Kulit Gatal? Rawat dengan Susu dan Madu

, Jakarta - Nampaknya hampir semua orang mengalami gatal pada kulit. Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak perkara, mulai dari keadaan kulit kering, gigitan serangga, hingga reaksi alergi. Kebanyakan orang biasanya akan menggaru kulit yang gatal dengan segera. Tetapi anda tahu, kulit gatal tidak boleh tergores, kerana akan merengsakan kulit, malah menyebabkan luka. Daripada menggaru, anda boleh merawat kulit gatal dengan cara semula jadi. Salah satunya adalah dengan mengoleskan kulit dengan susu dan madu. Ayuh, ketahui kelebihan kedua-dua ramuan ini untuk kulit gatal di sini.

Punca Kulit Gatal

Terdapat banyak keadaan yang boleh menyebabkan kulit gatal, termasuk:

  • Kulit kering

Sekiranya gatal-gatal pada kulit tidak disertai ruam merah atau perubahan dramatik lain di kawasan gatal, maka kulit kering (xerosis) adalah penyebab kulit gatal anda. Kulit kering bukanlah masalah serius, tetapi boleh membuat anda merasa tidak selesa. Kulit kering biasanya disebabkan oleh faktor penuaan atau persekitaran, seperti mandi air panas yang berpanjangan, kerengsaan terhadap produk tertentu, dan berada di tempat yang sejuk terlalu lama.

  • Reaksi Dadah

Ubat-ubatan tertentu, seperti antibiotik, ubat antijamur atau penghilang rasa sakit narkotik, boleh menyebabkan kulit gatal secara tiba-tiba. Walau bagaimanapun, gatal-gatal pada kulit yang disebabkan oleh ubat biasanya disertai dengan ruam.

Kebanyakan gatal pada kulit bukan disebabkan oleh keadaan yang serius. Meski begitu, kulit gatal juga dapat menjadi gejala penyakit kronik, seperti diabetes, gangguan darah, anemia kekurangan zat besi, penyakit Celiac, atau HIV / AIDS.

Baca juga: Buat Gatal, Inilah Cara Mengubati Kudis

Sebab-sebab Kulit Gatal Tidak Gatal

Apabila kulit terasa gatal, tubuh akan segera menghantar isyarat ke otak untuk menggaru. Namun, anda tahu, menggaru sebenarnya tidak menghilangkan gatal, anda tahu. Tetapi ketika anda menggaru, saraf anda akan menghantar isyarat sakit ke otak, sehingga gatal-gatal itu nampaknya hilang kerana diganti dengan rasa sakit. Di samping itu, apabila rasa sakit ketika kulit tergores muncul, tubuh secara semula jadi juga akan melepaskan serotonin yang memberikan perasaan "kepuasan". Inilah yang menyebabkan anda terus menggaru kulit yang gatal.

Namun, jika anda menggaru kulit dengan kerap dan kuat akan menyebabkan kegatalan dan kecederaan. Kerengsaan tentu akan membuat kulit terasa lebih sakit dan sakit. Itulah sebabnya anda tidak digalakkan menggaru kulit yang gatal.

Baca juga: Kulit Kering dan Gatal Jangan Menggaru, Atasi Dengan Ini

Khasiat Susu dan Madu untuk Kulit Gatal

Jadi, bukannya menggaru, anda harus menggunakan bahan semula jadi, seperti susu dan madu untuk merawat kulit gatal. Susu mempunyai sifat anti-radang yang dapat memberikan sensasi yang menenangkan pada kulit dan membantu menyembuhkan kulit kering dan gatal. Selain itu, kandungan asid laktik dalam susu berguna untuk melembapkan dan meremajakan kulit.

Cara menggunakan susu untuk merawat kulit gatal, iaitu basahi kain lap yang bersih dengan susu sejuk, kemudian lap pada kulit kering selama 5-7 minit. Kemudian, bersihkan kulit dengan kain lain yang telah dibasahi dengan air suam. Lakukan setiap hari untuk mendapatkan pelembap semula jadi.

Baca juga: Khasiat Susu untuk Muka dan Resipi Masker

Selain susu, madu juga merupakan pelembap semula jadi terbaik yang mengandungi antioksidan, antimikroba, dan dapat mengunci kelembapan pada kulit, sehingga kulit selalu halus dan lembut. Dengan menjaga kelembapan kulit, anda juga dapat mengelakkan kulit kering yang menyebabkan gatal pada kulit.

Cara menggunakannya, sapukan madu pada kulit gatal sebelum mandi dan biarkan selama 5-10 minit. Lakukan ini setiap hari untuk mendapatkan kulit yang lembap.

Itulah cara merawat kulit gatal dengan susu dan madu. Sekiranya gatal-gatal pada kulit yang anda alami tidak hilang atau disertai dengan gejala tidak normal yang lain, segera berjumpa doktor kulit. Anda juga boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan yang berkaitan dengan kulit gatal yang anda alami bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Satu Perkara Baik. Diakses pada tahun 2019. 23 Ubat Semula jadi yang Akan Menyelamatkan Anda Dari Kulit Kering dan Gatal.