Bolehkah Jenis Darah Menentukan Pertandingan Anda?

, Jakarta - Selain mempengaruhi keperibadian, dapatkah golongan darah menentukan pasangan? Setiap orang mempunyai jenis darah yang berbeza. Perbezaan ini dikelompokkan menjadi jenis A, B, AB, atau O dengan rhesus negatif atau positif. Nah, perbezaan ini perlu dipertimbangkan, termasuk dalam memilih pasangan.

Tetapi, sebelum membincangkan perbezaan jenis darah dengan pasangan anda, ada perkara yang perlu anda ketahui mengenai jenis darah, iaitu mengenai ciri-ciri setiap jenis kumpulan darah. Lihat penjelasan di bawah, ayuh!

Mengapa Jenis Darah Berbeza?

Jenis darah ditentukan berdasarkan kehadiran atau ketiadaan antigen dalam sel darah merah dan plasma. Antigen adalah penanda untuk membezakan sel-sel badan dari dalam dan luar badan. Sekiranya sel dengan antigen yang berlawanan memasuki tubuh, maka sistem imun akan bertindak balas dengan menghasilkan antibodi untuk melawan antigen asing yang memasuki badan. Jadi, apakah ciri-ciri golongan darah A, B, AB, dan O?

  • Darah Jenis A hanya mempunyai antigen A pada sel darah merah dan antibodi B dalam plasma.
  • Darah Jenis B hanya mempunyai antigen B pada sel darah merah dan antibodi A dalam plasma.
  • Darah jenis AB mempunyai antigen A dan B pada sel darah merah tetapi tidak ada antibodi dalam plasma.
  • Darah Jenis O tidak mempunyai antigen tetapi mempunyai antibodi A dan B di dalam plasma.

Bagaimana jika Jenis Darah Anda Berbeza dengan Pasangan Anda?

Sebenarnya, perbezaan jenis darah bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan. Anda bebas memilih pasangan hidup dengan sebarang jenis darah. Namun, yang perlu anda ketahui ialah perbezaan jenis darah boleh mempengaruhi kehamilan.

Contohnya, jika anda mempunyai golongan darah O, ini bermakna anda tidak mempunyai antigen A dan B tetapi mempunyai antibodi terhadap A dan B. Oleh itu, jika anda mempunyai suami dengan golongan darah A, badan anda akan bertindak balas terhadap serangan antigen A kerana kehadiran antibodi A ini.

Lalu, Adakah Pengaruh Dengan Janin?

Antibodi ini akan dipindahkan ke janin dan akan menyerang golongan darah dengan jenis antibodi yang sama terbentuk. Contohnya, antibodi A akan dipindahkan ke janin dan akan menyerang golongan darah A pada janin. Keadaan ini boleh menyebabkan lisis, iaitu pemusnahan sel darah merah pada janin.

Akibatnya, setelah melahirkan, beberapa bayi yang dilahirkan dengan keadaan ini akan mengalami anemia kerana pemusnahan sel darah merah. Pecahan sel darah merah juga dapat membentuk bilirubin yang menjadikan bayi lahir kuning.

Jadi sebenarnya, golongan darah tidak dapat menentukan jodoh kerana pasangan itu berada di tangan Tuhan. Walau bagaimanapun, perbezaan jenis darah boleh memberi kesan pada kehamilan dan keadaan bayi yang akan dilahirkan. Tapi, jangan risau! Keadaan ini hanya akan memberi kesan ringan dan dapat diatasi dengan kerap berjumpa doktor semasa mengandung.

Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai kesihatan anda, anda boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk bertanya bila-bila masa dan di mana sahaja.

Atau, jika anda ingin tahu mengenai tahap kolesterol, kadar gula dalam darah, dan lain-lain, anda boleh memeriksa aplikasi tersebut . Ia mudah! Anda hanya memilih Makmal Perkhidmatan terdapat dalam aplikasi , kemudian tentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan datang menemui anda pada waktu yang ditentukan.

Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Anda tinggal sahaja pesanan melalui aplikasi , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.