Orang dengan Talasemia Dilarang Memakan Daging Sapi, Mitos atau Fakta?

“Zat besi yang berlebihan harus dicegah pada penderita talasemia kerana dapat menyebabkan komplikasi perubatan lain. Orang dengan talasemia dilarang mengambil mereka yang mengandung zat besi tinggi. Orang dengan talasemia dan mereka yang merawatnya perlu memperhatikan pantang larang ini supaya kualiti hidup orang dengan talasemia lebih baik. "

Jakarta - Talasemia adalah gangguan darah yang diwarisi di mana tubuh membuat bentuk hemoglobin yang tidak normal. Hemoglobin adalah molekul protein dalam sel darah merah yang membawa oksigen. Gangguan ini mengakibatkan pemusnahan sel darah merah yang berlebihan, yang menyebabkan anemia.

Setiap talasemia mempunyai subjenis yang berbeza. Jenis talasemia seseorang mempengaruhi tahap keparahan gejala dan pandangan seseorang. Orang dengan talasemia disyorkan untuk makan makanan yang rendah zat besi, seperti daging lembu. Kenapa begitu?

Baca juga: Inilah sebabnya mengapa orang boleh mendapat talasemia

Bahaya Daging Merah Terhadap Orang yang Mengalami Talasemia

Zat besi cenderung mudah diserap dalam tubuh orang yang sering makan daging berbanding vegetarian. Itulah sebabnya orang dengan talasemia dilarang memakan daging merah, seperti daging sapi, kambing, dan daging babi.

Harap diperhatikan, zat besi yang berlebihan meningkatkan risiko hepatitis, pembengkakan hati, fibrosis (parut hati), dan sirosis, atau kerosakan hati yang progresif akibat tisu parut. Kelenjar pituitari pada orang dengan talasemia sangat sensitif terhadap kelebihan zat besi.

Ini mengakibatkan penderita mengalami akil baligh dan pertumbuhan yang terhad. Kemudian, terdapat kemungkinan risiko terkena diabetes dan kelenjar tiroid yang tidak aktif atau terlalu aktif.

Zat besi yang berlebihan juga meningkatkan risiko aritmia atau irama jantung yang tidak normal dan kegagalan jantung kongestif. Penting bagi orang-orang dengan talasemia atau keluarganya yang merawat mereka untuk memperhatikan larangan diet sehingga kualiti hidup orang-orang dengan talasemia menjadi lebih baik.

Baca juga: Minor atau Major, yang manakah Talasemia Paling teruk?

Diet untuk Penghidap Talasemia

Pesakit dengan intermedia talasemia non-transfusi disarankan untuk mengelakkan makanan yang tinggi zat besi dan makanan tambahan zat besi. Pesakit juga disarankan untuk minum teh dengan makanan untuk mengurangkan penyerapan zat besi. Orang dengan talasemia yang mempunyai berat badan berlebihan akan menerima biopsi hati.

Sementara itu, orang-orang dengan talasemia yang kerap melakukan perjalanan darah dapat mengalami kelebihan zat besi di dalam badan. Zat besi yang berlebihan dari perjalanan darah disimpan di hati.

Setelah tempat penyimpanan hati penuh, besi mula menumpuk di tempat-tempat seperti jantung dan hipofisis di mana ia boleh merosakkan. Zat besi yang berlebihan juga dapat terjadi akibat peningkatan penyerapan zat besi dari usus, seperti yang terjadi pada orang dengan talasemia intermedia.

Cara menguruskan simpanan besi tidak terkumpul terlalu cepat, ubat Desferal digunakan bersamaan dengan diet rendah zat besi. Pesakit harus mengekalkan zat besi di bawah 10 mg / hari (untuk kanak-kanak di bawah 10 tahun) dan di bawah 18 mg / hari (untuk kanak-kanak berumur 11 tahun ke atas).

Baca juga: Jadi penyakit genetik, ini adalah pemeriksaan lengkap mengenai talasemia

Anak-anak dengan talasemia dan menerima transfusi darah masih diklasifikasikan sebagai anemia, jadi tubuh mereka mungkin masih memerlukan zat besi. Mungkin sukar untuk memantau diet anak-anak dengan teliti, tetapi mereka masih perlu mengamalkan tabiat dan tabiat makan yang baik sejak usia dini.

Ingatkan anak-anak untuk mengelakkan makanan yang tinggi zat besi, seperti daging lembu dan produk daging lembu lain, walaupun mereka menginginkannya.

Sekiranya terdapat masalah dengan proses pengurusan talasemia, segera hubungi doktor melalui aplikasi . Sekiranya perlu, buat lawatan doktor ke hospital terdekat melalui aplikasi .

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Semua yang perlu anda ketahui mengenai talasemia
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Talasemia
Talasemia. Diakses pada tahun 2021. Hidup dengan Talasemia.