Minuman Beralkohol Boleh Menyebabkan Cirit-birit, Inilah Penjelasannya

, Jakarta - Pernahkah anda minum alkohol dan kemudian membuat perut anda sakit kerana cirit-birit? Mengapa begitu? Semasa anda minum alkohol, alkohol bergerak ke dalam perut dan diserap bersama nutrien makanan ke dalam aliran darah melalui sel-sel di dinding perut. Keadaan ini melambatkan pencernaan alkohol.

Sekiranya anda belum makan, alkohol terus masuk ke usus kecil di mana ia melewati sel-sel dinding usus dengan cara yang sama, tetapi pada kadar yang lebih cepat. Keadaan ini mencetuskan cirit-birit, terutamanya ketika perut anda kosong. Maklumat lebih lanjut mengenai alkohol boleh menyebabkan cirit-birit boleh dibaca di sini!

Alkohol Mudah Diserap oleh Badan

Sebenarnya, alkohol mudah diserap oleh tisu di dalam badan. Sebaik sahaja alkohol memasuki badan, ia memasuki aliran darah di mana beberapa penyerapan berlaku di dalam perut. Sekiranya terdapat makanan di dalam perut pada masa itu, kadar penyerapan akan menjadi perlahan. Inilah sebabnya mengapa orang merasakan kesan alkohol lebih cepat pada perut kosong.

Baca juga: 5 Rawatan untuk Mengatasi Gangguan Penyalahgunaan Bahan

Setelah keluar dari perut, alkohol mula diserap oleh usus kecil. Sebilangan besar alkohol diserap di sini, tetapi selebihnya memasuki usus besar dan dikeluarkan dalam tinja dan air kencing. Harap maklum, alkohol boleh menyebabkan perubahan serius pada fungsi normal sistem pencernaan. Perubahan ini merangkumi:

  1. Keradangan

Saluran gastrointestinal menjadi radang apabila terkena alkohol. Alkohol juga boleh menyebabkan lebih banyak pengeluaran asid di perut, yang meningkatkan kerengsaan dan keradangan, menyebabkan cirit-birit.

  1. Penyerapan air

Air biasanya diserap dari makanan dan cecair yang sampai ke usus. Usus besar mengeluarkan cecair dari najis sebelum mengeluarkannya dari badan. Apabila alkohol hadir, usus besar tidak berfungsi dengan baik, menyebabkan najis berair dan dehidrasi.

  1. Pencernaan Lebih Cepat

Alkohol merengsakan usus dan menyebabkannya bertindak balas dengan mempercepat pencernaan. Otot-otot dalam usus besar lebih kerap berkontraksi, menolak najis lebih cepat daripada biasa. Pecutan ini boleh menyebabkan cirit-birit, kerana usus tidak mempunyai masa untuk mencerna makanan yang lewat.

Baca juga: Makluman, Depresi Boleh Menyebabkan Gangguan Penyalahgunaan Bahan

  1. Ketidakseimbangan bakteria

Terdapat pelbagai bakteria dalam usus yang berfungsi untuk menjaga keseimbangan tubuh dengan menyerang patogen berbahaya. Alkohol boleh membunuh beberapa spesies bakteria atau membiarkan bakteria lain tumbuh dengan cepat, yang menyebabkan gangguan fungsi usus.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai bahaya alkohol, tanyakan kepada doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut . Anda boleh meminta sebarang masalah kesihatan dan doktor terbaik dalam bidangnya akan memberikan penyelesaian. Cukup muat turun permohonan dan anda boleh berbincang dengan doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Bolehkah Semua Jenis Alkohol Mencetuskan Cirit-Birit?

Maka timbul persoalan, adakah semua minuman beralkohol yang boleh menyebabkan cirit-birit? Penting untuk mengetahui bahawa alkohol boleh mempengaruhi semua orang dengan cara yang berbeza.

Bir biasanya merupakan salah satu penyebab cirit-birit terbesar. Bir mempunyai lebih banyak karbohidrat daripada bentuk alkohol lain. Tubuh sukar untuk memecahkan karbohidrat tambahan ini semasa minum alkohol.

Baca juga: Pengambilan Alkohol Jangka Panjang Menyebabkan Delirium Tremens

Wain juga boleh menyebabkan cirit-birit lebih kerap pada orang tertentu. Sekiranya seseorang mengalami cirit-birit lebih banyak semasa minum arak , mereka mungkin mempunyai alergi terhadap tanin. Tanin adalah sebatian yang terdapat pada kulit anggur, dan reaksi terhadapnya dapat menyebabkan sakit kepala, mual, dan cirit-birit.

Gula berlebihan dari minuman campuran juga boleh membuat cirit-birit menjadi lebih teruk bagi sesetengah orang. Gula yang berlebihan menyebabkan tubuh menolak kandungan usus dengan lebih cepat. Nah, adakah anda salah satu daripada orang yang sering mengalami masalah pencernaan ketika minum alkohol? Sentiasa perhatikan setiap gejala yang berlaku di dalam badan sehingga anda tahu bagaimana mengatasinya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang menyebabkan cirit-birit selepas minum alkohol?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang menyebabkan cirit-birit selepas minum alkohol?