6 Fakta Ini Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai TB

Sangat berjangkit adalah salah satu fakta yang perlu diketahui mengenai TB. Penularan Virus yang menyebabkan TB boleh berlaku melalui percikan air liur yang keluar dari penderita TB. Ini berlaku apabila seseorang dengan TB bercakap, batuk, atau bersin. Penyakit ini menjadi lebih mudah menyerang orang yang mempunyai sistem imun yang rendah, seperti orang dengan HIV. "

, Jakarta - Walaupun sudah diketahui secara meluas, masih ada salah tanggapan yang beredar mengenai penyakit TB. Penyakit TB sering dikaitkan dengan kejadian batuk darah. Sebenarnya, gejala penyakit ini bukan hanya batuk darah dan tidak semua batuk yang disertai dengan darah pasti merupakan tanda TB.

Tuberkulosis (TB) adalah penyakit paru-paru yang terjadi akibat serangan kuman yang disebut TB Mycobacterium tuberculosis. Penyakit ini menyebabkan penghidap mengalami simptom berupa batuk yang berlangsung lebih dari tiga minggu. Batuk yang merupakan gejala penyakit ini biasanya disertai dengan kahak dan kadang-kadang pendarahan. Ayuh, periksa fakta yang perlu anda ketahui mengenai TB di sini!

Telah disebutkan sebelumnya bahawa fakta mengenai TB sering dikelirukan. Beberapa fakta yang perlu diketahui adalah bahawa gejala TB sering disertai oleh demam, kelemahan, selera makan menurun, sakit dada, dan berkeringat malam.

Sebagai tambahan kepada simptom, terdapat beberapa perkara lain mengenai TB yang perlu anda ketahui dan perhatikan. Apa benda itu?

1. Sangat Mudah Berjangkit

Berita buruknya adalah bahawa penyakit ini sangat mudah disebarkan dari satu manusia ke orang lain. Penularan virus yang menyebabkan TB boleh berlaku melalui percikan air liur yang keluar dari penderita TB. Biasanya, ini berlaku apabila seseorang yang menghidap TB bercakap, batuk, atau bersin. Penyakit ini menjadi lebih mudah menyerang orang yang mempunyai sistem imun yang rendah, seperti orang dengan HIV.

2. Penyakit Maut

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa satu pertiga penduduk dunia telah dijangkiti bakteria tuberkulosis, termasuk Indonesia. Malah, Indonesia dikatakan berada di peringkat kedua dengan penderita TB terbanyak di dunia setelah India. Penyakit ini sangat menular, sehingga penyakit ini disebut penyebab kematian nombor satu di Indonesia.

Baca juga: 10 Gejala Tuberkulosis Yang Anda Perlu Tahu

3. Mengesan penyakit TB melalui kahak

Jangan abaikan batuk yang berterusan secara berterusan, walaupun lebih dari tiga minggu. Mungkin, batuk yang terjadi adalah tanda penyakit serius, salah satunya adalah batuk kering. Penting untuk melakukan pemeriksaan jika batuk tidak mereda atau gejala lain muncul yang menjadikan keadaan lebih teruk.

Tuberkulosis dapat dikesan dengan melakukan pemeriksaan dahak. Selain itu, terdapat beberapa jenis pemeriksaan lain yang juga harus dilakukan untuk mengesahkan TB, termasuk sinar-X dada, ujian darah, atau ujian kulit (Mantoux).

4. Rawatan Segera Meningkatkan Peluang Penyembuhan

Semakin cepat TB dikesan dan dirawat, semakin besar kemungkinan penghidapnya akan sembuh. Penyakit ini dapat disembuhkan jika penghidapnya patuh minum ubat. Untuk merawat batuk kering, seseorang mesti mengambil beberapa jenis ubat khas untuk jangka masa yang panjang, iaitu sekurang-kurangnya 6 bulan.

5. Boleh Menyerang Organ Lain

Tidak hanya menyerang paru-paru, kuman TB juga boleh menjangkiti organ lain di dalam badan. Kuman yang menyebabkan TB juga dapat menyerang ginjal, usus, otak, atau kelenjar tuberkulosis. Penyakit TB selain paru-paru, biasanya menyerang orang yang mempunyai sistem imun yang rendah, seperti penderita AIDS.

Baca juga: Bukan Hanya Paru-paru, Tuberkulosis Juga Menyerang Organ-organ Tubuh Lain

6. Mengenali TB Laten

TB laten adalah sejenis jangkitan bakteria yang tidak menimbulkan gejala. Dalam keadaan ini, kuman TB hanya memasuki paru-paru, kemudian bersembunyi sehingga suatu hari ia menjadi aktif dan menyebabkan gejala. Selain tidak menyebabkan gejala, TB laten juga tidak menular.

Baca juga: Hati-hati dengan Komplikasi Kerana Tuberkulosis

Masih ingin tahu dan memerlukan lebih banyak maklumat mengenai TB? Tanya doktor secara langsung melalui ! Belum mempunyai aplikasinya? Muat turun permohonan segera, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Tuberkulosis (TB)
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Tuberkulosis

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found