Inilah Cara Prediabetes dan Cara Mengatasinya

, Jakarta - Anda harus sedar, sebelum diabetes muncul, biasanya bermula dengan prediabetes. Prediabetes berlaku ketika gula (glukosa) mulai menumpuk di aliran darah, kerana tubuh tidak dapat memprosesnya dengan baik. Glukosa berasal dari makanan dan akan memasuki aliran darah ketika makanan dicerna. Agar glukosa dapat diproses menjadi tenaga, tubuh memerlukan bantuan hormon insulin yang dihasilkan oleh pankreas.

Proses di atas sangat mengganggu orang yang menghidap prediabetes. Glukosa, yang harus memasuki sel-sel tubuh untuk diproses menjadi tenaga, terkumpul di dalam aliran darah. Ini berlaku apabila pankreas tidak menghasilkan banyak insulin, atau kerana ketahanan insulin, ketika sel-sel tubuh tidak dapat menggunakan insulin dengan betul. Sekiranya keadaan ini berterusan, kadar gula dalam darah akan terus meningkat, jadi penghidap prediabetes akan menghidap diabetes jenis 2.

Punca sebenar prediabetes belum dijumpai. Namun, beberapa saintis menunjukkan bahawa gen mungkin berperanan dalam meningkatkan faktor risiko, yang disebabkan oleh kerosakan fungsi gen yang mengawal pemprosesan insulin, menyebabkan tubuh tidak dapat memproses insulin dengan betul. Oleh itu, kekurangan kadar insulin menjadikan gula bertambah di saluran darah. Lemak berlebihan juga menyebabkan prediabetes.

Anda boleh mencegah prediabetes dengan cara berikut:

1. Menurunkan Berat Badan

Sekiranya anda berlebihan berat badan, keadaan prediabetes anda cenderung berubah menjadi diabetes. Oleh itu, anda harus menetapkan berat badan anda agar ideal sehingga menjauh dari risiko diabetes. Menurunkan berat badan sebanyak 5-10 peratus telah terbukti dapat mengurangkan risiko diabetes pada penghidap prediabetes.

2. Mengatur Diet

Jangan berlengah untuk mengubah diet yang sihat, jika anda tidak mahu menghidap diabetes. Anda harus mengatur dan memilih makanan anda dengan baik. Elakkan makanan bergula, seperti gula-gula, kue, gula, atau madu.

Lebih baik jika anda menambah bahagian buah-buahan, sayur-sayuran, dan makanan yang mengandung serat tinggi. Selain menjadikan kadar gula dalam darah lebih terkawal, menguruskan bahagian dan memilih makanan yang tepat juga dapat menjadikan berat badan anda ideal.

Di samping itu, kurangkan penggunaan gula dalam makanan dan minuman harian. Gantikan dengan pemanis lain yang lebih sihat dan rendah kalori, supaya berat badan dapat dikekalkan dan gula darah tetap stabil.

3. Tinggalkan Gaya Hidup Tidak Sedap

Gaya hidup yang tidak aktif, aka "mager" (pergerakan malas), hanya akan menjadikan risiko diabetes lebih tinggi. Oleh itu, mulai sekarang anda harus membiasakan diri dengan melakukan aktiviti secara berkala.

Sebagai permulaan, anda tidak perlu melakukan senaman berat dengan segera, mulakan dengan yang mudah. Contohnya, seperti berjalan santai di sekitar rumah. Anda juga boleh berbasikal atau berenang. Pastikan anda bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari.

4. Berhenti Merokok

Sekiranya anda seorang perokok aktif, sudah tiba masanya anda berhenti merokok. Tabiat buruk ini akan meningkatkan risiko diabetes. Belum lagi risiko penyakit kronik lain yang bersembunyi, seperti penyakit jantung dan barah.

5. Periksa secara berkala dengan Doktor

Untuk mengetahui bahawa tahap gula dalam darah anda kembali normal dan badan anda sihat, anda perlu kerap memeriksa diri anda dan melakukan pertanyaan dan jawapan dengan doktor melalui aplikasi tersebut. . Jadi, anda boleh terus memantau keadaan kesihatan anda.

Sekarang perbincangan dengan doktor lebih mudah dengan permohonannya . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda boleh mendapatkan nasihat doktor dengan mudah muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.

Baca juga:

  • Waspadalah terhadap 9 Gejala Diabetes Yang Menyerang Tubuh
  • Kenali 6 Gejala Diabetes 1 dan 2
  • 5 Cara Sihat untuk Mengatasi Diabetes