5 Cara Pantas Mengecutkan Paha

Jakarta - Hampir semua wanita yang menjalani diet berjaya mengurangkan perut, lengan, dan pinggang. Namun, tidak semua berjaya mengecilkan paha. Paha yang kelihatan besar membuat sebilangan wanita tidak yakin, terutama ketika memakai skirt yang memperlihatkan bentuk kaki.

Sebenarnya, diet bukan cara mengurangkan peha berkuasa. Diet memang membantu, tetapi anda masih harus mengimbangkannya dengan aktiviti fizikal yang dapat mengurangkan pengumpulan lemak di kaki, terutama di paha.

Menyebabkan Paha Menjadi Besar

Ukuran paha yang kelihatan lebih besar sebenarnya boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, termasuk yang berikut:

Obesiti

Obesiti atau berat badan berlebihan adalah penyebab utama badan tidak ideal. Salah satu ciri adalah paha yang kelihatan lebih besar. Ini berlaku kerana lemak badan berlebihan yang akhirnya disimpan di beberapa bahagian badan, seperti perut, pinggang, dan paha.

Mengangkat Berat Berat Terlalu Sering

Semasa mengangkat berat, kaki adalah fokus utama agar keseimbangan badan terjaga. Sudah tentu, paha dan betis memainkan peranan penting dalam menyokong badan anda, terutamanya ketika anda berjalan dengan banyak beban. Lama kelamaan, otot baru akan terbentuk dengan tekstur yang lebih keras yang menjadikan paha kelihatan lebih besar.

(Baca juga: 3 Latihan Yang Dapat Meningkatkan Tidur

Selalunya Menggunakan Tumit Tinggi

Tumit tinggi mampu menjadikan penampilan anda kelihatan sempurna. Namun, anda masih harus waspada, kerana kebiasaan ini sebenarnya akan menjadikan paha dan betis anda kelihatan lebih besar. Badan akan berada sepenuhnya di atas tumit semasa anda memakai tumit tinggi , dan ini akan menjadikan otot betis dan paha anda membesar.

Cara Pantas Mengecutkan Paha

Mempunyai paha yang langsing pasti menjadi impian setiap wanita. Baiklah, supaya paha anda kelihatan langsing, cuba lakukan perkara berikut:

Melakukan Pergerakan Lutut Lutut

Cara mengecilkan paha adalah dengan membengkokkan lutut secara rutin. Anda boleh melakukannya di rumah dengan bantuan keluarga atau di pejabat dengan rakan sekerja semasa anda berehat. Caranya, pautkan tangan dan rakan anda. Luruskan satu kaki, sambil membengkokkan kaki yang lain. Pastikan tapak kaki dan rakan anda saling bertemu. Tarik dan luruskan setiap kaki secara bergilir.

Rutin Latihan Kardio

Seterusnya, anda boleh melakukan latihan kardio untuk menjadikan paha anda lebih ramping, misalnya dengan berjalan kaki, berjoging, treadmill , atau lompat tali. Anda tidak perlu meninggalkan rumah jika anda tidak mempunyai masa, kerana anda juga dapat melakukan semua aktiviti ini di dalam rumah dengan bantuan peralatan kecergasan. Semua jenis aktiviti ini berkesan untuk membakar lemak badan, terutama yang dikebumikan di kaki.

Lakukan Gerakan Hidran Kebakaran

pili bomba adalah salah satu pergerakan yang diduga dapat membantu mengurangkan ukuran paha anda. Aktiviti ini juga tidak akan membebankan anda kerana anda boleh melakukannya di rumah.

Caranya, ambil posisi merangkak dan pastikan lutut dan tangan anda terbuka seluas bahu dan pinggul anda. Cuba angkat satu kaki dan luruskan sehingga sejajar dengan belakang anda. Kira selama lapan saat, kemudian turunkan dan beralih ke kaki yang lain.

(Baca juga: 3 Latihan yang Boleh Anda Lakukan dengan Bola Gim )

Tangga Atas dan Turun

Bagi sesetengah orang, aktiviti menaiki dan menuruni tangga memang meletihkan. Sebenarnya, aktiviti yang satu ini sangat berkesan untuk mengecutkan dan mengecutkan anak lembu. Semasa naik dan turun tangga, jantung anda akan berdegup lebih laju. Kalori dalam badan akan dibakar. Sekiranya anda melakukannya dengan kerap, mempunyai paha dan betis yang langsing dengan punggung yang kencang bukan lagi sekadar mimpi.

Jaga pengambilan makanan anda

Selain melakukan pergerakan kaki, menjaga pengambilan nutrien badan juga penting. Agar lemak buruk tidak kembali menghuni paha dan betis, anda harus mulai sekarang memilih makanan yang rendah lemak, seperti makanan manis dan berminyak. Tingkatkan pengambilan protein supaya otot badan dapat dibentuk dengan sempurna.

(Baca juga: 4 Sumber Makanan Protein Tumbuhan yang Baik untuk Tubuh )

Itu lima cara mengurangkan peha apa yang anda boleh buat. Sekiranya anda ingin mengetahui petua lain mengenai diet atau cara membuat badan langsing, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk bertanya kepada pakar secara langsung. Ini juga memudahkan anda mendapatkan ubat atau vitamin pilihan anda tanpa meninggalkan rumah, anda tahu. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found