Bolehkah Penyembuhan Hemangioma?

Jakarta - Hemangioma adalah tanda lahir merah terang yang menonjol pada kulit. Penyebabnya adalah pertumbuhan (pembesaran) saluran darah yang berlebihan. Keadaan ini boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, tetapi paling biasa di kulit kepala, belakang, dada, dan muka.

Walaupun penyebabnya tidak diketahui secara pasti, ada beberapa faktor yang dianggap membuat seseorang lebih berisiko terkena hemangioma. Antaranya adalah keturunan, sejarah kelahiran pramatang dan seks wanita.

Hemangioma Boleh Diubati Kerana ...

Hemangioma adalah sejenis tumor saluran darah yang tidak ganas dan jarang menyebabkan komplikasi. Penyakit ini biasanya muncul beberapa bulan selepas bayi dilahirkan. Kajian menunjukkan bahawa kebanyakan kes hemangioma menyusut ketika kanak-kanak berumur 5 tahun, kemudian memudar setelah berumur 10 tahun. Selagi pertumbuhan tidak mengganggu, hemangioma tidak memerlukan rawatan khas.

Sekiranya hemangioma besar dan mengganggu, doktor anda boleh mengesyorkan rawatan berikut:

1. Ubat Kortikosteroid

Ubat ini boleh diberikan secara oral, topikal atau disuntik di tempat hemangioma. Kesan sampingan yang mungkin berlaku adalah gangguan pertumbuhan, kadar gula darah tinggi, tekanan darah tinggi (hipertensi), dan katarak.

2. Dadah Penyekat Beta

Juga dikenali sebagai penyekat beta. Kes hemangioma ringan dapat dirawat dengan timolol dalam bentuk gel. Bagi kes yang teruk, hemangioma dirawat dengan propranolol oral. Kesan sampingan yang mungkin berlaku ialah mengi, peningkatan gula darah, dan peningkatan tekanan darah.

3. Ubat Vincristine

Ubat ini diberikan jika hemangioma sudah mengganggu penglihatan dan pernafasan. Cara memberikannya dengan suntikan setiap bulan.

4. Operasi Laser

Tindakan ini dilakukan untuk menghentikan pertumbuhan hemangioma dan mengatasi rasa sakit yang muncul. Pembedahan laser dapat mengurangkan perubahan warna kulit setelah hemangioma mengecut dan hilang. Kesan sampingan prosedur ini adalah sakit, pendarahan, penampilan parut, dan perubahan warna pada kulit.

Hemangioma umumnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, hemangioma teruk yang tidak dapat dirawat boleh menyebabkan komplikasi berbahaya, seperti pendarahan, jangkitan atau munculnya luka terbuka yang menyakitkan. Dalam kes yang jarang berlaku, hemangioma dapat menyebabkan masalah dengan pernafasan, penglihatan, pendengaran, dan mengganggu kelancaran buang air kecil dan buang air besar.

Apakah keadaan hemangioma yang perlu diperhatikan?

Sekiranya hemangioma mula berdarah, menyebabkan rasa sakit dan tanda-tanda bengkak, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Doktor akan mendiagnosis hemangioma melalui pemeriksaan fizikal dan sokongan, misalnya dengan Ultrasound Doppler untuk melihat peredaran darah melalui hemangioma. Tujuannya adalah untuk membezakan ruam yang muncul akibat hemangioma dan sebab-sebab lain, seperti rubella, campak dan acrodermatitis. Pemeriksaan fizikal hemangioma juga dilakukan untuk menentukan sama ada benjolan akan bertambah besar, berterusan atau menyusut. Sekiranya hemangioma tumbuh secara tidak normal dan menyebabkan luka, doktor akan melakukan ujian darah atau biopsi kulit.

Itu adalah fakta mengenai hemangioma yang perlu anda ketahui. Sekiranya kaedah di atas tidak berjaya mengatasi hemangioma yang dialami anak kecil anda, segera tanyakan kepada doktor untuk cadangan rawatan yang sesuai. Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk meminta doktor melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • Kenali Tanda-Tumor Kapal Darah yang Tiba-tiba Tumbuh
  • 4 Komplikasi Hemangioma yang Perlu Diperhatikan
  • Warna Merah, Hemangioma Menjadi Tumor Kapal Darah