Berikut adalah 4 Cara untuk Mengajar Anak-anak Bersikap Sopan

Jakarta - Hari ini, media sosial sering diwarnai dengan berita anak-anak melakukan keganasan terhadap guru dan ibu bapa mereka sendiri. Sekiranya ibu sedar, lama-kelamaan rasa hormat anak terhadap ibu bapa secara beransur-ansur hilang. Sebenarnya, dari kes yang sering dilaporkan, kanak-kanak yang melakukan keganasan adalah kanak-kanak yang berpendidikan. Anda boleh mengatakan bahawa tahap kecerdasan kanak-kanak tidak semestinya mempunyai watak yang baik.

Baca juga: Penjelasan Sains Mengenai Mengapa Kanak-kanak Lebih Egois

Walaupun sekolah juga mengajar adab kepada anak-anak, ibu bapa adalah agen pertama yang menanamkan sifat ini. Apabila anak tidak mempunyai adab, ibu bapa yang harus dipersalahkan terlebih dahulu. Kesopanan adalah kebiasaan yang dapat dibentuk dalam masa yang lama sejak kecil. Walaupun anak anda semakin besar, tidak pernah terlambat untuk mengajarnya sopan santun. Inilah yang perlu dilakukan oleh ibu dalam mengajar adab kepada anak-anak.

  1. Melibatkan Orang Lain

Kadang kala anak-anak cenderung mendengar orang lain daripada ibu bapa mereka sendiri. Cari rakan, keluarga, dan guru untuk mendapatkan sokongan. Terangkan mengapa anda ingin menguatkuasakan peraturan tertentu dan mendorong anak kecil anda untuk menunjukkan dan mengamalkan tingkah laku yang baik. Sekiranya anak-anak suka melompat ke sofa di rumah nenek, minta keluarga lain untuk menjelaskan bahawa melompat di sofa adalah tingkah laku yang tidak sopan.

  1. Gunakan Bahasa Positif

Ada sebilangan ibu bapa yang menerapkan corak keibubapaan yang cukup keras dengan mengancam anak-anak mereka untuk bersikap sopan santun. Sebenarnya ini tidak betul kerana mesej yang diterima oleh kanak-kanak adalah bahawa tingkah laku belajar sangat buruk. Bahasa afirmatif selalu menjadi motivator yang lebih baik daripada bahasa negatif. Oleh itu, gunakan perkataan "baik" seperti menyenangkan, menarik dan berguna.

Baca juga: Seperti Mengambil Perkara Orang Lain, Adakah Anak Anda Memerlukan Psikologi?

  1. Berlatih Bersama

Ibu perlu melakukan sedikit amalan peranan untuk mempersiapkan anak-anak menghadapi situasi di mana mereka perlu menunjukkan kesopanan. Doakan anda bertemu seseorang untuk pertama kalinya dan berlatih berjabat tangan. Atau cuba pergi berbelanja dengan anak-anak anda dan minta anak anda mengatakan maafkan saya ketika mereka melewati seseorang di lorong. Dengan latihan, anak anda akan mempunyai keyakinan untuk mendekati situasi yang memerlukan adab.

  1. Jemput Kanak-kanak untuk berbincang

Ibu harus merasa waspada ketika menghadapi situasi yang mencerminkan tingkah laku buruk yang melibatkan Si Kecil. Apabila keadaan ini berlaku, gunakan ini sebagai peluang belajar untuk anak anda. Cuba tanyakan kepadanya apa yang dia fikir seharusnya dilakukan oleh orang lain. Bincangkan situasi dan biarkan anak anda mencadangkan bagaimana dia berkelakuan berbeza.

Baca juga: Anak-anak Mengalami Perubahan Mood, Inilah Cara Mengatasinya

Tanyakan perkataan apa yang boleh anda gunakan untuk berbunyi sopan ketika berbicara dengan orang dewasa seperti ibu bapa, guru, ahli keluarga, atau orang asing. Mintalah anak untuk berkongsi ideanya dengan ibu dan kemudian dorong dia untuk menerapkannya secepat mungkin. Mintalah dia untuk melaporkan apa yang berlaku dan jika hasilnya positif. Sekiranya anda masih ingin bertanya mengenai gaya keibubapaan yang lain, sekarang anda boleh berbincang secara langsung dengan ahli psikologi melalui aplikasi tersebut . Melalui aplikasi tersebut, ibu dapat menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses 2019. 8 Cara Mengamalkan Adab.
Penjagaan Anak Sage. Diakses pada tahun 2019. 7 cara untuk mengajar anak-anak dengan sopan santun.