Bahaya Sakit Kepala akibat Tekanan Kerja

, Jakarta - Melakukan kerja setiap hari boleh membuat anda rentan terhadap tekanan. Tidak boleh memandang rendah kesan tekanan kerja yang boleh membahayakan kesihatan tubuh. Kesan tekanan yang paling biasa di tempat kerja adalah sakit kepala. Anda yang mengalaminya sering mengabaikannya, walaupun terdapat banyak bahaya yang timbul akibat sakit kepala akibat tekanan kerja, anda tahu!

Gejala tekanan boleh mempengaruhi tubuh, fikiran, perasaan, tingkah laku, dan sakit kepala yang tidak pernah berhenti. Sakit kepala yang tidak terkawal akibat tekanan kerja menimbulkan bahaya kepada pelbagai masalah kesihatan, seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung, kegemukan dan diabetes. Masalah-masalah ini timbul sebagai komplikasi gangguan berikut:

1. Keresahan

Gangguan kecemasan menggambarkan sekumpulan penyakit seperti gangguan kecemasan umum, gangguan obsesif-kompulsif, gangguan panik, gangguan tekanan pasca-trauma, dan fobia. Apabila anda mengalami gangguan kecemasan yang berpunca dari sakit kepala yang anda alami, anda biasanya mengalami gejala seperti:

 • Kebimbangan yang tidak realistik atau berlebihan;

 • Reaksi terkejut yang berlebihan;

 • Gangguan tidur;

 • Keletihan;

 • mulut kering;

 • Benjolan muncul di kerongkong;

 • gegaran;

 • Berpeluh;

 • Denyutan jantung cepat.

Di tempat kerja, gejala ini dapat diterjemahkan kepada kesukaran bekerja dengan rakan sekerja, pelanggan, kesukaran untuk menumpukan perhatian, terlalu sibuk memikirkan ketakutan, dan menolak tugas kerana takut gagal.

Baca juga: Berikut adalah 6 faktor yang mencetuskan tekanan kerja

2. Makan berlebihan atau kurang

Semasa menghadapi sakit kepala kerana tekanan kerja, kemungkinan kebiasaan makan anda sering diabaikan. Sebilangan orang makan berlebihan kerana berpendapat makanan boleh menaikkan mood mereka. Namun, sebilangan orang terlalu letih untuk menyediakan makanan kerana hilang selera makan. Hanya malas untuk makan, apalagi mencari makanan yang sihat.

Selalunya orang terjebak dalam putus asa tentang pekerjaan, kehidupan, dan tabiat makan yang buruk yang menyebabkan orang menjadi lebih tertekan. Atas sebab ini, penting untuk selalu berhubung dengan orang lain, rakan atau keluarga agar anda tidak terlalu terpencil dan berjuang dengan sakit kepala. Selain bercakap dengan rakan, anda juga boleh berbincang dengan doktor atau psikologi yang boleh anda hubungi melalui aplikasi tersebut .

Baca juga: 5 Tanda-tanda Gangguan Kecemasan yang Perlu Anda Ketahui

3. Menguruskan Tekanan

Sekiranya anda mengalami sakit kepala atau gejala tekanan lain, anda harus segera menguruskan tekanan dengan:

 • Berlatih teknik relaksasi, seperti pernafasan dalam, meditasi, yoga, tai chi, atau urut;

 • Menghabiskan masa dengan keluarga dan rakan;

 • Luangkan masa untuk hobi, seperti membaca buku atau mendengar muzik.

Strategi pengurusan tekanan di atas bertujuan untuk mencari cara aktif untuk menguruskan tekanan yang dialami. Cara yang tidak disengajakan untuk mengelakkan pengurusan tekanan termasuk menonton televisyen, melayari internet, atau bermain permainan. Aktiviti-aktiviti ini mungkin kelihatan santai, tetapi dapat meningkatkan tekanan dalam jangka masa panjang.

Pastikan juga anda mendapat tidur yang cukup dan makan makanan yang sihat dan seimbang. Elakkan pengambilan kafein dan alkohol.

Sekiranya anda masih tidak pasti punca sakit kepala atau stres anda, dan anda masih mengalami masalah walaupun pengurusan tekanan, lebih baik berjumpa doktor. Penyedia perkhidmatan kesihatan mungkin lebih mengetahui sebab-sebab lain. Juga pertimbangkan untuk berjumpa dengan kaunselor profesional atau ahli terapi untuk membantu anda mengenal pasti sumber tekanan dan cara mengatasinya. Dapatkan bantuan kecemasan dengan segera sekiranya anda mengalami sakit kepala, sakit dada, terutamanya jika anda mengalami sesak nafas, rahang atau sakit belakang.

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Pengurusan Tekanan

WebMD. Diakses pada tahun 2019. Keresahan di Tempat Kerja: Keadaan Kerosakan Kerjaya