Cara Mengubati Gangguan Makan Binge

, Jakarta - Gangguan pesta minum-minum makan (BED) adalah tingkah laku makan yang menyimpang di mana penghidapnya dapat makan sebahagian besar dan tidak dapat berhenti makan walaupun dia kenyang. Keadaan ini tentunya membimbangkan kerana selain menimbulkan masalah kesihatan yang serius, gangguan pesta minum-minum makan juga tidak baik untuk kesihatan mental penghidapnya. Namun, jangan risau. Sekiranya anda atau seseorang yang anda kenali mengalami gangguan pesta minum-minum makan Berikut adalah beberapa pilihan untuk menyembuhkan pesta makan.

Rawatan Gangguan pesta minum-minum makan Melalui Terapi

Oleh itu gangguan pesta minum-minum makan termasuk gangguan psikologi, maka langkah rawatan yang berkesan untuk mengatasi keadaan ini adalah menjalani psikoterapi. Orang dengan BED digalakkan untuk membincangkan gangguan makan ini dengan psikiatri yang dapat membantu menentukan jenis terapi yang sesuai untuk mereka.

Terapi Kelakuan Kognitif (CBT)

Terapi tingkah laku kognitif bertujuan untuk mengatasi masalah yang menyebabkan penderita mengalami kemurungan makan malam , dan menolong penderita mengawal diri dengan membiasakan diri dengan makan secara teratur.

Pada asasnya, terapi ini dilakukan untuk menganalisis sama ada terdapat pemikiran, perasaan atau tingkah laku negatif yang dihidap oleh penderita mengenai makanan, berat badan dan bentuk badan. Setelah penyebab emosi dan tingkah laku negatif yang diketahui oleh penghidap, strategi untuk mengatasinya dapat ditentukan. Strategi ini termasuk menetapkan tujuan, memantau diri, mencapai diet biasa, mengubah pemikiran tentang diri dan berat badan, dan mendorong tabiat kawalan berat badan yang sihat.

Psikoterapi Interpersonal

Walaupun dalam terapi tingkah laku kognitif, rawatan bertujuan untuk mengatasi pemikiran negatif yang dihidapi oleh penderita, psikoterapi interpersonal lebih memfokuskan pada hubungan penderita dengan orang di sekelilingnya. Terapi ini berdasarkan pemahaman bahawa gangguan pesta minum-minum makan dialami oleh penghidap adalah kerana masalah peribadi yang belum dapat diselesaikan. Contohnya, hubungan buruk dengan orang lain, kesedihan, perubahan hidup yang ketara, atau masalah sosial.

Psikoterapi interpersonal boleh dilakukan dalam sekumpulan beberapa orang atau bersendirian dengan ahli terapi. Terapi ini kadang kala dapat digabungkan dengan terapi tingkah laku kognitif sesuai dengan keperluan penghidapnya.

Terapi Tingkah Laku Dialektikal

Terapi tingkah laku dialektik bertujuan untuk membuat penderita dapat menguruskan tekanan dan mengatur emosi sehingga mereka tidak lagi mengalami episod makan malam . Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan sama ada terapi ini dapat digunakan untuk semua orang dengan BED.

Terapi Berat Badan

Sebilangan besar penghidap makan malam akan gemuk kerana mereka tidak dapat berhenti makan sebahagian besar. Oleh itu, penghidap BED perlu menjalani terapi penurunan berat badan. Namun, penderita BED disarankan untuk tidak memusatkan perhatian pada seberapa banyak berat badan yang berjaya mereka kurangkan, melainkan pada tujuan terapi ini. Tujuannya adalah agar penghidap dapat mengawal selera makan demi kesihatan.

Terapi penurunan berat badan sebenarnya terbukti kurang berkesan daripada terapi tingkah laku kognitif dan psikoterapi interpersonal. Walau bagaimanapun, terapi ini masih bagus untuk dilakukan agar orang-orang dengan BED yang gemuk dapat kembali ke berat badan ideal. Di samping itu, elakkan masalah kesihatan yang lain.

Rawatan Gangguan pesta minum-minum makan Tidak Terapi

Selain menjalani terapi, anda juga boleh melakukan cara untuk menyembuhkan gangguan pesta minum-minum makan berikut:

  • Elakkan menjalani diet yang ketat atau berlebihan kerana boleh mencetuskan terjadinya gangguan pesta minum-minum makan yang lebih parah.
  • Jangan lewatkan sarapan, kerana sarapan dapat membantu mengurangkan selera makan yang berlebihan.
  • Jangan menyimpan banyak bahan makanan di rumah. Dengan begitu, anda tidak akan tergoda untuk makan berlebihan sepanjang masa.
  • Terlibat dalam aktiviti positif, seperti senaman, muzik, dan lain-lain.
  • Mengambil ubat, seperti antidepresan, antikonvulsan, atau ubat anti-ADHD untuk gejala makan malam dapat dikurangkan.

Sekiranya anda mengalami simptom gangguan pesta minum-minum makan , sila hubungi doktor melalui aplikasi . Anda boleh memberitahu tentang gangguan makan anda dan meminta nasihat doktor anda melalui kesihatan Panggilan Video / Suara dan C topi bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Gangguan Makan Yang Perlu Anda Ketahui
  • Anoreksia, Inilah Gejala dan Fakta Mengejutkan Mengenai Ini!
  • Bagaimana Mengenali Gangguan Makan Binge?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found