Manfaat Gigi Panoramik untuk Rawatan Ortodontik (Pendakap)

, Jakarta - Banyak orang yang memerlukan pendakap mendapatkannya di awal usia remaja, tetapi orang dewasa juga boleh mendapat manfaat daripada memakai pendakap gigi. Tujuan pendakap gigi adalah meluruskan gigi dan rahang dengan betul untuk menghasilkan senyuman yang menggigit dan menyenangkan.

Sebelum memasang pendakap, anda perlu mengetahui bagaimana keadaan gigi dan mulut anda, termasuk masalah atau kerosakan yang berlaku. X-ray panoramik gigi atau panorama adalah sinar-x dua dimensi yang menangkap gambar seluruh mulut pesakit hanya dalam satu gambar. Ini merangkumi pandangan semua gigi, banyak tulang kepala dan leher, dan struktur anatomi kritikal yang lain.

Baca juga: Ini adalah Kelebihan Pemeriksaan Pergigian dengan Panorama

Panoramic gigi adalah salah satu rawatan yang diperlukan untuk melihat gambaran gigi yang jelas, supaya doktor dapat memasang pendakap sesuai dengan keperluannya. Pemandangan gigi yang panorama memungkinkan untuk mendiagnosis lebih daripada sekadar masalah gigi biasa, seperti rongga atau penyakit gusi.

Sebaliknya, gigi panorama membolehkan doktor melihat masalah penting lain yang mungkin berlaku pada tisu dan tulang rahang di sekitarnya, seperti barah mulut atau kelainan lain.

Terdapat beberapa sebab mengapa anda memerlukan gigi panorama:

 1. Rawatan yang Lebih Baik

Panorama gigi membolehkan anda melihat kepala, leher dan rahang, menjadikannya lebih mudah untuk mengenal pasti kista, tumor, pertumbuhan, kelainan rahang, dan barah.

 1. Pengesanan awal

Panorama gigi memberikan gambaran menyeluruh ke seluruh mulut, sehingga doktor dapat menemui masalah pergigian. Pengesanan awal biasanya menghasilkan rawatan yang minimum invasif dan lebih murah daripada kemudian dalam perkembangannya.

 1. Hidup Sihat yang berpanjangan

Malangnya, kanser mulut mempunyai kadar kematian yang tinggi. Itu kerana selalunya tidak tersekat pada peringkat awal. Dengan gigi panoramik, doktor dapat meningkatkan peluang untuk mengenal pasti barah mulut lebih awal apabila rawatan yang paling mudah.

 1. Mencari Perubahan

Panoramik gigi setiap 3–5 tahun membolehkan doktor melihat perubahan yang berlaku di mulut dari masa ke masa. Sebagai contoh, kita dapat melihat apakah gigi anda bergeser atau jika anda mengalami gangguan tulang.

Baca juga: Pemeriksaan Gigi Lengkap, Ini adalah Penggunaan Ujian Panoramik

 1. Berguna untuk Tahap Berbeza

Terutama, untuk penjagaan gigi pediatrik dan dengan gigi panorama, boleh menjadi pertimbangan doktor untuk menilai keperluan rawatan ortodontik. Melihat perkembangan gigi kebijaksanaan tumbuh.

Mengenai penggunaan pendakap gigi, gigi panorama sangat membantu untuk merancang rawatan pendakap yang betul. Braces adalah alat berasaskan dawai yang digunakan oleh doktor gigi untuk membetulkan gigi atau rahang yang terlalu padat, tidak selaras.

Untuk pembetulan kecil, pilihan lain adalah rangkaian perkakas yang boleh dilaras dan dilepas yang disebut pelurus yang jelas atau "pendakap yang tidak dapat dilihat." Ini mungkin lebih mahal daripada pendakap tetap, tetapi mungkin mempunyai penampilan yang lebih diterima oleh sesetengah orang dewasa.

Penjajaran yang jelas mungkin memerlukan masa lebih lama untuk menggerakkan gigi, tetapi masih berkesan dengan penggunaan biasa. Walau bagaimanapun, banyak orang memerlukan pendakap tetap untuk memperbaiki masalah pergigian mereka. Bahan dan teknologi moden menjadikan pengalaman memakai pendakap jauh lebih selesa daripada pada masa lalu.

Baca juga: Kenali Fakta dan Mitos Tentang Kesihatan Pergigian dan Mulut

Braces menawarkan rawatan pembetulan untuk:

 • Gigi yang terlalu penuh atau bengkok

 • Terlalu banyak ruang di antara gigi

 • Gigi depan atas bertindih terlalu banyak dengan gigi bawah, sama ada secara menegak (berlebihan) dan melintang (keterlaluan)

 • Gigi depan atas yang menggigit belakang gigi bawah (merendahkan)

 • Masalah ketidakseimbangan rahang lain yang menyebabkan gigitan tidak sekata

 • Penyelarasan gigi dan rahang anda dengan betul tidak hanya dapat memperbaiki penampilan gigi anda, tetapi juga kesihatan mulut anda dan cara anda menggigit, mengunyah, dan bercakap.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai gigi panorama, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau berbual.