Pakar Perubatan Dalaman yang Disyorkan

"Pakar perubatan dalaman atau pakar intern mempunyai peranan dan tugas untuk mendiagnosis penyakit, baik akut maupun kronik melalui tindakan bukan pembedahan; memberi cadangan rawatan penyakit; dan memberi pemahaman mengenai kesihatan perubatan dalaman secara umum kepada pesakit "

Pakar perubatan dalaman atau internis adalah doktor yang menangani pelbagai aduan dan masalah kesihatan pada pesakit dewasa dan tua. Rawatan merangkumi semua organ badan dalaman.

Baca juga: Bilakah Anda Perlu Melihat Pakar Perubatan Dalaman?

Gelaran pakar perubatan dalaman atau SpPD diberikan kepada doktor yang telah mengambil dan menyelesaikan Program Pendidikan Pakar Perubatan Dalaman. Perubatan dalaman adalah sains perubatan yang merawat orang dewasa dan orang tua, termasuk penyakit bukan pembedahan, yang meliputi hampir seluruh tubuh manusia dengan pelbagai keluhan dan gejala penyakit.

Kompetensi atau Tindakan Perubatan yang dapat Dilakukan oleh Pakar Perubatan Dalaman

Berikut adalah beberapa tindakan perubatan yang boleh dilakukan oleh pakar perubatan dalaman:

 • Menilai gejala pada pesakit, untuk mendiagnosis penyakit.
 • Sediakan perkhidmatan kesihatan pencegahan asas, seperti vaksinasi orang dewasa, lakukan usaha untuk mengurangkan faktor risiko penyakit, menilai keberhasilan terapi, dan merancang tindakan tindak lanjut.
 • Lakukan pemeriksaan fizikal dan nilaikan hasil pemeriksaan sokongan, seperti ujian darah, elektrokardiogram (ECG), ujian fungsi paru, analisis cecair badan, seperti air kencing dan kahak, sinar-X, ultrasound, dan imbasan CT.
 • Berikan rawatan yang berkaitan dengan diagnosis dan keadaan pesakit.
 • Bersama dengan pakar pemakanan, atur pengambilan makanan dan pengurusan pemakanan yang berkaitan dengan penyakit tertentu, seperti diabetes mellitus, kekurangan zat makanan, obesiti, dan penyakit buah pinggang kronik.
 • Memberi rawatan dalam keadaan kritikal dan kecemasan perubatan.

Baca juga: Mimisan, Pilih Doktor THT atau Perubatan Dalaman?

Peranan dan Tugas Pakar Perubatan Dalaman

Berikut adalah beberapa peranan dan tugas pakar perubatan dalaman:

 • Mendiagnosis dan merawat penyakit pada orang dewasa dan orang tua, baik akut dan kronik, melalui langkah-langkah bukan pembedahan.
 • Berikan cadangan untuk rawatan penyakit yang dialami oleh pesakit dewasa dan tua.
 • Memberi pemahaman tentang kesihatan umum kepada pesakit, termasuk bagaimana menjaga kesihatan, dan mencegah penyakit.

Baca juga: Ini adalah Penyakit yang Dirawat oleh Pakar Perubatan Dalaman

Pengendalian yang betul dapat meminimumkan risiko sehingga rawatan dapat dijalankan dengan lebih cepat. Anda boleh memilih pakar perubatan dalaman melalui aplikasi , cadangannya ada di bawah:

 1. dr. Hery Djagat Purnomo, Sp.PD-KGEH

Pakar Perubatan Dalaman (Gastroenterologi - Hepatologi) yang aktif melayani pesakit di Dr. RSUP. Kariadi Semarang. Dia mendapat ijazah perubatan setelah menamatkan pendidikan di Universiti Diponegoro, Semarang. Doctor Hery Djagat adalah ahli Persatuan Doktor Indonesia (IDI) dan Persatuan Pakar Perubatan Dalaman Indonesia (PDPI).

 1. dr. Edrian, SpJP (K), FIHA, FAsCC

Doktor Edrian adalah pakar jantung dan saluran darah yang berlatih di Hospital Islam Siti Khadijah, Hospital Pusri, dan Dr. Mohammad Hoesin di Palembang.

 1. dr. Adhi Permana, SpPD, K-GH

Doktor Adhi Permana berlatih dan bertugas sebagai ketua staf perubatan untuk perubatan dalaman di Hospital Muhammadiyah di Palembang, dan aktif sebagai tenaga pengajar di FK Muhammadiyah Palembang. Dia menamatkan pengajian perubatannya di Universiti Sriwijaya dengan kepakaran dalam perubatan dalaman dan perunding buah pinggang dan darah tinggi.

Ayuh, muat turunsekarang melalui App Store atau Google Play!