Ketahui Bahaya Ketulan Ais Yang Mengandungi Bakteria

Jakarta - Adakah anda suka makanan ringan secara rawak? Sekiranya demikian, anda harus mula mengurangkan kebiasaan. Kebersihan minuman yang dijual, terutama yang ada di tepi jalan, sebenarnya tidak dapat dipastikan. Contohnya, dari ketulan ais sahaja, anda pasti tidak pasti sama ada ia dibuat dari air rebus atau air mentah.

Sekiranya ternyata dibuat dari air mentah, tentu ada banyak bakteria penyebab penyakit yang terkandung di dalamnya. Belum lagi jika kebersihan peralatan yang digunakan untuk mencampurkan minuman tidak bersih, risiko anda mendapat penyakit mungkin meningkat.

Baca juga: Ikuti 8 Petua Ini Dengan Rajin Minum Air

Ketulan Ais Mudah Terkena Pencemaran Bakteria

Memetik halaman The Philadelphia Inquirer, satu kajian baru mendapati bahawa ketulan ais yang dibuat di rumah juga tidak dijamin bebas mikroba. Para penyelidik menganalisis 60 sampel ketulan ais di tiga kawasan kejiranan, iaitu rumah, restoran, dan kemudahan industri yang menghasilkan ketulan ais.

Akibatnya, para penyelidik mendapati bakteria di ketiga-tiga sampel ketulan ais, walaupun sampel dari kemudahan perindustrian rata-rata lebih bersih. Jadi, boleh dikatakan bahawa ketulan ais, yang pada dasarnya adalah air, sangat mudah tercemar oleh bakteria.

Jennifer Quinlan, profesor di jabatan sains pemakanan Universiti Drexel, yang tidak terlibat dalam kajian ini, mengatakan bahawa secara umum, jumlah dan jenis bakteria yang terdapat dalam sampel kiub ais sama dengan yang terdapat di udara dan air paip.

Satu-satunya jenis bakteria yang dibimbangkan oleh Quinlan adalah Staphylococcus , yang menurutnya mungkin berasal dari tangan seseorang yang tidak dicuci. Jadi, selain memastikan air yang digunakan direbus, juga penting untuk selalu mencuci tangan sebelum menyiapkan minuman atau menyentuh ketulan ais.

Baca juga: Pelbagai Ubat Herba untuk Wanita

Batu Ais, Mengandungi Bakteria Boleh Menyebabkan Penyakit

Ketulan ais yang mengandungi bakteria, terutama jika terbuat dari air mentah, boleh menyebabkan kesan buruk terhadap kesihatan cepat atau lambat. Salah satu masalah kesihatan yang boleh berlaku disebabkan oleh pengambilan ais batu yang mengandungi bakteria adalah sakit tekak.

Beberapa masalah kesihatan yang lebih teruk juga boleh berlaku jika sistem ketahanan badan anda lemah ketika memakan ketulan ais yang mengandungi bakteria. Lalu, bagaimana untuk mengelakkan memakan ais yang terbuat dari air mentah atau yang mengandungi bakteria?

Anda mesti tahu ciri-cirinya. Perkara pertama yang dapat dilihat ialah penampilan kiub ais, sama ada kelihatan putih jernih atau putih susu. Ketulan ais yang terbuat dari air mentah biasanya berwarna putih susu, kerana terdapat deposit di tengah-tengah ais yang juga membeku.

Sebaliknya, ciri-ciri ketulan ais yang menggunakan air rebus akan kelihatan jelas. Ini kerana gas dan bahan berbahaya telah terurai semasa proses mendidih dan tidak ada yang menetap di atas ketulan ais. Oleh itu, anda perlu lebih berhati-hati dan bijak semasa membeli minuman.

Baca juga: 6 Khasiat Air Kelapa untuk Wanita Hamil

Sekiranya boleh, cuba jangan minum minuman rawak dan buat sendiri. Namun, walaupun menggunakan air rebus, ketulan ais juga mudah dicemari bakteria. Oleh itu, semasa membuat minuman, pastikan anda mencuci tangan terlebih dahulu, okey?

Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan kerana mengunyah secara sembarangan, anda boleh muat turun permohonan untuk berbincang dengan doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
The Philadelphia Inquirer. Diakses pada tahun 2020. Bakteria dalam ketulan ais: risiko pada hari cuti?
CDC. Diakses pada tahun 2020. Langkah berjaga-jaga makanan & air.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Air Mentah, dan Sekiranya Anda Meminumnya?