Keletihan di Mata, Kenali Gejalanya

, Jakarta - Dari sekian banyak keluhan yang boleh menyerang mata, mata yang letih adalah keadaan yang tidak boleh dipandang rendah. Walaupun merupakan keluhan yang biasa, mata yang letih dapat mengganggu penghidapnya untuk melakukan aktiviti harian.

Keletihan mata itu sendiri adalah keadaan ketika mata mengalami keletihan kerana penggunaan yang kuat. Penyebabnya adalah pelbagai, mulai dari memandu kereta untuk waktu yang lama, membaca, atau bekerja di depan komputer.

Nasib baik, keluhan mata ini bukan masalah serius, boleh hilang dengan sendirinya setelah berehat. Lalu, apakah gejala mata yang letih?

Baca juga: 5 Trik Mengatasi Masalah Mata Kering Akibat Laptop

Ketahui Simptomnya

Apabila mata letih menyerang, gejala yang anda rasakan bukan hanya gatal. Nah, berikut adalah beberapa gejala biasa mata letih.

 • Mata letih, sakit, atau gatal.

 • Mata menjadi berair atau kering.

 • Penglihatan menjadi berganda atau menjadi kabur.

 • Lebih sensitif terhadap cahaya.

 • Rasa seperti saya tidak dapat membuka mata saya

Perlu diingat, dalam beberapa kes mata yang letih juga boleh menyebabkan sakit kepala, sakit leher atau belakang, dan sukar untuk menumpukan perhatian.

Tonton Sebabnya

Aduan ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti:

 • Memandu kenderaan terlalu lama.

 • Menatap skrin komputer atau alat untuk masa yang lama.

 • Baca terlalu lama tanpa rehat.

 • Mengalami gangguan pembiasan mata.

 • Pendedahan kepada cahaya yang terlalu terang atau menyilaukan.

 • Pemandangan berterusan di bilik-bilik yang remang-remang.

 • Hidup atau hidup dalam iklim kering.

 • Pendedahan udara kering dari kipas, pemanas, atau penghawa dingin.

Baca juga: Suka Main Alat? Lihatlah bagaimana menjaga kesihatan mata ini

Petua Mudah untuk Mencegah Mata Lelah

Mata letih sebenarnya sangat berkaitan dengan pekerjaan seseorang. Nah, ada beberapa cara yang boleh kita cuba untuk mencegahnya.

Sesuaikan Pencahayaan Bilik

Tidak hanya ketika gelap, mata juga akan cepat merasa letih ketika melihat dalam keadaan bilik dengan cahaya yang terlalu terang. Dalam keadaan ini, mata akan menyempit dan meminimumkan tempat tinggal cahaya untuk melihat objek dengan jelas. Ditambah dengan skrin komputer dan telefon bimbit yang tidak kalah terang. Oleh itu, anda perlu menyesuaikan pencahayaan bilik untuk menjaga kesihatan mata. Anda boleh menutup penutup tingkap untuk mengurangkan pendedahan cahaya terlalu terang.

Tidak Melihat Skrin dalam Gelap

Memeriksa telefon bimbit, menggunakan komputer riba, atau menonton televisyen di bilik tanpa cahaya tidak baik untuk kesihatan mata. Namun, tabiat buruk ini sering dilakukan tanpa menyedarinya. Melihat layar dalam gelap akan membuat mata anda bekerja lebih keras, walaupun anda telah menetapkan paparan skrin minimum.

Memejamkan mata

Sekiranya mata anda merasa letih dan sakit, ini bermakna anda harus menutupnya sebentar. Tidak tidur, anda hanya merehatkan mata dari paparan cahaya skrin yang berterusan. Anda juga boleh berjalan-jalan sambil meregangkan supaya otot anda tidak terasa kaku, dan juga mata anda sedikit terganggu dari kerja keras mereka dengan melihat pemandangan lain. Sekiranya sudah tiba masanya untuk berehat, tidak ada salahnya menggunakannya untuk tidur sebentar.

Sekiranya gejala mata yang letih tidak hilang walaupun selepas berehat, cuba minta doktor mendapatkan rawatan yang betul. Kerana, gejala ini dapat menunjukkan keluhan kesihatan yang lain. Untuk melakukan pemeriksaan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor pilihan anda secara langsung melalui permohonan . Mudah bukan? Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store atau Google Play!