Rangsangan Elektrik untuk Mencegah Kerosakan Sel Saraf akibat Strok

, Jakarta - Kira-kira 30 peratus orang mengalami kesakitan selepas strok. Ini termasuk sakit otot dan sendi, sakit kepala, dan sensasi yang menyakitkan seperti kesemutan. Selain itu, orang yang mengalami stroke juga akan merasakan sakit bahu, bengkak di tangan, dan sakit kepala.

Strok juga boleh merosakkan cara saraf mengawal otot dan kelenturan yang mempengaruhi otot. Sekiranya tidak dirawat, kekejangan boleh menyebabkan otot menjadi pendek secara kekal. Maklumat lebih lanjut mengenai kerosakan sel saraf akibat strok boleh dibaca di sini!

Rangsangan Elektrik untuk Pembaikan Sel Saraf

Rangsangan elektrik dapat membantu orang pulih setelah mengalami jenis strok yang biasa. Terapi ini dikenali sebagai rangsangan kluster sel saraf aktif. Cara penggunaannya adalah alat kecil yang ditanam di bumbung mulut yang kemudian mengirimkan rangsangan elektrik ke saraf di bahagian belakang hidung.

Terapi ini diberikan dalam 24 jam selepas untuk mengurangkan kadar kecacatan pada pesakit strok. Terutama bagi orang yang mengalami strok iskemia akut, terapi ini dapat meningkatkan hasil fungsional dan untuk mengurangkan kecacatan jangka panjang.

Baca juga: Pengendalian Pertama untuk Strok

Bagaimana rangsangan elektrik berfungsi untuk memperbaiki sel-sel saraf? Semasa strok, terdapat gangguan bekalan darah ke otak. Kunci untuk merawat strok dan memperbaiki kerosakan jangka panjang adalah dengan cepat dan berkesan mengembalikan aliran darah ke otak.

Biasanya, doktor merawat strok dengan membuka arteri yang tersumbat atau membuang darah beku. Rawatan ini dilakukan dengan ubat-ubatan yang dapat melarutkan pembekuan atau pembedahan.

Walau bagaimanapun, ia memerlukan ubat yang ketara yang diberikan lebih dari tiga jam selepas strok. Ia juga tidak berfungsi untuk semua pesakit dan ada yang tidak dapat mengambilnya kerana masalah kesihatan yang lain.

Merangsang sel saraf di bahagian belakang dengan terapi elektrik dapat meningkatkan pemulihan strok. Rangsangan ini sebenarnya meningkatkan aliran darah ke otak yang kekurangan oksigen semasa strok.

Merangsang pemulihan penghalang darah di otak yang mengurangkan tekanan yang menyebabkan pembengkakan selepas strok. Intinya adalah bahawa terapi ini dapat membekalkan oksigen dengan cepat ke otak dan melindungi sel-sel otak.

Maklumat lebih lanjut mengenai terapi elektrik untuk penghidap strok, boleh diminta melalui aplikasi . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Sokongan untuk Pesakit Strok

Rehabilitasi dapat membantu mangsa strok mempelajari kemahiran yang telah hilang atau terganggu. Ia mengajarkan kepada orang-orang yang selamat cara baru melaksanakan tugas berdasarkan keadaan mereka sekarang. Bermula dari belajar cara mandi atau berpakaian hanya dengan sebelah tangan.

Pengulangan dan rutin sangat penting dan belajar kemahiran baru memerlukan kesabaran dan latihan. Program pemulihan yang berulang dapat membantu otak pulih. Berikut adalah bentuk sokongan yang dapat diberikan oleh keluarga untuk orang yang mengalami strok.

Baca juga: Ketahui 5 perkara yang berlaku ketika strok menyerang

  1. Nilaikan persekitaran rumah. Adakah perlu pengubahsuaian untuk mengurangi risiko sehingga dapat mengakomodasi penderita dengan lebih baik?
  2. Pastikan diet yang sihat. Pertimbangkan diet Mediterranean dan elakkan gula halus.
  3. Beri semangat untuk berlatih. Berjalan kaki dapat meningkatkan pemulihan strok. Sekiranya berjalan masih sangat sukar, mengangkat tangan dan kaki dari posisi duduk boleh membantu.
  4. Awas pening atau ketidakseimbangan.
  5. Galakkan interaksi sosial. Jangan biarkan mangsa strok menjadi penyendiri.
  6. Pastikan otak mereka aktif. Cara terbaik untuk otak menyesuaikan diri selepas strok adalah menggunakannya. Jemput bermain permainan, seperti teka-teki silang kata, permainan papan, atau permainan kad.
  7. Mendengarkan muzik juga dapat membantu memicu kesedaran kognitif dan memulakan otak.
Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Terapi Rangsangan Saraf Boleh Membantu Beberapa Orang Pulih Selepas Strok.
Bantuan Penjagaan Rumah. Diakses pada tahun 2020. Pemulihan Strok: Bolehkah Otak Menyembuhkan Sendiri?