Hati-hati, filariasis tidak menunjukkan gejala awal

, Jakarta - Filariasis disebabkan oleh beberapa cacing parasit nematoda yang kelihatan seperti benang. Parasit ini menembusi kulit, baik melalui pori-pori kulit atau melalui lubang yang dibuat oleh gigitan nyamuk untuk mencapai sistem limfa.

Penyakit ini biasanya timbul dengan gejala seperti pembengkakan kaki dan hidrokel. Pada peringkat awal, penyakit ini tidak menimbulkan gejala. Walau bagaimanapun, peringkat awal dapat bertahan selama beberapa tahun. Orang yang dijangkiti mengekalkan penularan penyakit. Akibat fizikal jangka panjang adalah anggota badan akan membengkak dan merasa sakit.

Baca juga: Inilah sebab-sebab filariasis yang perlu dielakkan

Filariasis Peringkat Awal Tidak Mempunyai Gejala

Sebilangan orang yang mempunyai filariasis tidak mempunyai gejala. Walau bagaimanapun, yang lain mungkin mengalami episod keradangan akut pada saluran limfa (limfangitis) bersama dengan suhu tinggi, menggigil, sakit badan, dan kelenjar getah bening yang bengkak.

Jumlah cecair yang berlebihan dapat terkumpul (edema) di kawasan yang terkena (seperti lengan atau kaki), tetapi pengumpulannya biasanya hilang setelah gejala lain hilang. Keadaan ini juga disertai dengan keradangan akut pada alat kelamin (pada lelaki), keradangan, kesakitan dan pembengkakan testis (orkitis), saluran sperma (funiculitis), dan saluran sperma (epididymis). Skrotum boleh menjadi bengkak dan menyakitkan secara tidak normal.

Sementara itu, filariasis bancroftian mempengaruhi kedua kaki dan alat kelamin yang juga mempengaruhi kaki di bawah lutut. Sebilangan orang dengan filariasis mempunyai tahap sel darah putih tertentu yang luar biasa tinggi (eosinofilia) semasa episod gejala akut. Apabila keradangan sembuh, tahap ini akan kembali normal.

Filariasis juga boleh menyebabkan kelenjar getah bening bengkak kronik (limfadenopati) walaupun tidak ada gejala. Penyumbatan saluran limfa yang berpanjangan boleh menyebabkan beberapa keadaan lain. Ini termasuk pengumpulan cecair di skrotum (hidrokel), kehadiran cecair limfatik dalam air kencing (chyluria), atau saluran limfa yang membesar secara tidak normal (varises).

Gejala lain yang mungkin berlaku termasuk edema progresif (elephantiasis) alat kelamin luaran wanita (vulva), payudara, atau lengan dan kaki. Edema kronik boleh menyebabkan kulit menjadi tebal secara tidak normal dan mempunyai penampilan seperti ketuat.

Baca juga: Ketahui 3 Komplikasi Kerana Filariasis

Rawatan Filariasis Yang Boleh Dilakukan

Filariasis dapat melumpuhkan badan orang yang memilikinya. Penghidapnya kadang kala sukar untuk bergerak sehingga akan mengganggu kegiatannya. Anda mungkin bimbang bagaimana keadaannya dapat dilihat oleh orang lain. Keadaan ini juga boleh menyebabkan kegelisahan dan kemurungan.

Sebagai rawatan, orang yang dijangkiti aktif boleh mengambil ubat untuk membunuh cacing dalam darah. Ubat ini dapat menghentikan penyebaran penyakit ini kepada orang lain, tetapi tidak membunuh semua parasit. Ubat antiparasit yang boleh diresepkan termasuk: diethylcarbamazine (DEC), ivermectin (Mectizan), albendazole (Albenza), dan doxycycline.

Selain itu, anda boleh menguruskan pembengkakan dan jangkitan kulit dengan:

  • Basuh dengan lembut kulit yang bengkak dan rosak setiap hari dengan sabun dan air.
  • Melembapkan kulit.
  • Tinggikan anggota badan yang bengkak untuk meningkatkan aliran cecair dan limfa.
  • Bersihkan luka dengan disinfektan untuk mengelakkan jangkitan sekunder.
  • bersenam secara berkala untuk menyokong sistem limfa.

Baca juga: Pembedahan untuk Mengubati Filariasis, Adakah Perlu?

Pembedahan mungkin disyorkan dalam kes yang jarang berlaku. Ini untuk membuang tisu limfa yang rosak atau mengurangkan tekanan di kawasan tertentu, seperti skrotum.

Itu sahaja yang perlu anda ketahui mengenai filariasis. Sekiranya anda mengalami sebarang gejala, segera berjumpa doktor melalui aplikasi untuk mendapatkan nasihat mengenai rawatan yang sesuai. Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
KATA. Diakses 2020. Filariasis
Aimus. Diakses pada tahun 2020. Filariasis: Gejala, Punca dan Pengurusan
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah anda merawat elephantiasis?