, kacang-kacangan, sayur-sayuran berdaun hijau gelap (bayam, brokoli, sawi), kacang-kacangan, kacang kedelai, kuman gandum, beberapa jenis ikan, dan susu serta produk olahannya.

 • Kalsium, susu, yogurt, keju, makanan laut (sardin, tuna, dan salmon), kacang-kacangan dan biji-bijian, dan makanan yang diperkaya kalsium (misalnya, bijirin, roti, oatmeal, hingga jus oren)

Baca juga: Inilah perbezaan antara Neurofibromatosis Type 1 dan Neurofibromatosis Type 2

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!