5 Tabiat Yang Boleh Menyebabkan Kolesterol Tinggi

“Kolesterol tinggi adalah suatu kondisi yang harus diperhatikan, kerana dapat memicu komplikasi kesihatan yang serius. Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak faktor, termasuk tabiat tidak sihat yang sering diremehkan, seperti makan makanan yang tidak sihat dan tidak aktif. "

Jakarta - Perkara yang sering dianggap musuh boleh bermanfaat. Seperti kolesterol dalam badan. Dalam tahap normal, kehadiran kolesterol diperlukan. Namun, jika tahap kolesterol tinggi, anda harus waspada, kerana risiko pelbagai penyakit serius seperti darah tinggi, diabetes, atau strok meningkat.

Ada banyak perkara atau faktor yang boleh menjadi dalang tahap kolesterol tinggi. Secara semula jadi, penuaan juga dapat meningkatkan risiko kolesterol tinggi. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga dapat dipengaruhi oleh faktor gaya hidup atau tabiat yang mungkin tidak anda sedari. Mari lihat perbincangan!

Baca juga: Ketahui 6 Punca Kolesterol Tinggi

Kolesterol Tinggi dan Tabiat Tidak Sihat

Seperti disebutkan sebelumnya, selain penuaan, kolesterol tinggi dapat disebabkan oleh kebiasaan harian yang buruk yang mungkin tidak disedari. Berikut adalah beberapa tabiat ini:

1. Tabiat Penggunaan Makanan yang Tidak Sihat

Bagi anda yang suka makanan ringan jalanan, makanan berlemak, dan berminyak, bersiaplah untuk terkejut dengan jumlah kolesterol yang melambung tinggi. Makanan ini akan meningkatkan kadar kolesterol dalam darah.

Lemak tepu dan lemak trans adalah lemak buruk yang dapat menurunkan kadar kolesterol baik dalam darah. Daripada memakan makanan yang mengandungi lemak jenuh dan lemak trans, anda boleh makan makanan dengan lemak tak jenuh yang dapat membantu mengawal kadar kolesterol dalam badan.

2. Tidak Bergerak Secara Aktif

Berbaring di sofa lembut atau tilam sambil memainkan filem kegemaran anda, bermain telefon bimbit, atau membaca novel adalah aktiviti yang sangat popular. Namun, jika kebiasaan ini sering dilakukan, kebiasaan ini dapat menjadi penyebab kadar kolesterol tinggi dalam darah.

Terutama jika berbaring disokong oleh tabiat makanan ringan yang kaya dengan lemak. Lemak akan menetap di saluran darah, kerana tidak ada aktiviti yang anda lakukan untuk membakar lemak.

3. mempunyai berat badan berlebihan

Berat badan berlebihan atau gemuk adalah tanda jika banyak tahap kolesterol jahat terperangkap di dalamnya. Sekiranya terdapat lemak berlebihan, kemungkinan kadar kolesterol akan tinggi.

Bukan hanya kolesterol tinggi, obesiti juga dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit jantung. Untuk mengelakkan ini, menjaga berat badan yang ideal adalah penting, supaya tahap kolesterol HDL dan LDL dalam badan tetap stabil.

4. Mempunyai Tabiat Merokok

Merokok aktif menyebabkan peningkatan kadar kolesterol jahat dalam badan. Ini disebabkan oleh adanya zat akrolein yang dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh dengan menyekat kerja enzim yang bertanggungjawab menjaga kadar LDL dalam batas normal.

Bukan hanya perokok aktif, perokok pasif dapat mengalami risiko yang sama, iaitu mengalami penyumbatan arteri yang boleh menyebabkan masalah jantung.

Baca juga: Mempunyai Kolesterol Tinggi, Atasi Dengan Cara Ini

Penyakit-penyakit tertentu juga boleh menjadi penyebabnya

Bukan hanya kebiasaan tidak sihat yang dilakukan, kolesterol tinggi dapat terjadi akibat penyakit dalam tubuh yang berpotensi meningkatkan kadar kolesterol dalam darah. Beberapa penyakit ini termasuk:

  • Diabetes.
  • Tekanan darah tinggi.
  • Masalah hati dan masalah buah pinggang.
  • Gangguan kelenjar tiroid.

Sekiranya anda tidak mempunyai tabiat buruk, tetapi mempunyai kolesterol tinggi, anda harus terlebih dahulu memeriksa sejarah perubatan keluarga anda. Sebabnya, kolesterol tinggi tidak hanya berlaku kerana tabiat buruk yang dilakukan.

Keadaan ini juga boleh diwarisi dari bapa, ibu, datuk, atau nenek. Apabila anda mempunyai kolesterol tinggi kerana sejarah keluarga, keadaan ini dikenali sebagai hiperkolesterolemia keluarga.

Mutasi gen yang dilakukan dari kedua ibu bapa dapat mengawal setiap sel di dalam badan. Ini akan menyukarkan badan untuk menyingkirkan kolesterol jahat dalam badan, atau bahkan tubuh akan membuat hati menghasilkan kolesterol jahat yang terlalu banyak. Keterukannya bergantung pada berapa banyak LDL dalam darah.

Baca juga: Mempunyai Kolesterol Tinggi, Makan 10 Makanan Ini

Bagi seseorang yang mempunyai riwayat penyakit, segera lakukan ujian darah untuk mengetahui seberapa tinggi kadar kolesterol dalam tubuh, sehingga anda dapat melakukan perawatan yang sesuai.

Sekiranya anda didiagnosis menghidap kolesterol tinggi, anda boleh menggunakan aplikasinya bila-bila masa, untuk berbincang dengan doktor dan membeli ubat yang ditetapkan, tanpa meninggalkan rumah.

Rujukan:
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2021. Penyebab Kolesterol Tinggi.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kolesterol Tinggi.
Menipu Lembaran. Diakses pada tahun 2021. Tabiat Berbahaya yang Mungkin Meningkatkan Kolesterol Anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found