Mana Yang Lebih Berbahaya, Bau Bensin Plumbum atau Asap Rokok?

, Jakarta - Pencemaran udara di bandar-bandar besar tidak hanya terjadi kerana asap ekzos dari kenderaan bermotor, ada banyak perkara lain yang dapat meningkatkan pencemaran udara dan akan mempengaruhi kesihatan anda secara serius. Sebahagian daripadanya adalah asap rokok dan juga membawa petrol dari kenderaan bermotor.

Baca juga: 4 Kesan Pencemaran Udara Terhadap Kesihatan

Bagi sesetengah orang, menghirup udara petrol adalah sesuatu yang menyenangkan kerana mempunyai bau yang khas. Begitu juga dengan asap rokok. Kebiasaan merokok sebenarnya telah menjadi kebiasaan buruk bagi sebilangan orang yang dianggap dapat membantu merehatkan badan dan menenangkan fikiran. Tetapi tentu saja, tabiat ini sebenarnya boleh membuat kesihatan anda merosot. Bukan hanya kesihatan anda, dengan merokok anda juga dapat menjadikan orang lain yang menyedut asap rokok anda menjadi perokok pasif yang bahayanya sama dengan perokok aktif.

Bahaya Asap Rokok

Dalam sebatang rokok terdapat banyak bahan yang boleh merosakkan kesihatan tubuh anda. Sudah tentu, kesan kesihatan merokok adalah masalah global. Buktinya, data WHO menganggarkan bahawa lebih daripada 7 juta kematian berlaku disebabkan oleh penyakit yang disebabkan oleh asap rokok setiap tahun.

Asap rokok tidak dapat hilang begitu dihembuskan, asap rokok dapat bertahan di udara selama 2.5 jam. Menghirup asap rokok sebenarnya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan. Walaupun anda bukan perokok aktif, asap rokok mengandungi banyak bahan berbahaya seperti hidrogen sianida, formaldehid, karbon monoksida, dan benzena yang sering dijumpai dalam petrol di dalam kenderaan bermotor. Sudah tentu, sebilangan bahan ini akan membahayakan kesihatan, pada orang dewasa, merokok terlalu banyak asap rokok akan menyebabkan penyakit jantung koronari.

Sekiranya wanita hamil sering terdedah kepada asap rokok, ia akan memberi kesan yang agak berbahaya kepada kesihatan janin. Termasuk kanak-kanak, kesannya akan lebih seperti asma, selesema, meningitis dan paling teruk sekiranya bayi terkena asap rokok akan mengalami kematian secara tiba-tiba.

Bahaya Menghirup Bensin Plumbum

Malah, petrol juga mengandungi metana dan benzena yang merupakan sebatian kimia yang sangat berbahaya. Pendedahan kepada bau wap petrol juga boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

  • Kerosakan Saraf

Menghirup udara petrol akan merosakkan saraf jika dilakukan cukup kerap dalam jangka masa yang panjang. Sisa dari wap petrol dapat menumpuk dan dapat merosakkan myelin, selaput nipis yang melindungi tisu otak. Kerosakan sistem saraf jangka panjang boleh menyebabkan kekejangan otot dan gegaran.

  • Bahaya Kekal

Menghirup bau petrol dalam jangka masa yang panjang dapat menyebabkan kerosakan kekal pada saraf atau sel-sel badan. Kerosakan otak, kelemahan otot, dan kerosakan saraf tunjang boleh menjadi penyakit yang mengancam nyawa jika anda menghirup petrol secara berkala dalam jangka masa yang panjang.

Baca juga:Bukan sekadar gaya, pentingnya memakai topeng ketika melakukan aktiviti

Menghirup bau petrol plumbum atau asap rokok memberi kesan buruk kepada kesihatan. Sebaliknya, elakkan pencemaran udara agar kesihatan terjaga. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai masalah pernafasan, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Dengan aplikasi tersebut Anda boleh mendapatkan jawapan untuk aduan anda dengan segera. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!